Tweet This

Storesand

Storesand-web-.jpg

Idylliske Storesand ligger rett nord for Skjærhalden på Hvaler. Plassen er unik, og kanskje det mest besøkte stedet i Ytre Hvaler nasjonalpark. Med en 500 meter lang sørvestvendt grunn sandstrand ligger Storesand perfekt plassert i Østfoldskjærgården. Dette er en av Østfolds mest brukte strender, og en god sommerdag kan det være hundrevis av badegjester her. Flere ganger er stranden kåret til Østfolds flotteste badestrand. Et lite stykke Syden!

Storesand-Hvaler-web1O2A6723.jpg

Storesand er et sted med lange telttradisjoner. Dette er også et sted hvor OF lenge har vært involvert. Les mer om dette unike stedet her. 

Blåsopp og Havneberget

Kyststien-5.jpg

Blåsopp og Havneberget er et område oppe på et berg , med flott utsikt over Ytre Oslofjord og den nærmeste skjærgården med Hankø og Mærrapanna som de mest kjente stedene. Stedet ligger midt mellom store hytteområder som Oksrødkilen og Slevik. I dette “mellomrommet” ved et av landets største hytteområder, så er det bare tett med skog og ytterst på dette platået 54 meter over havet er det åpnet landskap med fri utsikt til Ytre Oslofjord. Kyststien går også i området.

Godt egnede teltplasser finner du på egen hånd enten i skogen eller nærmere kanten av platået.

Artikkel er under utvikling. Publiseres snart.

Kuvauen

papperhavn-badeplassDSCF3647.jpg

Skal du se Hvaler - se Kuvauen

Første øy på Hvaler du ankommer via bilveien er Vesterøy. Kjør første vei opp til høyre etter bensinstasjonen. Følg veien helt til du tar til høyre der det er skiltet til Papperhavn. Følg så veien i retning Papperhavn helt til du får en p-plass merket Kuvauen. Fra p-plass leder en sti ned til Kuvauen. Fotturen tar bare 5-10 minutter og passer alle aldersgrupper. Se kart lenger ned på siden.

Kuvauen er en del av Ytre Hvaler Nasjonalpark. Området byr på den barskeste naturen langs Oslofjorden. Stedet er perfekt å oppsøke i ruskevær året rundt. Her kommer storhavet rett inn. Det vakre friluftsområdet inviterer også til flotte fotturer i fantastiske turløyper som leder ut i alle retninger fra sjøbumiljøet her, og kyststien på Vesterøy går her.

Les om teltplassen og det fantastiske turområdet ved Kuvauen:

Oslofjordens friluftsråd har gjort en imponerende god jobb med å tilrettelegge for å campe i Kuvauen. Ved den langgrunne og barnevennlige sandstranden i Kuvauen er det fine plasser for å telte, bade og grille.

Det er benker og bord, griller, og utedo her. Så fra en av Oslofjordens fineste sandstrender kan du telte helt gratis i noe av det flotteste skjærgårdsmiljø som finnes i Europa. Det er vel ikke verst. god tur!

Kuvauen-original-1500-web.jpg



Kuvauen

Den eldste bua ble bygget så tidlig som i 1871 og den siste på midten av 1930-tallet. Kuvauen var havn for både fiskere og loser. De største båtene lå fortøyd ute i kilen, de mindre båtene og losbåtene var fortøyd til land. Losbåtene lå fortøyd med baugen mot utløpet slik at de lett kunne stikke til sjøs.

kuvauen-hvaler-0 (1).jpg

Kuvauen er en smal kile på øya Vesterøy på Hvaler. Her finner du flere små sandstrender godt beskyttet mot vinden. Innerst på østsiden av kilen har Riksantikvaren fredet det idylliske sjøbumiljøet med båtfester og brygger. Den siste bua ble bygget på midten av 1930-tallet. Kuvauen var havn for både fiskere og loser. De største båtene lå fortøyd ute i kilen. De mindre båtene og losbåtene var fortøyd til land. Losbåtene lå fortøyd med baugen mot utløpet slik at de lett kunne stikke til sjøs.

