Tweet This

MAKELØS SOMMERIDYLL

Padleled-kajakk-Vestfold-1020371029.jpg

Å padle ut Drammensfjorden til kysthytta Veslekillingen i Sandebukta, gir deg en vakker tur i skjermet farvann. På ruta passerer du mange flotte strender, hvor du kan telte eller ta et bad på varme sommerdager.

Turen starter ved Knemstranda på Bokerøya rett utenfor Svelvik. Krok brygge egner seg godt for første rast. Videre kommer du til Holmsbu, en av fjordens virkelige perler. Her er det yrende liv om sommeren. Ta en is- eller rekepause, gå på konsert eller nyt den flotte stranda.

Videre ut byr Sandebukta på en gruppe idylliske øyer, som Kommersøya, et naturreservat med spennende arkeologi, botanikk og et rikt fugleliv. Herfra er veien kort til idylliske Veslekillingen, DNT Drammen og Omegns kysthytte, som ligger praktfullt til rett ved sjøen.

RUTE: Bokerøya-Holmsbu-Sandebukta-Veslekillingen-Holmsbu-Bokerøya
LENGDE: 24 km, 2-3 dager
OVERNATTING: Veslekillingen (DNT-hytte) og hotell, strand eller camping på Holmsbu
KAJAKKUTLEIE: Gyldenløve kajakklubb, DNT Drammen og Omegn (kun for medlemmer)
KART: Nr. 20 Ytre Oslofjord og nr. 27 Indre Oslofjord, 1:50 000, Norgesserien
VERDT Å MERKE SEG: Veslekillingen må bookes på forhånd: booking.visbook.com/2404

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

MED KAJAKK OG MATPAKKE TIL MATSKAPET

Sandefjord og Oplands Turistforenings nyeste hytte er en enkel gapahuk ved innsjøen Goksjø, nord for byen. Det er et fristende turmål både for fotturister og padlere.  Vi vil slå et slag for det siste, Goksjø er nemlig en utmerket innsjø å padle.


En måte å finne ut om en innsjø er et godt padlevann er å sjekke omkretsen i forhold til flatinnholdet. Et lite flatinnhold kombinert med stor omkrets betyr ofte at det er mange bukter og nes i sjøen. Det betyr ofte trange og spennende passasjer, og mange muligheter for å komme i le for varierende vindretninger. Goksjø er slik sett et spennende objekt. Ca 3,0 km2 stort og med en omkrets på vel 21 km er over gjennomsnittet. Når omgivelsene i tillegg er svært vakre er det bare å sette kanoen eller kajakken på vannet å legge i vei. 


Et fint sted å sette utpå i Goksjø er bukts sør for det gamle sagbruket i østenden. Der er det mulig å  kjøre bil helt ned til stranda og det er parkeringsplass.

Gapahuken "Matskapet". Foto: Arve Sommero - https://www.ut.no/tur/2.2181/ - Navngivelse-IkkeKommersiell 4.0 Internasjonal (CC BY-NC 4.0)


Det er ca tre kilometer og en times padling frem til gapahuken med det litt misvisende navnet Matskapet. Her er det nemlig fullstendig ubetjent, det vil si at du må ha med deg liggeunderlag, sovepose mat og alt du trenger.


Gjør du det er du til gjengjeld garantert en fin natt, kloss i innsjøen og gode muligheter for å få en abbor, eller tryte som de sier lokalt, på kroken.


Har du ikke kajakk eller kano kan du gå på merket sti inn til Matskapet fra Vaggestad litt lenger nord på rv 305. Derfra  er det bare et par kilometer frem til bredden av Goksjø og gapahuken  

 

KIlde: UT.NO - 

Sist oppdatert: 13.01.2016

"Med kajakk og matpakke til Matskapet" av Sandefjord og Oplands Turistforening er lisensiert under CC BY-SA 4.0.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Padletur ut Sandefjordsfjorden til Kjerringvik

Kjerringvik-psd-1500-siste-test.jpg

Nydelige Kjerringvik

Det er enkelte navn som er smør på flesk, eller to ganger dobbelt opp. Sandefjordsfjorden er et slikt. Nå kan det imidlertid sies at denne fjorden har mer enn de fleste, både når det gjelder natur og  turmuligheter så kanskje fortjener den et litt svulstig navn.  En flott måte å oppleve dette på er fra en kajakk, alene eller sammen med andre. Ta for eksempel med deg farkosten til Tangenbukta. Den ligger ca 5 km sørover fra Sandefjord sentrum. Kjør til Kilen og følg kystveien utover til avkjøringen mot badeplassen Tangen. Parker i bukta. Der er det fint å sette utpå. 

