Tweet This

Trolsk skog i Onsøy

Trolsk skog i Onsøy

Mellom Dypeklo og Helleskilen ligger det noe vi har valgt å kalle trolsk skog. Stien går gjennom en tett, mørk og trolsk skog med et tjern før den går opp på fjellet. Det anbefales å gå turen i sol. Da er kontrasten til den mørke skogen ekstra spennende. For å kome hit kjør rv. 117 mot Gressvik og følg veien utover i Onsøy. I Møklegårdkrysset (etter Kiwi) hold til høyre. Straks etter krysset står et skilt til Dypeklo på venstre side av veien. Følg veien til sjøen og parker på venstre side av veien. Følg den anlagte veien/stien på venstre side av bukta. Følg så en merket sti til venstre. 

Torsø herregård

Torsø herregård

Torsø herregård (også Tose, Thorsø eller Thorsø herregård) er en tidligere adelig setegård som ligger i Torsnes i Fredrikstad kommune. Gården ligger øst i kommunen og vest for Tosekilen. Gården nevnes for første gang i en skriftlig kilde i 1472 i forbindelse med skifte av arv. Tose ble antagelig adelig setegård da den på slutten av 1500-tallet kom i kansler Oluf Kalips' eie. Da den senere kom i Steen Willumsens eie ble den utviklet slik at den i 1639 var landets tredje største gård med hensyn til areal, kun forbigått av Hafslund og Sem ved Tønsberg.

Torderød Gård

Torderød Gård
På Jeløya ligger den flotte og ærverdige gården fra 1760, som ble bygget som et direkte resultat av Mossefossens storhetstid. Torderød har et stort parkanlegg med barokkhage og en engelsk landskapshage, "Lunden". Parken ble anlagt i årene 1760-1800 og er byens eldst bevarte grøntanlegg. I flere generasjoner var Torderød går eid og bebodd av Chrystie-slekten, som også var med på å bygge gården slik vi kjenner den i dag. I 1907 ble gården overtatt av ingeniøren Einar Morterud. Siden den gang har den vært eid av direktøren for Moss Glasværk, Mogens Oppegaard, før den ble solgt til Moss kommune i 1952. Torderød ble fredet i 1924, og bærer fortsatt innredning påvirket av rokokkoen og empiren. Det er muligheter for omvisninger på Torderød hver søndag i juni, juli og august.

Torbjørnskjær fyr

Torbjørnskjær fyr

Torbjørnskjær er et fantastisk skue der det står alene på skjæret med samme navn. Fra fyret er det 360 graders rundskue med havets horisont. Det er ekstremt værhardt her ute, og vanskelig å legge trygt til med båt. I tillegg er landingene her kraftig forfalt. På grunn av de dårlige og farlige landingene her, var helikoptertransport (de siste årene da fyret var bemannet)det som ble benyttet når det var vaktskifte for fyrvokterne. Etter at fyret ble avfolket i 1990 har forfallet satt inn på fyrstasjonen. Fyrvokterboligen har både håndverksmessig, materialmessig og estetisk verdi ved sitt fremragende steinhuggerarbeid i granitt, utført på ”Slaveriet” på Akershus festning.

Strømmtangen

Strømmtangen

I 151 år har Strømtangen fyr ledet skipstrafikken inn til Fredrikstad. Den 20. September 1859 ble fyrlykten på Strømtangen fyr tent for første gang. Byen har alltid vært knyttet til båttrafikk helt fra seilskutetid til dagens lystbåtentusiasme. Husene på Strømtangen ble reist i 1886, og en fyrvokter med familie inntok fyret. Siden da fortsatte Strømtangen fyrstasjon som familiestasjon til den ble automatisert og avfolket i 1977. Etter at fyret ble automatisert og fraflyttet i 1977 overtok forfallet. En gjeng muntre kamerater dannet i mai 1992 foreningen Onsø-beviset. Foreningen ble opprettet med det formål «å arbeide for å holde kystkulturen vedlike». Foreningen startet en formidabel redningsaksjon for Stømtangen, en redningsaksjon som pågikk resten av 90-tallet. dag er fyret et yndet feriested og svært ettertraktet utleiebolig for ferierende sommerturister samt et samlingspunkt for kystkulturens venner i Fredrikstad.

Sølvstufoss

Sølvstufoss 

Sølvstufoss er omkranset av vill og vakker natur. Rett over fossen kan man krysse elven Ågårdselva på en gangbro. Sølvstufoss ligger i Sarpsborg kommune. Sammen med Mingevannet og Visterflo er Ågårdselva en viktig kraftkilde for Sanne og Soli Brug, som i perioden 1860 – 1880 var Nord-Europas største sagbruk med 22 oppgangssager. I dag er nok Ågårdselva best kjent som en utmerket lakseelv. Gå ut fra Agnalt skole og følg kjerreveien vestover forbi husmannsplass ved navn Grøtet.

Storedal Kultursenter

Storedal Kultursenter

Dette kultursenteret er et park- og kulturanlegg som ligger på gården Store Dal i Skjeberg utenfor Sarpsborg i Østfold. Kultursenteret er skapt av kunstnere, naturvitenskapsfolk og hagearkitekter. Det danner et opplevelsesenter for natur og kunst, spesielt lagt til rette for synshemmede. Kultursenteret består av en studiehage med rundt 250 forskjellige planter, et utendørs amfiteater og lydskulpturen ”Ode til lyset” av Arnold Haukeland.

Stensdalen

Stensdalen

Med sin unike og varierte natur er Stensdalen en av de mer spennende stedene på Hvaler. Unntatt de som er beboere eller eiere av  hytte i området, så er nok Stensdalen ukjent for de fleste av oss. Sommerstid kan det nesten føles som man befinner seg i en regnskog om man vandrer gjennom løvskogen i det fuktige og frodige naturreservatet her.  Foruten rådyr, rev, grevling er det et rikt liv av fugler, insekter, amfibier og krypdyr i området

Området er ikke vanskelig tilgjengelig, men ligger naturlig gjemt i en kløft bak bebyggelse, og det er heller ikke enkelt å få øye på hvor man skal gå inn i naturreservatet.