Guttormsvauen

Dette er den første sandstranden man ankommer om man går stien fra bilparkeringen. Stranden er tross alt så fin og absolutt en av Oslofjordens fineste samt svært barnevennlig. Det er derfor selvfølgelig naturlig slå seg ned her, men da vet man ikk h…

Dette er den første sandstranden man ankommer om man går stien fra bilparkeringen. Stranden er tross alt så fin og absolutt en av Oslofjordens fineste samt svært barnevennlig. Det er derfor selvfølgelig naturlig slå seg ned her, men da vet man ikk hva man går glipp av helt ytterst ute til høyre i bildet.

Guttormsvauen er en av de mest attraktive utfartsområdene for friluftsliv på Hvaler. Kjent og kjært turmål for mange, men også overraskende mange som aldri har tatt turen hit. Felles for alle vi har hatt med på tur hit er den store begeistringen man utståler når man ankommer stranden på Guttormsvauen - både over utsikten, stranden og det omkringliggende landskapet bergtar de fleste besøkende. Guttormsvauen ligger på Vesterøy, følg veien til Papperhavn og på venstre side etter hvert finner du egen p-plass for turstien til Guttormsvauen. Se nedenfor en grundig vei- og stibeskrivelse.

Guttormsvauen-Hvaler-web-1O2A5190.jpg



Langs stien fra parkeringsplass og frem til badestranden på Guttormsvauen er det en fantastisk og sjelden natur med urskogspreg og myrområde som gir fantastiske trolske stemninger pga det fuktige og frodige miljøet.

guttormsvauen-insta-Hvaler-jpeg1O2A5162.jpg

Deler av Guttormsvauen er også et naturreservat og har en rik svartorsumpskog. Dyr, fugler, insekter, blomster og planter stortrives i dette naturparadiset.

Tidligere når man nærmet seg Guttormsvauen så har det til tider vært vanskelig fremkommelighet ved at det har vært vått og gjørmete på stien. Det er ikke lenger et problem da det i fjor ble rustet kraftig opp på denne strekningen

Om du først har tatt turen til Guttormsvauen vil vi anbefale å utforske omkringliggende landskap i vest og syd. Oppe på berget i vest har du mange fine turområder, og landskapet er bart for trær, og dette gjør at du hele tiden har fantastisk utsikt til skjærgården og Ytre Oslofjord.

På sydtuppen av landskapet i vest finner du den "hemmelige stranden" på Kjerringtangen.

På sydtuppen av landskapet i vest finner du den "hemmelige stranden" på Kjerringtangen.

Har du knapt med tid og rekker knapt en tur på kyststien i Østfold - reis til Guttormsvauen på Vesterøy, Hvaler. Ingen reiser hjem uberørt fra dette svabergparadiset i rosa og oransje!

Kjerringtangen ytterst i sydvest på Guttormsvauen er intet mindre en et paradis i oransje!

Sommernatt på Kuvauen sett fra telt.

Sommernatt på Kuvauen sett fra telt.

Unntatt de svært lokalkjente på Hvaler, så har denne strandperlen klart å bevare hemmeligheten på hvor den er lokalisert. Mye av dette skyldes at den flotte sandstranden (kurvet som en halvmåne) innerst på Guttormsvauen regnes som en av de beste i distriktet, også ypperlig som teltplass. Derfor stopper de fleste ved den fine sandstranden her innerst i kilen, uten å vite hva man går glipp av lenger ut.

Kjerringtangen

Kjerringtangen

Skal man ut til Kjerringtangen er det bare å følge vestsiden av kilen helt ut til tuppen. Litt kronglete og kupert for førstegangsbesøkende, men en fantastisk belønning venter i form av et strandparadis og uforglemmelig utsikt rett ut i storhavet.

Hvaler-Vardefjell-Guttormsvauen-699.jpg
Par-paa-Guttormsvauen-origibal-1500.jpg

Selve stranden på Kjerringtangen er fin for lek og aktiviteter i den myke sanden, men det er brådypt her, så vi kan ikke kategorisere stedet som barnevennlig for svømming, eller lek i vannkanten. Holmene utenfor stranden er en av de beste stedene på Østlandet for stuping

Slik kommer du til Guttormsvauen: Følg første vei opp til høyre etter bensinstasjon. Følg veien helt til det er skiltet til Papperhavn. Følg veien mot Papperhavn, etter litt er det skiltet p-plass Kuvauen. Følg stien herfra i 10-15 min og til slutt åpner landskapet seg, og du har en av Norges flotteste sandstrender foran deg. Tilrettelagt for grilling, sittegrupper, wc, og et fantastisk turområde ut herfra. God tur! 😊

Vesterøya

Det ytterste området på Vesterøya er flott turområde og i de delene som ikke har hyttebebyggelse er det bare å velge å vrake i gode teltplasser.