Turen vi foreslår går sørover langs kysten, på innsiden av Buerøya og Hellesøya. På førstnevnte er det for øvrig en liten kystledhytte som byr på overnattingsmuligheter. På øya er det også gode teltplasser. Det er det også på naboøya i sør, Hellesøya. Padleturen går også forbi de store campingplassene Langeby og Vøra, men å overnatte i campingvognmylderet der er knappest noe for en kajakkpadler.

Det store svabergområdet ved Folehavna, ytterst i Sandefjordsfjorden.

Kjerringvik-psd-1500-siste-test.jpg



Padleturen i Sandefjordsfjorden fortsetter på utsiden av det markerte Kvernberget som gjerne bør bestiges. Fin liten avstikker fra padleturen er det å legge til i en av de små buktene på sørsiden, snøre på seg turskoene og ta turen opp. Padleturen videre er avhengig av været, formen og padlekunnskapene. Hvis det meste er på stell foreslår vi at du padler sørover til Folehavna og Holtskjær. Folehavna er et gammelt tysk krigsfort som nå er blitt friområde og også byr på både bademuligheter, teltplasser og ikke minst gode plasser å fiske fra. Holtskjæra kan lokke med det samme, selv om mulighetene for teltliv i dårlig vær er heller begrenset.

Når du er i Kjerringvik bør du padle innom det herlige hyttemiljøet i Fantebukta (nærmest) og Svinevika (bakerst).

Fra østsiden av Sandefjordsfjorden er det knappe to kilometer over til Kjerringvik på vestsiden.  Hvis forholdene er akseptable er det en fjordkryssing som går bra.  Utenfor Kjerringvik  ligger flere spennende øyer, og særlig Martaholmen er en perle både når det gjelder telting, bad og fiske. Kursen kan så legges nordover igjen, forbi eller innom fine badeplasser i Svinevika og Håkavika. Derfra padler du videre forbi Storøya og inn blant mylderet av øyer og skjær i Granholmsundet. Her ligger det også en flott campingplass med ditto bademuligheter. Rundturen i Sandefjordsfjorden kan så gjøres ferdig ved å legge kursen over den smaleste delen av fjorden ved Asnes og så tilbake til Tangen.


Lengde ca 17 km . 


Varighet min. en dag 

Sist oppdatert: 13.01.2016

"Ut og inn Sandefjordsfjorden " av Sandefjord og Oplands Turistforening er lisensiert under CC BY-SA 4.0.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Mørjefjorden rundt

13 km Ca. 3 timer 91 Mørjefjorden rundt

Helt sør i Vestfold og mot Skagerak, ligger landets største rullesteinstrand Mølen. På innsiden av denne endemorenen fra istiden åpner Helgerofjorden og Mørjefjorden seg i nord. Padleruten fra Helgeroa og inn Mørjefjorden er i skjermet farvann helt inn. Turen går fra Helgeroa og langs land nordover inn i Mørjefjorden.

Her vil du møte idylliske holmer, skjær og hytteperler. En rast på stranda ved friområdet Barkevik anbefales på det sterkeste. Langs ruten vil du også passere et stort steinbrudd. Støy, støv og skip kan være noe du møter langs ruta, men det er også spennende å observere distriktets viktige eksportnæringer fra kajakken. Etter steinbruddet følges kysten rundt og du følger

Håøya med utsiktspunktet Storefjell på 141meter over havet. Kryss tilbake til fastlandet og følg kysten sørover tilbake til utgangspunktet, Helgeroa. Grenlandsområdet er et av Norges største industriområde og sjøveien er en viktig transportvei. Grenland havn er en av Norges største målt i godsomslag. Vær derfor oppmerksom på skipstrafikken som passerer, oftest via Dypingen, men noen fartøy går inn Helgerofjorden.

Turvariant: En idyllisk avstikker kan være gjennom Vrangsund (under ei gangbru) på Håøyas nordvestside. Følg Håøya videre og du vil passere Vervenbukta, Skolebukta og Paradisbukta som tre sommerlige perler. Fra Paradisbukta er det en fin fottur opp til toppen av Håøya.

In the very south of Vestfold you can find Norway’s largest cobblestone beach, Mølen, facing Skagerrak. To the north, on the inside of this end moraine from the ice age, you find Helgerofjorden. The paddle from Helgeroa is in sheltered waters.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Arøya rundt

padleled-kajakk-vestfold-SokkoyaStoreAroya-og-Lille-Aroya-i-Larvik-kommune-172.jpg

14 km 3–4 timer 90 Arøya rundt Stokkøya, Store, Lille og Vesle Arøy er fantastiske padleperler med sine smale, sjarmerende sund og glattskurte svaberg på yttersiden mot Langesunds- fjorden og med Skagerrak i vest. Øyene er Vestfolds sørvestligste helt på grensen til Telemark og er et yndet padlemål.

