Tweet This

03. Horten - Åsgårdstrand

10,6 km.  Tid: Ca 35 minutter uten stopp, men mange stopp underveis blir det jo på en tur som denne med så mange flotte attraksjoner underveis.
Fra Horten går turen via Rørestrand til Midgard vikingsenter og Borre nasjonalpark, før du fortsetter gjennom strandskogen til Munchs hus i Åsgårdstrand.
Skandinavias største. Den siste delen av kyststien går gjennom Fjugstad naturreservat, med Skandinavias største askeskog. Stien er solflekkete, asketrærne henger tungt over oss, og alt vi hører er fuglekvitter og noen bølgeslag fra Oslofjordens solg…

Skandinavias største. Den siste delen av kyststien går gjennom Fjugstad naturreservat, med Skandinavias største askeskog. Stien er solflekkete, asketrærne henger tungt over oss, og alt vi hører er fuglekvitter og noen bølgeslag fra Oslofjordens solglitter mellom fjæresteinene.


Her kan du leie sykkel

Her finner du oversikt over hvor du kan leie sykkel i nærheten av Åsgårdstrand:

  • THON HOTEL HORTEN leier ut sykler til kr. 20 pr dag både sykler til barn og voksne.

  • Sjømilitære Samfunn leier ut sykler. Dette hotellet ligger ved inngangen til Karljohansvern.

  • Rørestrand Camping leier ut sykler.


Passer for alle generasjoner. Kyststistrekningen fra Horten til Åsgårdstrand slynger seg langs kysten for det meste i flate partier. Strekningen er en av de mest populære kyststistrekningene i landet. Vi anbefaler at når du starter i Horten at strek…

Passer for alle generasjoner. Kyststistrekningen fra Horten til Åsgårdstrand slynger seg langs kysten for det meste i flate partier. Strekningen er en av de mest populære kyststistrekningene i landet. Vi anbefaler at når du starter i Horten at strekningen starter fra Marinemuseet og Karljohansvern. Da får du med deg et herlig miljø og kan sykle langs kanalen som er omgitt av enorme løvtrær.

De to bildene ovenfor fra Borre er fotografert av @trulte65

Pakk piknikbagen og ta med familien på en barnevennlig tur fra Horten til Åsgårdstrand. Glem alt om ambisiøse fartsturer med stoppeklokke. Ta ikke med deg konkurranseinstinket på denne turen. ta med deg lav puls og bare nyt naturen og alle attraksjoner underveis. Man trenger ikke være sykkelentusiast for å sykle denne strekningen. Det holder å kunne sykle. Man kan trygt ta med barna. Det beste av alt med denne sykkelturen er at den byr på så mange opplevelser og attraksjoner underveis. Flotte badestrender, fantastisk natur med unik skjærgård og flotte skogspartier, Borreparken, vikinghistorie, museum, nydelig trehusarkitektur, og ikke minst Edvard Munch, pluss mye mer.
— Visit Oslofjorden

Sykkelturen på kyststien mellom Horten og Åsgårdstrand er en av landets mest populære dagsturer på sykkelsetet i Norge. At denne sykkelturen er så attraktiv har sine naturlige årsaker i at turen er svært enkel å sykle, det er så og si paddeflatt. Legg på med særdels vakker kystnatur, vikinghistorie, Munch, og pittoreske Åsgårdstrand, så har du hele forklaringen.

Selve turen går sammenhengende på kyststien, stort sett flatt og langs vannet. Dette er kanskje Norges mest populære kyststistrekning på sykkel, i hvert fall på grunn av det store antallet som tar denne turen på sykkel årlig. Turen er ikke så lang, drøye 10 kilometer, og passer alle aldersgrupper.

Sykkeltur+i+Horten.jpg

Traseen er utpreget vakker der den slynger seg delvis helt nede ved sjøen, gjennom skogholt, kulturlandskap og mindre grender.

Borre-Borreparken.jpg

Omtrent halveis sykler dere inn i frodige Borreparken med alle gravrøysene og hovedsetet for vikingene. Gjør et stopp her og se Gildehallen samt Midgard Vikingsenter.

Flere steder langs kyststien går stien helt inntil sandstrender, både de offisielle tilrettelagte, men også små strandperler som ligger der naturlig og venter på å bli tatt i bruk for en dukkert. Her fra stranden nedenfor Borreparken.

Flere steder langs kyststien går stien helt inntil sandstrender, både de offisielle tilrettelagte, men også små strandperler som ligger der naturlig og venter på å bli tatt i bruk for en dukkert. Her fra stranden nedenfor Borreparken.

Nedenfor Midgard vikingsenter ligger Borreparken, Nordens største samling av monumentale storhauger fra yngre jernalder. De massive gravhaugene er godt synlige i landskapet. De er tydelige monumenter over den politiske makten som fantes her på Borre for over 1.000 år siden.