Det ytterste området på Vesterøya er flott turområde og i de delene som ikke har hyttebebyggelse er det bare å velge å vrake i gode teltplasser.

Vesterøya ligger utenfor Sandefjord by og er en halvøy som strekker seg langt sydover rett ut i Ytre Oslofjord.

Nesten ytterst på denne halvøya er det et par

Ytterst på Vesterøya i Sandefjord er det et flott friluftsområde. Kjør så langt du kommer på Vesterøyveien, så ender du opp på en p-plass, her kan bilen stå inntil 24 timer. Fra p-plassen er det to veier/stier som leder sydover. Du går på den (den til høyre når du ser sydvest) som har vegbom i starten. Følg denne, først er det et parti med skog, så etter en slakk oppoverbakke kommer man ut av skogen og det er kraftige svære svabergkoller på begge sider av veien - her tar du av veien - på høyre side av veien og går opp på stien som går opp på kollene og følg stien som nesten ikke er synlig, etterhvert ser du tydelig at stien går ned i en trang liten kløft, gå ned i kløften og klatre opp fra kløften, når du kommer på toppen har du nydelig utsikt over Sandefjordsfjorden, Ytre Oslofjord. Her er det supert og telte.

Det er bratt ned til sjøen her, så vær forsiktig om du har barn osv.

Nederst i bildet hvor en person skimtes er det fin plass å telte og dette er teltplassen som er beskrevet ovenfor.

Nederst i bildet hvor en person skimtes er det fin plass å telte og dette er teltplassen som er beskrevet ovenfor.

Vil du ha mer ly på vindfulle dager kan du finne utmerkede teltplasser i den enorme kløften litt lenger syd fra teltplassen beskrevet ovenfor. Du kommer hit ved å gå ut på stien igjen og bare etter kanskje 50 meter så ser du denne kløften på høyre s…

Vil du ha mer ly på vindfulle dager kan du finne utmerkede teltplasser i den enorme kløften litt lenger syd fra teltplassen beskrevet ovenfor. Du kommer hit ved å gå ut på stien igjen og bare etter kanskje 50 meter så ser du denne kløften på høyre side av veien (vest).

Les også egen artikkel om det fantastiske turområdet på Vesterøyas søndre del - Folehavna:


 

Bramskjæra

58 57.688, 009 53.208

braamskjaera-web-nevlunghavn-1O2A7243.jpg

Øyene ligger ca 800 m sydøst for Nevlunghavn.

Østre og Vestre Bramskjær er to øya omgitt av mindre skjær noen hundre meter utenfor Nevlunghavn i Larvik. Her er det savberg og gressletter. På Vestre Bramskjær finnes en stor slette. Meget gode havneforhold.

Friluftsområdet omfatter begge Bramskjæra, småholmene og skjærene mellom dem. Populært båtutfarts- og badested. Øyene er dominert av svaberg med sprekk-vegetasjon og mindre, spredte sletter, men terrenget er forholdsvis jevnt og lett å bevege seg i.

Telting i henhold til Friluftslovens bestemmelser. På Vestre Bramskjær er det gangbro over til et av småskjærene ved bukten i syd (Billebukta).

Spesifikasjoner:

Areal : Østre Bramskjær: ca 100 dekar. Vestre Bramskjær: ca 80 dekar.

Fortøyningsmulighet for båt : Ja

Drikkevann : Nei

Dusj : Nei

Teltmulighet : Ja

Parkering : Nei

Handikapptilrettelagt : Nei

Bålplass / grill : Nei

Toalett : Ja

Annen tilrettelegging :

Adkomst:

Krever egen båt. Meget gode havneforhold. Fortøyningsbolter er slått ned hvor det er ankrings- og ilandsstigningsmuligheter.

Kilde: Oslofjordens Friluftsråd