Fra Helgeroa følger du landsiden vestover og krysser over til Stokkøya. Her vil du kanskje møte fergen «Skjæløy» med hel-

årsfergeforbindelse til Helgeroa og Langesund. Øyene har noen

faste øyboere, men aller mest vil du se mange sommerhytter

fra de smale sundene. Følg øya vestover inn i Stokksundet og

sørover i Arøysund. Følger du land langs Store Arøya, kommer

du til en fin sandstrand, og dette er også punktet hvor du svinger

vestover og mot nord rundt lille Arøya. Litt etter at du runder

nordspissen, padler du inn det smale Bukkespranget og så øst-

over ut sundet du kom inn. I nordlig vind blir det en del reflek-

tert, urolig sjø ved innløpet. Så følger du nordøstsiden av øya og

inn i de morsomme, smale sundene mellom holmene på sør-

østsiden og krysser tilbake til Helgeroa.

Turvariant: Når du er på nordsiden av Lille Arøya, kan du krysse

over til Håøya og Paradisbukta. Fra Paradisbukta er det en fin

fottur til toppen av Håøya. Hjemturen tar du sørover langs Håøya.

Ved sørspissen kan du igjen krysse over til Store Arøya mot sør-

vest og deretter til Helgeroa, eller du kan padle mot øst og følge

fastlandet sørover til Helgeroa.

Stokkøya, and Store-, Lille- and Vesle Arøy are fantastic pad-

dle sites with their narrow sounds and smooth rocky coastline

on the outside facing Langesundfjorden and with Skagerrak to

the west. These islands are the most southeastern islands of

Vestfold and borders to Telemark, and are perfect for paddling

trips.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Helgeroa–Stokkøya–Håøya–Retur

Padleled-Vestfold-Kajakk-Helgeroa-og-Nevlunghavn-026.jpg

8 km Ca. 2 timer 89 Helgeroa–Stokkøya–Håøya–Retur

Paradisbukta på Vestsiden av Håøya bærer sitt navn med rette. Et paradis for padlere, med en skjermet lagune med sandstrand innerst, som følgelig er veldig populær.

Fra Helgeroa følger du landsiden vestover et stykke og krysser over til Stokkøya. Følg øya først nordøstover, her finner du først noen morsomme, smale sund mellom holmene, og fine svaberg. Drei så nordvestover forbi Stokksundet. Fra nordøstligste spissen på Vesle Arøya krysser du nordøstover mot Håøya og Paradisbukta.

På tur inn i Paradisbukta må du regne med trafikk av lystbåter. Vær oppmerksom på om det kommer skipstrafikk, enkelte store fartøy går inn Helgerofjorden og passerer mellom Stokkøya og Håøya. Det er fint å gå i land på badestranda inne i bukta. Ovenfor stranda er gressbakker som heller mot sør, perfekt for rast og telting. Her er også en stor gapahuk som fritt kan benyttes. På øya er flere turstier som kommer fra brua over Vrangsund på

nordsiden. Fra Paradisbukta går en sti til toppen av øya med et

flott utsiktspunkt. Retur sørover mot Håøytangen. En tur innom

Slepevika som ligger sør for Paradisbukta, og rundt holmen der,

er en fin avstikker. Turen går så videre rundt Håøytangen og litt

nordover før du krysser over til fastlandet. En rast på stranda

ved friområdet Barkevik anbefales, før turen går tilbake mellom

idylliske holmer og skjær til Helgeroa.

Turvariant: Kryss fra Stokkøya mot Håøytangen og følg land

nordover mot Paradisbukta. En tur innom Slepevika som kommer

før Paradisbukta, og rundt holmen der er en fin avstikker. En noe

lenger retur er videre rundt Håøya, gjennom Vrangsund og langs

øya før du krysser tilbake til fastlandet og mot Helgeroa.

Paradisbukta (Paradise bay) on the western side of Håøya

lives up to its name. It is especially a paradise for paddlers

with its popular sheltered lagoon and beach.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Helgeroa–Fugløya–Retur

8 km Ca. 2 timer 88 Helgeroa–Fugløya–Retur

Kort og beskyttet padletur til Fugløya i nordenden til Mølen fuglefredningsområde, et område hvor det er observert 1,5 million fugler i løpet av en høstsesong fordelt på 320 forskjellige registrerte arter.

