Tweet This

ST.CROIX-HUSET

ST.CROIX-HUSET 


På St.Croix-huset kan barn og unge utfolde seg blant annet som deltakere ved Kreative Verksteder. Noen lørdag formiddager kan helt små barn få kulturopplevelser. Vi har f.eks. Barn av Den Blå Klode som vi ønsker skal være et treffpunkt for barn (og voksne). Sang, dans og lek fra “flere verdener” står i fokus. Hver dag (ikke torsdag) er lekerommet åpent. Ungdom har mulighet til å øve eller lære nye ting i form av kurs, Rockeværste, egen øving og oppleve konserter av mange sjangre på husets ulike scener. Voksne leietakere bidrar til et fellesskap i form av dans, fotoklubb, maleklubb, m.m. Eldre er også en brukergruppe som blant annet spiller bridge. Alle bidrar til et kreativt, godt blandet miljø, hvor Kaféen blir et møtepunkt. Huset egner seg også som møte- og seminarsted med lunsj fra kaféen. St.Croix ønsker å være samarbeidspartnere, og vil hjelpe dem som har idéer de ønsker å prøve ut. Fokuset er ofte på prosess og ikke på resultat. Ikke nøl med å ta en prat med oss! Fritidskubbenes administrasjon leier lokaler i 2. etasje. Sceneteppe holder også til her, og initierer og koordinerer scenekultur for barn og unge i Fredrikstad. 

St. Croix-huset er et sted som ofte endres i takt med folkets innspill og initiativ. 

Vi har åpent 63 timer pr. uke, og prøver å nå deg gjennom våre nettsider, brosjyrer og programmer, annonser og omtaler i aviser og andre medier og ikke minst i direkte kontakt med oss som jobber her. 


Besøksadresse: 

St.Croix-huset 

St.Croixgt. 16 

1607 Fredrikstad

kulturhusene.no

Sponvika skanse

Sponvika skanse

Sponvika skanse ligger like ved svenskegrensen i Halden kommune, og er derfor et fint turtips i forbindelse med en Sverigetur. 60 m.o.h. og ganske bratt stigning. Skansen sto ferdig i 1677. Rester av byggverket kan ses. Lange løpegraver fra tyskernes tid. Kjør E6 mot Svinesund og ta av mot Halden. Følg veien mot den gamle broen og ta så veien mot Sponvika. Følg skilt mot Svalerødkilen og ta Sandveien bort til bryggene hvor du parkerer. Gå grusveien sørover fra parkeringsplassen. Ta av ved skiltet merket ”tursti” og følg stien.

Soli Brug / Solli Bruk

Soli Brug / Solli Bruk

På Soli Brug har nytt liv gjenoppstått på ruinene etter Nord-Europas største sagbruk. Her ved Ågårdselva ble det skåret tømmer allerede på 1600-tallet, og i perioden 1860-1880 var bruket på sitt største, med 22 oppgangssager og nærmere 600 arbeidere. Driften ble nedlagt i 1925. To ganger i året, i juni og desember, holdes utstillinger i 5 av husene. Hver utstilling varer i 2 uker. Fin tur langs elven. 

Solbergtårnet

Solbergtårnet

En unik rasteplass for bilister som kjører E6 ved Skjebergsletta. Her møter du et nesten 30 meter høyt utsiktstårn. Tårnet er et landemerke ved innfartsåren til Østfold og Norge, og fra toppen kan du se hvordan fornminnene fordeler seg utover slettelandet. Det er i anlegget lagt sterk vekt på universell utforming, med blant annet heis opp til toppen av tårnet. Innen en radius på omtrent en mil ligger kulturminnene som perler på en snor. Rasteplassen inneholder ulike informasjonstavler, som med store bilder fra kulturminnene skal lokke besøkende ut i landskapet for å oppleve kulturskattene med egne sanser. Videre vil en 100 meter lang rampe med en rekke forskjellige ikoner freset ut i stålveggen, konfrontere de besøkende med tiden. 

Solbergfeltet 

Solbergfeltet 

Dette helleristningsfeltet ligger i Skjeberg i Sarpsborg kommune, og består av tre mindre felt som ligger nær opptil hverandre. Det viser skipsfigurer, vogner og et solhjul, samt en figur som kanskje forestille et tre, noe som er meget uvanlig. Solbergfeltet går inn som et av de mange fortidsminnene langs Oldtidsveien, fylkesvei 110, like øst for E6 i Skjeberg. 

Sluser i Haldenkanalen

Sluser i Haldenkanalen

Haldenkanalen strekker seg omtrent 80 kilometer fra Skulerud i Akershus fylke til Tistedal ved Halden. En flott natur- og kulturperle, samt et minnesmerke over den store kanalbyggeren Engebret Scoot. Brekke sluser (1924) er Europas høyeste, med total løftehøyde på 27 meter og 4 slusekammer.

Skulpturparken på Rødshue 

Skulpturparken på Rødshue 

På Røsshue er fem kunstnere fra fire land representert i utendørsskulpturparken StenKunstHvaler. Et landskap fullt av rester etter gammel stenhoggervirksomhet. Her oppstår et spennende møte mellom gammel, lokal stenhoggerindustri og moderne, internasjonal billedhoggervirksomhet i et storslått landskap ved havet! Et flott utfluktsmål for hele familien, enten som en del av en større tur eller en opplevelse i seg selv. Lett tilgjengelig hele året. 

Skjelsbuveten – den optiske kysttelegrafen

Den optiske kysttelegrafen som ble utbygd fra Hvaler til Namsos fra 1809 og framover, og  var et resultat av at det norske kystvesenet ble rustet opp, som en følge av at Danamark-Norge ble trukket inn i Napoleonskrigene i 1807. Det var et skrikende behov for et kommunikasjonssystem som gjorde at viktig informasjon nådde raskt frem til beslutningstagere, spesielt inn til Christiania (Oslo). Et avansert signalsystem ble derfor satt opp langs kysten av Norge, primært for å advare stasjoner om at nå var det blitt observert fiendtlige skip. I Østfold var det 12 stasjoner, og den optiske kysttelegrafen på Skjelsbuveten på Vesterøy utgjorde den sørøstligste endepunktet for signaltjenesten langs norskekysten. Skjelsbuveten ligger på 71 meter over havet og det er god utsikt i alle retninger.


I begivenhetene rundt 1814 spilte systemet en sentral rolle i kommunikasjonen om hvordan fiendtlige skip beveget seg rundt Hvaler. Senere i 1814 ble den optiske kysttelegrafen nedlagt, den krevde for mye ressurser å holde i drift. Signalmastene forfalt, ble revet eller brent. Høsten 2013 startet Hvaler Kulturvernforening i gang et arbeid med å rekonstruere signalmasta som sto på Skjelsbuveten på Vesterøy. Den opprinnelige masten var på omtrent 16 meter høyde. Den rekonstruerte optiske kysttelegrafen (8 meter høy) ble åpnet på Skjelsbuveten i slutten av mai etter omfattende dugnadsinnsats fra medlemmer i Kulturvernforeningen. Vi anbefaler på det varmeste en friluftstur opp til Skjelsbuveten, fint turterreng og flotte naturopplevelser.