Gildehallen-web-1O2A3978.jpg

Et steinkast fra Midgard kulturhistoriske senter ligger den storslåtte Gildehallen som er en rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Gildehallen ble åpnet for publikum 6. juli 2013. Hele bygget er kledd i tre med fantastiske utskjæringer. Resultatet ved Voldskogen i Borre er et bygg som er helt unikt i verden, i tillegg til å være en fryd både for øyet og for historisk interesserte.

Frodig eng og Borreparken som strekker seg ned Oslofjorden. Åsgårdstrand skimtes bak i bildet.

Øverst ovenfor Borreparken har du et fantastisk utsikt over det billedskjønne frodige fjordlandskapet. Ikke rart vikingene hadde Borre som sitt hovedsete og maktsentrum.

Velkommen til “den hvite by ved Oslofjorden”. Vakkert trehusmiljø ved ankomst Åsgårdstrand, og slike smale gater omgitt av hvite trehus, stakitt, rosebusker, og små pene hager består nesten hele Åsgårdstrand av.

Velkommen til “den hvite by ved Oslofjorden”. Vakkert trehusmiljø ved ankomst Åsgårdstrand, og slike smale gater omgitt av hvite trehus, stakitt, rosebusker, og små pene hager består nesten hele Åsgårdstrand av.

Vel framme i Åsgårdstrand må dere selvsagt se Munchs hus og ellers parkere sykkelen for å spasere i de koselige gatene og smugene her med hvite trehus, stakitt og herlige hager.

Typisk Åsgårdstrand

Typisk Åsgårdstrand

«Å spasere i Åsgårdstrand er som å vandre i mine malerier - Jeg får slik lyst til å male når jeg er i Åsgårdstrand».
— Edvard Munch

Helt siden kunstnere og bohemer fant sitt fjordparadis her for over 100 år siden har stedet hatt magnetisk tiltrekningskraft på kreative sjeler. Byen har også noen flotte gallerier og kunsthåndverksteder.

00000000000000-asgardstrandgalleri-smalgangen-IMG_3047-2---Copy.jpg

Galleri Smalgangen er først og fremst et keramikkverksted, med utsalg av lokalt produsert keramikk. Galleriet ble startet i 2004 av keramiker Anne Kristine Mjelva, som har drevet som keramiker siden 1980. 

00000000000-asgardstrand-IMG_3059-2---Copy.jpg

Vel fremme i Åsgårdstrand kan dere oppleve inntrykk som selveste Munch i sin tid fikk oppleve, og som i stor grad inspirerte hans kunst. I Åsgårdstrand ser du raskt at det er de hvitmalte hus som dominerer, ofte omkranset av hvite havegjerder.

asgardstrand-16.43.jpg

Bygningene klynger seg sørlandstett til hverandre. Åsgårdstrand er Horten kommunes minste og eldste by, og ble grunnlagt for ca. 450 år siden på grunnlag av trelast og skipsbygging.

Badebyen Åsgårdstrand.. Du trenger ikke å reise langt for en dukkert, du trenger bare å gå noen meter for å bade i Oslofjorden. Det bades fra strender, svaberg, stupebrett, og byens brygger.

Badebyen Åsgårdstrand.. Du trenger ikke å reise langt for en dukkert, du trenger bare å gå noen meter for å bade i Oslofjorden. Det bades fra strender, svaberg, stupebrett, og byens brygger.

Men først på midten av 1800-tallet begynte passasjerbåtene mellom Kristiania og Vestfoldbyene å besøke Åsgårdstrand, noe som gjorde byen til en populær bade- og ferieby. Åsgårdstrand ble etter hvert kjent som sentrum for kunstnere på grunn av det unike lyset her.

Verdens-Ende-web-Asgardstrand-shutterstock_747812044.jpg

Åsgårdstrand er et idyllisk lite kystsamfunn. Bare det å spasere rundt i denne lille byen og se alle de velstelte hagene gir en deilig stemning i kroppen. Vakker og hvitmalt ligger tettbebyggelsen i Åsgårdstrand, med en befolkning på rundt 3000 fastboende.

Hyggelig badeby. Er det noe Åsgårdstrand er kjent for ved siden av Munch og sitt pittoreske trehusmiljø, så må det vøre alle de flotte badestrendene som både ligger i byen og som perler på en snor ned til Tønsbergs kommunegrense.

Hyggelig badeby. Er det noe Åsgårdstrand er kjent for ved siden av Munch og sitt pittoreske trehusmiljø, så må det vøre alle de flotte badestrendene som både ligger i byen og som perler på en snor ned til Tønsbergs kommunegrense.