Fra Helgeroa følger du land sørover langs campingplasstrendene helt til spissen av Mølen, og krysser over til Fugløya i nord. Øya tilhører Mølen fuglefredningsområde, som er et av Norges viktigste fugletrekksteder. Vær oppmerksom på at mellom Fugløya og den lille holmen i øst, Fugløyrogn, er det grunt. I sundet er det mange store steiner, men det er mulig å padle gjennom cirka midt i sundet. Det er mulig å gå i land på småsteinstrendene like ved sundet. Ilandstigningssted er en utfordring på den nordlige delen av Fugløya, men cirka midt mellom nordspissen og bygget på nordøstresiden er det et egnet ilandstigningssted.

Fra toppen av Fugløya kan du nyte flott utsikt. Like over toppen, på nordvestsiden, er det en fin avsats å raste på. Fugløya er også kjent for et rikt blomsterliv og rullesteinstrender på den sørlige delen. Her kan du også finne et fort fra begynnelsen av 1800-tallet.

Turvariant: En tur rundt Fugløya er fantastisk, men området er eksponert mot øst, sørøst og sørvest, med bratt fjell som gir refleksjon av bølger og urolig sjø.

A short and protected route is the paddle to Fugløya in the northern end of Mølen bird protective area, where 1,5 million birds can be observed during a the fall season divided on 320 different species.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Nevlunghavn–Oddane Sand–Retur

4 km Ca. 1 time 87 Nevlunghavn–Oddane Sand–Retur

Andre turer fra Nevlunghavn

Other tours from Nevlunghavn

86 Nevlunghavn–Vestre Bramskjæra–Retur

Gurvika

Kort padletur til en av de mest kjente strendene i

Vestfold, Oddane Sand. Turen kan på de fineste

dagene by på en kort og trygg padletur, men hvis

været slår om, kan det by på litt større utfordringer.

Utsett av kajakken i den langgrunne Havnebukta. Herfra padler

du sørover langs land og tar en sving inn i havna i Nevlunghavn

før du fortsetter til Oddane Sand. Området har flott sandstrand

og ligger sørvest for Nevlunghavn. Området ligger eksponert til,

men er skjermet av små holmer og skjær før åpent hav og

Skagerrak. Her kan interesserte kanskje finne surfebølger å leke

i. Retur samme vei.

Turvariant: En krysning over til Bramskjæra i øst er en flott tur

ut til holmer og skjær med blankskurte svaberg og smale sund.

Gode ilandstigningsforhold på Vestre Bramskjær, på sandstrand

i nordøst og innerst i bukta på sørsiden. På land er det fint å

raste og det er gode teltplasser.

A short paddle trip to one of Vestfolds most famous beaches,

Oddane Sand. With beautiful weather this is an easy and

relaxing paddle, but if conditions change it be a bit more chal-

lenging.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Nevlunghavn–Vestre Bramskjæra–Retur

6 km Ca. 2 timer 86 Nevlunghavn–Vestre Bramskjæra–Retur

Opplevelsen av Bramskjæra er avhengig av vær- og

vindforhold. På de fineste dagene viser den lille øy-

gruppa seg som er perle, men ved røffere forhold

ligger det an til bølgesurfing for den mer erfarne.

Etter utsett padler du østover langs land frem til Smørvika. På

holmen Styggås ligger et geologisk mesterverk, og kan være vel

verd en liten tur i land. Holmen består av forsteining av sjøbunn-

sedimenter (kambrosilurske bergarter) nedfelt for omkring 500

millioner år siden. Bergartene er vanlige i Oslofeltet som strekker

seg fra Langesundsfjorden til Mjøsa. Fra Smørvika krysser du over

til Østre Bramskjær. Bramskjæra er et flott område med holmer

og skjær med blankskurte svaberg og smale sund. Gode iland-

stigningsforhold på Vestre Bramskjær, på sandstrand i nordøst

og innerst i bukta på sørsiden. På land er det fint å raste og det

er gode teltplasser. Mellom Østre- og Vestre Bramskjær kan du

padle på kryss og tvers i sundene og virkelig leke deg med

svingeteknikkene før pause på Vestre Bramskjær. Retur vestover

mot fastlandet og opp langs land tilbake til Havnebukta. En

runde innom havna i Nevlunghavn anbefales.

Turvariant: Du kan krysse tidligere over til Bramskjæra på turen

ut. Returen kan legges på sørsiden av skjæra, bort til Oddane

Sand, og så tilbake nordover langs land. Det kan hende du mer-

ker surfebølger på grunna innover mot stranda i Havnebukta. En

annet alternativ for erfarne padlere er bukta vest for Oddane

sand, mellom Oddane Sand og Mølen, i området Saltstein. Om-

rådet er populært for padlere som liker virkelig store surfebølger.

Området er eksponert. For de som har lyst til å leke i mindre sur-

febølger er disse ofte å finne mellom skjærene sørvest for

Bramskjæra.

