Artsrik fjord fra operahuset til Svenner fyr
120 kilometer lang er fuglefluktlinjen fra operahuset i Oslo til de ytterste skvalpeskjærene ved Svenner fyr. Hundreogtjue kilometer med øyer, sund, bukter og salt sjø. Det er også 120 kilometer med sjøfartshistorie, ferie-og badeliv, og det mest artsrike saltvann i Norge.
Grensen mellom fjorden og Skagerrak er diffus. I denne artikkel og ellers på portalen til Visit Oslofjorden trekker vi en linje fra Svenner fyr og over til Torbjørnskjær fyr. På innsiden av denne linjen ligger Oslofjorden - utenfor suser Skagerrak.
Artene på strender og i vannkanten, og det artsrike livet på havets bunn
Om vi dykker ned til Oslofjordens dyp åpnebarer det seg en fargerik og forunderlig og artsrik verden vi aldri ser fra land. Bli med på en bildereise langs vannkanten og ned til det marine livet på havets bunn:
Alger utgjør den viktigste gruppen av primærprodusenter i havet, og gir derved grunnlaget for det rike dyrelivet. Organismene som lever i havet er helt tilpasset et liv i saltvann, og de vil ikke kunne overleve lengre tid på land. Marine organismer finnes fra fjæra og til de største dyp i verdenshavene, og i de frie vannmasser. Hovedgruppene er bakterier, alger, virvelløse dyr, fisk og marine pattedyr.
Alger i fjæra:
De store, fastsittende algene vi finner i sjøen deles inn i grønnalger, brunalger og rødalger. Grønnalgen finnes på grunt vann, brunalgen noe dypere og rødalgene dypest. Brun- og rødfargen er en tilpassning algene har for å utnytte de dårligere lysmengdene nedover i vannet. I virkeligheten er også disse algene grønne av klorofyll, men de er dekket av et brunt eller rødt fargestoff.
Vi vil takke så mye til Oslofjordens friluftsråd som har levert oss deler av tekstmateriale vi har kunne bruke i research for å lage oversikt på artene i Oslofjorden.