Spesielt om sommeren har denne byen mye å tilby. Åsgårdstrand er en herlig blanding av båter, gallerier, syklende og badende. Man kan bade så og si langs hele strandlinjen i sentrum av byen, og i strandsonen er det godt om plass. Åsgårdstrand er meget populær blandt sommergjester med båt og hytte i området.





Edvard Munch og det lille gule huset

Det er ingen tvil om at Edward Munch likte seg godt i Åsgårdstrand, og ble inspirert som kunstner. I 1889 tilbrakte han sin første av mange somre i Åsgårdstrand, og kjøpte noen år senere et enkelt fiskerhus fra 1700-tallet.

I dette huset innredet han stuen til å fungere som soverom, arbeidsrom og spiserom. I dag eies huset av Horten kommune, og det fungerer som et museum der alt er beholdt slik det var da Edward Munch bodde der.

munchs-hus-r-natt-juan-128.jpg
munchs-hus-valer-natt-juan-144.jpg

Dressen hans henger på veggen, skjortesnippene ligger i skapet, blekkhuset og pennesplittene står på bordet. Munch kjøpte huset i 1897 for 900 kroner. Den gangen var dette det fattige strøket i Åsgårdstrand. Her bodde fiskere i små hus med store familier. Men Munch likte seg her. Han søkte det ekte og opprinnelige. Munch kom hit som veldig ung, og var på jakt etter sitt uttrykk. Det ble i stor grad formet her i Åsgårdstrand. Pikene på broen hører utvilsomt til Munchs mest kjente motiver fra Åsgårdstrand, og mange vakre impresjonistiske landskap har sin opprinnelse her, malt i en elegant art- nouveau-inspirert stil som er typisk for Munch rundt 1900.

Asgardstrand-web-image00459.jpg

Som pioner innen moderne europeisk billedkunst er Munch globalt betraktet som en av verdens viktigste billedkunstnere. Åsgårdstrand og traktene rundt var familiens feriested, og fra midten av 1880-årene av tilbrakte Munch flere somre her i den lille fiskerbyen. 

Livets dans

Livets dans

I 1885 innledet Edvard Munch et kjærlighetsforhold til den 3 år eldre Milly Thaulow (1860-1937), kvinnen som skulle bli hans første store kjærlighet og som resulterte i flere malerier med kjærlighetsmotiver i løpet av 1890-tallet. Selv lenge etter at det var slutt mellom dem, klarte ikke Munch å glemme Thaulow. Thaulow gjengjeldte imidlertid ikke følelsene hans og giftet seg med en annen mann. Munch ble svært skuffet da hun senere skilte seg og giftet seg på nytt uten å vise ham noen interesse. Denne skuffelsen skulle komme til å prege forholdet hans til kvinner resten av livet. Thaulow ble senere kjent som en av de første mote- og matskribenter i norsk presse.

I Livets dans, som ble malt i 1899-1900, er paret Munch/Thaulow fremstilt som hovedpersonene i et sjalusidrama.

«I den bitre avskjedstime mellom to mennesker som gjennom fire år forgjeves hadde søkt et felles grunnlag, grep hun i fortvilelse etter revolveren. Beskyttende og avvergende la han sin hånd over hennes, men skuddet gikk av og såret uopprettelig den hånden som holder paletten.»
— Sitatet over er hentet fra kunsthistoriker Eli Greves (1896 – 1949) beskrivelse av det som hendte i Edvards Munchs hus i Åsgårdstrand en septemberdag i 1902

Kjærlighet og dramatikk var også ingredienser turbulente forhold til «Tulla» (Mathilde) Larsen (1869 – 1942), ofte omtalt som vinhandlerens datter, som Edvard Munch møtte første gang på sin 29-årsdag 10. august 1898. Munch var da 35 år gammel. De nærmeste fire årene var preget av deres turbulente forhold, som langt på vei kan beskrives som sykdomsfremkallende for dem begge. Nøkkelord: sjalusi, paranoia, rastløshet, lange reisefravær og alkoholmisbruk. Og kjærlighetssorg.

“Stjernenatt’ av Edvard Much. Kjent maleri med typisk motiv fra Åsgårdstrand.

“Stjernenatt’ av Edvard Much. Kjent maleri med typisk motiv fra Åsgårdstrand.

Den 11. september 1902 gikk det av et skudd i Munchs hus i Åsgårdstrand. Det var kun Edvard Munch og Tulla som var tilstede når skuddet ble fyrt av. Det er aldri blitt oppklart hva som konkret skjedde og hvordan skuddet ble fyrt av og av hvem.

Skuddet rammet Munchs venstre hånd, som blødde voldsomt. Tulla prøvde å forbinde ham og tørket blod fra gulvet, og Munch ropte til henne at hun skulle tilkalle lege.