Weather conditions can change rapidly in this area, and could

offer difficulties for a paddler. Be cautious and always pay

attention to the reports prior to your trip. The experience of

Bramskjæra depends on the weather. On a beautiful day the

small group of islands is a true gem, but in rougher conditions it

is more suited for skilled paddlers and wave surfing.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Risøya–Skråvika–Retur

7 km Ca. 2 timer 85 Risøya–Skråvika–Retur

I en ellers travel hverdag kan det passe godt med

en kort og skjermet padletur til sjarmerende Skrå-

vika. Gode muligheter for en litt lengre tur hvis du

ønsker det.

Utsett fra strand i nord på halvøya Risøya ved Stavern. Turen går

langs land sørover. På denne strekningen passerer du Stavern

sentrums småbysjarme med mangfold av forretninger og spise-

steder, videre Fredriksvern verft og Minnehallen med sin karak-

teristiske pyramideform. Turen ender i sjarmerende Skråvika, ei

flott og langgrunn sandstrand. Retur samme vei.

Turvariant: For mer erfarne padlere er det mulig å legge turen

via eller rundt Stavernsøya i øst. Den 360 dekar store øya skjer-

mer godt mot Skagerrak. En spasertur til Staverns Fort på Cita-

delløya og det kulturhistoriske Stavernsodden Fyrstasjon er vel

verd et besøk. Området rundt Stavernsøya er eksponert for vær

og vind. Vær også oppmerksom på skipstrafikken som passerer

til og fra Larvik havn i nord.

Det er også muligheter å legge turen fra Stavern videre sørover

og følge kysten til Rakke. Der er det kystledhytte. Vær oppmerk-

som på at Rakke er et meget eksponert område med mange

grunner og beryktet for vanskelige bølgeforhold. Ilandstigning

kan være vanskelig.

In an otherwise busy day, a short and sheltered paddle trip

is suitable for charming Skråvika. This is good opportunities

for a longer trip if you wish.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Risøya–Stavernsøya–Retur

4 km Ca. 1 time 84 Risøya–Stavernsøya–Retur

Andre turer fra Risøya

Other tours from Risøya

83 Stavernsøya rundt

85 Risøya– Skråvika–Retur

Selv om denne padleturen er kort, får du likevel

oppleve den historiske verftsbyen fra sjøsiden sam-

men med opplevelsen av det lune skjærgårdspara-

diset rundt Stavern.

Turen går langs land sørover med ilandstigning i Festningshamna

øst for Citadelløya og nord på Stavernsøya. En tur inn i Staverns-

bukta anbefales på det sterkeste. Det er mange fine muligheter

for å legge inn overnatting på Stavernsøya, enten i telt eller på

Kystledhytta Stavernsodden fyr.

Citadelløya, Stavernsøya og Torkelsøya er tre sammenhengende

øyer. Her er det muligheter for å vandre i kulturhistoriske omgi-

velser med flott natur. Retur samme vei, rett nordover og tilbake

til Risøya.

Turvariant: For mer erfarne padlere er det mulig å legge turen

rundt Stavernsøya i vest. Den 360 dekar store øya skjermer godt

mot Skagerrak, men strekningen rundt Stavernsøya i øst og sør

er eksponert for vær og vind. Vær også oppmerksom på skips-

trafikken som kan passere til og fra Larvik havn i nord. Det er

også muligheter å legge turen fra Stavern videre sørover og

følge kysten til Rakke. Der er det kystledhytte. Vær oppmerksom

på at Rakke er et meget eksponert område med mange grunner

og beryktet for vanskelige bølgeforhold. Ilandstigning kan være

vanskelig.

Although a short paddle, you will get to experience this his-

toric shipyard town from the water surrounding it as well as

take in the beautiful marine landscape surrounding Stavern.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Stavernsøya rundt

6 km 1–2 timer 83 Stavernsøya rundt

En rundtur rundt Stavernsøya er en reise i et fan-

tastisk skjærgårdparadis med vakre badeplasser og

turområder.

Etter utsett går turen langs land og krysser sørover til Staverns-

øya. I nord vil du padle i skjermet farvann mellom holmer og

skjær. Den 360 mål store Stavernsøya skjermer nemlig godt mot

Skagerrak i sør. Her møter du tre sammenhengende øyer; Cita-

delløya, Stavernsøya og Torkelsøya -med fine muligheter for å

gå i land for å vandre i kulturhistoriske omgivelser og flott natur.

Det er skjermede ilandstigningsforhold på nordsiden, i Festnings-

hamna. En tur inn i Stavernsbukta anbefales på det sterkeste.

Det er mange fine muligheter for å legge inn overnatting på Sta-

vernsøya, enten i telt eller på kystledhytta «Stavernsodden fyr».

Videre følger du østsiden rundt Stavernsøya. Merk at både øst-

og sørsiden er eksponert for vær og vind. På sørsiden er det

strand på sørøst og sørvestsiden for mulig ilandstigning. I Lar-

viksfjorden passerer også skipstrafikken.

Turvariant: Når du har passert sørsiden er det et fint alternativ

er å legge padleturen via Stavern sentrum. Det er fine strender

både sør og nord for Fredriksvern verft.

Det er også muligheter å legge turen fra Stavern videre sørover

og følge kysten til Rakke. Der er det kystledhytte. Vær oppmerk-

som på at Rakke er et meget eksponert område med mange

grunner og beryktet for vanskelige bølgeforhold. Ilandstigning

kan være vanskelig.

A round trip around Stavernsøyna is a route through a fan-

tastic artipelago with great spots for swimming and hiking.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Bjønnes–Malmøya–Retur

6 km 1–2 timer 82 Bjønnes–Malmøya–Retur

Malmøya ligger som en perle ytterst i Viksfjorden,

og er en øy med store kontraster. Dette et sted en

padler bør besøke, enten på dagstur eller med inn-

lagt overnatting.

Fra utsettingsstedet på Bjønnes padler du sørvest og følger land

til fjordarmen åpner seg i sør. Herfra krysser du over til Langøya

og følger nordsiden av denne og krysser videre over til idylliske

Malmøya. Her er det fint å gå i land på en strand på nordvest-

siden. Her er det flere fine rasteplasser, teltmuligheter og god

tilgang på turstier, blant annet til Flaskebukta og Nepegårds-

bukta i sør. Her er også Kystleden «Jakthytta» tilgjengelig for den

som vil benytte dette tilbudet. På returen krysses nordover til-

bake til Larvikslandet. Følg deretter kysten nordøst tilbake til

Bjønnes.

Turvariant: Et alternativ er å padle videre Malmøya rundt. Opp-

lev den flotte Flaskebukta, en lagune med smalt innløp på øyas

sørside, og opplev de fantastiske fjellformasjonene på vestsiden

og sørsiden. Malmøya ligger dels vendt mot havet, dels inn mot

Viksfjord, så dette er et eksponert område og det er vanskelig å

komme seg i land.

Malmøya is located on the very outside of Viksfjorden and

is an island with a diverse landscape and big contrasts. It is

certainly a place every paddler should visit, either as a day trip

or with camping on the island.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Viksfjord rundt fra Bjønnes

9 km Ca. 2 timer 81 Viksfjord rundt fra Bjønnes

Andre turer fra Bjønnes

Other tours from Bjønnes

80 Bjønnes–Ølbergholmen–Retur

82 Bjønnes–Malmøya–Retur

I Viksfjorden padler du skjermet fra åpent hav, i et

historisk viktig område, mellom idylliske øyer, hol-

mer og skjær. Turen passer best som en kort dagstur.

Etter utsetting på Bjønnes følges land til du kommer til Vikerøya

og fjorden smalnes inn. Kryss over til Vikerøya i sør og følg denne

sørøstover til du runder Skogsholmen. Derfra endres kursen og

du padler vestover ved å følge fastlandet (Tjølling) cirka tre kilo-

meter mot sør. Kryss deretter over til Langøy i vest og videre

nordlig retning til fastlandet. Derfra padles videre nordøst til ut-

gangspunktet Bjønnes.

Turvariant: Varillfjorden har en lengde på omtrent to kilometer,

og på det smaleste er den bare omtrent to meter bred mellom

Vikerøya og fastlandet. Følg fjordarmen så langt du kommer til

Indre Viksfjord naturreservat, eller hva med å padle Vikerholmen

rundt?

Et annet flott alternativ er å følge Tjøllinglandet fra Vikerøya og

videre sørover til Ølbergholmen. Der er det en fantastisk strand

og naturområder som ligger skjermet mot Skagerrak og Svenner

fyr som et langt mer ambisiøst padlemål. Rønningen camping

er også et flott sted.

In Viksfjord you paddle in a historically important areas in

sheltered waters, between idyllic islands, islets and shallow

reefs. These routes are best suited as a short day trip.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Bjønnes–Ølbergholmen –Retur

7 km Ca. 2 timer 80 Bjønnes–Ølbergholmen –Retur

Padletur skjermet fra åpent hav til Ølbergholmen,

et fantastisk turmål for padleren.

Fra utsettingsstedet på Bjønnes padler du sørover og krysser over

til Langøya. Kryss videre østover til fastlandet og følg kysten sør-

over til Ølbergholmen. Der er det en fantastisk strand, store

gressletter, flotte fjellformasjoner som skjermer mot Skagerrak

og med utsikt til Svenner fyr i sør og Malmøya i vest. Returen

går nordover, på østsiden av Hoppøya, mellom holmer og skjær,

før du krysser tilbake til Larvikslandet. Følg deretter kysten nord-

øst tilbake til Bjønnes.

Turvariant: Kryss over til Hoppøya og følg denne på vestsiden.

Paddle trip in protected waters to Ølbergsholmen, a perfect

destination for paddlers.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Ølbergholmen–Svenner–Retur

11 km Ca. 4 timer 79 Ølbergholmen–Svenner–Retur

Dette er en flott tur for den mer erfarne padleren.

Svenner er en minneverdig opplevelse!

Merk! Svenner er en tur for de erfarne. Det er fremherskende,

kraftig strøm fra nordøst på strekket mellom Ølbergholmen og

Svenner, så vind mot strømmen gir ofte mer bølger enn man

normalt vil vente. Fordi man må padle på skrå mot strømmen

tar det også lenger tid å padle enn vanlig.

Etter utsett på Ølbergholmen går turen sørøstover langs Ølberg-

holmen. Vær obs på et grunnbrott her, og mot holmene før du

dreier ut mot Svenner. På overfarten kan du oppleve at strøm-

men er så sterk at du må padle mot klokka ti for å bevege deg

mot klokka 12 uten avdrift. Sjømerket på holmen Svennerflaten

er et godt siktepunkt. Ilandstigning for padlere er greiest i en

bukt lengst øst på nordsiden av Svenner. Inni bukta er det en

lang gressbakke med plass til flere telt. En padletur rundt Sven-

ner kan anbefales. Ta en sving innom båthavna på sørsiden, med

kystledhytten og de gamle husene. På sørvestsiden er det

mange småholmer hvor båtfolk samler seg. Ilandstigning for

padlere her er vanskelig. Når du runder nordvestspissen kan du

følge land gjennom et lite sund som heter Strømsund. Du skjøn-

ner hvor navnet kommer fra.

Øya er verdt å utforske. Ta en fottur rundt øya når du er på land,

gå opp til fyret, og ta også en tur vestover på stien merket

«Kutråkket». Returen sier seg selv, samme vei som du kom.

Turvariant: Hvis været tillater, er det fint å ta en tur langs sørsi-

den av Malmøya og inn i Flaskebukta. En runde rundt Malmøya

er et alternativ, eller et tillegg, til turen ut til Svenner. Det er

mange bukter og viker å utforske. Vestsiden av øya har noen

spesielle svaberg med overheng.

A great route for the more experiences paddler, Svenner is

definitely a memorable experience!

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Ølbergholmen–Malmøya–Retur

7 km Ca. 2 timer 78 Ølbergholmen–Malmøya–Retur

Ølbergholmen

Ytterst i Viksfjord ligger det mange holmer og små

øyer, og den største av dem; Malmøya, er absolutt

verdt et besøk! Fin tur i skjermet farvann, men

mange muligheter for variasjon.

Etter utsett fra Ølbergholmen padler du vestover, runder neset

og setter kursen sørover til Ølbergholmen. Her anbefaler vi å gå

i land for å oppleve denne fantastiske plassen. Videre går turen

over til Hoppøyas østside, og videre mellom de mindre holmene.

Etter nesten to km når du nordspissen av Malmøya og følger

denne langs land, en snau kilometer mot sørvest. Her kan du gå

i land på en strand innerst i bukta. Herfra går det også fine tur-

stier, blant annet til Flaskebukta og Nepegårdsbukta sør på øya.

Vi anbefaler å legge inn en overnatting på Malmøya hvis du har

anledning, enten i telt eller på kystledhytta «Jakthytta». Returen

går til nordspissen av Malmøya. Fortsett videre til nordspissen

på Langøya. Rund denne, deretter østover til fastlandet, via Røn-

ningen Camping og tilbake til Ølbergholmen.

Turvariant: Hvis været tillater det, og du har lyst på en litt mer

eksponert tur, kan du fra Ølbergholmen gå på sørsiden av Hopp-

øya og følge Malmøyas østside.

In the outer perimeter of Viksfjorden there are many small

islets, and the biggest one of the, Malmøya, is definitely

worth a visit. A great route in sheltered waters, with many pos-

sible variations.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Viksfjord rundt fra Ølbergholmen

11 km Ca. 3 timer 77 Viksfjord rundt fra Ølbergholmen

I Viksfjorden padler du skjermet fra åpent hav, i et

historisk viktig område, mellom øyer, holmer og

skjær.

Etter utsett av kajakk på Ølbergholmen går turen går nordover

langs land. Du passerer fort Rønningen Camping og etter cirka

en kilometer kommer du til Kåvan, noen odder som stikker ut

mot sør. Der dreier du nordvestover på nordsiden av Langøya,

forbi Rauholmen og inn mot Hesteberget på fastlandet og nord-

over forbi båthavna på Bjønnes. Bjønnes ligger omtrent midtveis

i den lille fjordarmen Viksfjord til Larviksfjorden.

Turen går videre innover i Viksfjorden, mellom idylliske øyer, hol-

mer og skjær. Følg land til du kommer til Vikerøya og fjorden

smalnes inn. Padle over til Vikerøya og følg denne sørøstover til

du runder opp mot nordøst og ta turen rundt Skogsholmen. Der-

etter følges fastlandet (Tjølling) cirka tre kilometer mot sørvest,

gjennom sundet innenfor Mjølbergholmen og videre tilbake til

Ølbergholmen.

Turvariant: Kort inn turen litt ved å krysse østover mot Vikerøya

ved Bjønnes, og padle sørøstover langs Vikerøya og rett til fast-

landet. Følg fastlandet tilbake til Ølbergholmen, Rønningen, men

fortsett utover til Ølbergholmen.

In Viksfjorden you can paddle sheltered from open ocean,

in a culturally significant area among small islands and reefs.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Svinevika–Furuholmen–Langeby–Retur

14 km 3–4 timer 76 Svinevika–Furuholmen–Langeby–Retur

En litt lengre tur rundt Sandefjordsfjorden. Langs

ruta passerer du mange fine overnattingsplasser, så

hvis du har tid, anbefaler vi å legge inn en overnat-

ting på en av mange egnede steder.

Fra Svinevika går turen nordover mot Håkavika og Kisteholmane,

og videre til Sandvika, en nordøstvendt strand innenfor Raud-

holmane. Videre kan du padle langs land, inn bukter og rundt

nes for å utforske området innenfor Saltholmen og Uleholmene.

Deretter går ferden videre nordover til holmer og skjær utenfor

Granholmen, som Furuholmene og Bjerkholmene. Her er det

mange fine og sjarmerende sund. Granholmen er for øvrig

hjemmehavn for Sandefjord Kajakklubb. Fortsett opp til Trangs-

holmene og kryss fjorden østover på det smaleste området. Se

opp for båttrafikken og særlig Strømstadfergene!

Fjorden har mange strandperler for en padler. På østsiden av

fjorden er det flere badestrender som innbyr til en benstrekk og

pause. Den første er Asnes ved innløpet til Korsvika. Deretter

padler du videre sørover forbi Sandholmen og Raudnebben og

følger land. Etter cirka en kilometer når du Buerøya med sand-

strand på nordsiden. Her er det også Kystledhytte. Etter en ny

kilometer ligger Hellesøya med strand på østsiden. Her er det

også strand på fastlandet. Ved Vøra, odden som stikker lengst

ut mot vest, krysser du tilbake til vestsiden av fjorden og fort-

setter sørover langs land til startpunktet. Igjen, vær obs på ferge-

trafikken ut og inn av fjorden!

A slightly longer route around Sandefjordsfjorden. Along

the route, you pass many suitable places to camp, and we

encourage you to stay the night if you have the time and appro-

priate equipment.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no

Svinevika–Furuholmen–Retur

8 km Ca. 2 timer 75 Svinevika–Furuholmen–Retur

Andre turer fra Svinevika

Other tours from Svinevika

74 Svinevika–Martaholmen–Retur

76 Svinevika–Furuholmen–Langeby–Retur

Kjerringholmane

FOTO: TROND GLESAAEN

Innholdsrik padletur innover i Sandefjordsfjorden,

en passe tur for morgen eller ettermiddag.

Fra Svinevika går turen nordover mot Håkavika og Kisteholmane

og videre til Sandvika, en nordøstvendt strand innenfor Raud-

holmane. Videre kan du padle langs land, inn i bukter og rundt

nes for å utforske området innenfor Saltholmen og Uleholmene.

Deretter går ferden videre nordover til holmer og skjær utenfor

Granholmen, som Furuholmene og Bjerkholmene. Her er det

mange fine og sjarmerende sund, samt muligheter for en rast i

ro og fred. Granholmen er for øvrig hjemmehavn for Sandefjord

Kajakklubb. Retur langs samme side av fjorden. Kanskje du opp-

dager noen nye sund?

Memorable paddle trip through Sandefjordsfjorden, a good

route for a morning or afternoon paddle.

Tekst hentet fra Padleled Vestfold / Oslofjordens Friluftsråd / Ut.no