Med vådeskuddet 11. september 1902 var det slutt på «Tulla-epoken». Hun kom aldri tilbake til Åsgårdstrand. Les en mer fyldig dekning av “vådeskuddet” her ->

“Badescene fra Åsgårdstrand “av Edvard Munch

“Badescene fra Åsgårdstrand “av Edvard Munch

Det er derfor ikke tilfeldig at Åsgårdstrand danner bakgrunn i mange av disse maleriene, som To mennesker, Melankoli, Stemmen, Løsrivelse, Stjernenatt og Sjalusi. Disse maleriene hører til Munchs berømte billedserie Livsfrisen, som handler om kjærlighet, angst, sykdom og død. Som barn mistet Edvard både sin mor og storesøster i sykdom. 

Museet holder åpent hver dag i sommermånedene juni, juli og august, bortsett fra mandager.

Spisesteder


Overnatting hotell

Om dere ønsker mer enn en dagstur, vil vi helst anbefale dere å overnatte her på Grand Hotel som har nylig blitt pusset opp for å ta tilbake den ærverdige hotellfølelsen som rådet her på 1920 og 1930- tallet i samme bygg. Mye kul kunst og interiør inspirert av 1920-tallets stil og Art Deco.

Åsgårdstrand-1O2A0500.jpg

I skrivende stund er det korona-tider, så hva som er åpent av hoteller når dette leses må sjekkes om det da fortsatt er strenge begrensninger i reiselivet på tidspunkt for sykkelturen.

(Alternativ Tønsberg)

Det eneste er at det er så mye å oppleve langs kyststien i Vestfold, så det er kanskje best å sykle ned til Tønsberg (omtrent 25 kilometer lenger syd) for å rekke over mer. Her vil jeg anbefale at dere overnatter på det relativt nye hotellet Wilhelmsen House. Ingen resepsjon, du får egen kode hvor du låser deg inn i hotellet og samme kode til rommet. På rommene er det kjøleskap og på enkelte rom er det også vask og stekeovn.

Hotellet ligger litt tilbaketrukket, men det tar bare 5 minutter å gå ned til sentrum og 10 min brygga. Rommene er fine. Lobbyen er utrolig stilig møblert. Fin hage med gressplen og sittegrupper. Den lille Tønsbergbaserte bakerikjeden; With driver kafe i hotellet, og det er også de som står for frokosten. Et smart alternativ til de mer vanlige hotellene i Tønsberg. Hotellet scorer også høyest i Tønsberg på ranking hos bookingselskapene.

Om du velger dette alternativet med å ta overnatting i Tønsberg i stedet for Åsgårdstrand, så kan du følge løypetraseen i kartet under:

Overnatting i telt

Skal du overnatte i telt, så husk at det er spesielt to områder langs Kyststien mellom Horten og Åsgårdstrand du ikke kan sette opp telt; Fjugstad naturreservat og Borre nasjonalpark. Utenom disse to områdene så er det teltrettens hovedregel er at du ikke kan sette opp telt så nær bebyggelse at det er til sjenanse for beboernes fred. Avstandsregelen sier at man ikke kan telte nærmere enn cirka 150 meter unna bebyggelse.

Man har rett til å telte i to netter i utmark uten tillatelse, men skal man campe lengre enn to døgn, må man ha tillatelse fra grunneier. Utmark er det området som ikke er hustomtbebygd areal, ikke dyrket mark og ikke beite. Det er stort sett snakk om fri natur

Det spiller i prinsippet ikke noen rolle om det er offentlig eid areal eller om det er privateid. Det er karakteren av området som teller. Men om man tenker på friområder slik som opparbeidete plener, badestrender, parkeringsplasser og andre steder som er tilrettelagt for publikum, så kan man til en viss grad telte der, men kommunene har egne bestemmelser for disse områdene. Kontakt derfor Horten kommune om du er i tvil.

Enkelte bestemmelser fastslår at det er forbudt med telting i slike områder. Det er derfor lurt å komme i kontakt med kommunen for ytterligere informasjon.

På akkurat denne sykkelturen mellom Horten og Åsgårdstrand er det bedre at du ser etter plass egnet teltplass selv, enn at vi anbefaler sted som i de andre turforslagene.



Overnatting AIRBNB

Et tredje overnattingsalternativ er AIRBNB. Se hva som finnes av hus og leiligheter på AIRBNB Åsgårdstrand.



Overnatting på Rørestrand camping

Omtrent halvveis mellom Horten og Åsgårdstrand finner man campingplassen Rørestrand. Her er det flott badestrand og hyggelig miljø. Se hjemmesiden her->


Slik reiser du til denne sykkelturen

Om du ikke velger å reise med egen bil, så finnes det flere gode transportmuligheter. Om du klikker på reiseplanleggeren, så fyller du inn her hvor du ønsker å reise i fra, så presenterer reiseplanleggeren alle reisealternativer for deg: