Hornnesfeltet
Hornnesfeltet har 21 skip på en nesten loddrett bergflate. Skipene har retning kysten og havet, samt skålgroper og en personfigur. Feltet er fra yngre bronsealder 800-700 f.Kr og er en del av Oldtidsveien.
Hornnesfeltet
Hornnesfeltet har 21 skip på en nesten loddrett bergflate. Skipene har retning kysten og havet, samt skålgroper og en personfigur. Feltet er fra yngre bronsealder 800-700 f.Kr og er en del av Oldtidsveien.
Homlungen fyr
Homlungen fyr fra 1867 ligger ytterst i Oslofjorden, og det er bare noen små øyer mellom fyret og Sverige. Man ser det svenske fastlandet i øst og Kosteröarna i sør. Ellers er det havet og de flate Hvalerøyene som omkranser Homlungen.Fyret og stedet er unikt med sin plassering nær Skjærhalden på Hvaler. Homlungen fyr ble første gang tent den 1. oktober 1867. I 1952 ble fyret avfolket og automatisert. Fyret ligger på holmen med navnet Homlungen som i sin tid var en husmannsplass under prestegården i Hvaler. Fyret er nå fredet og nyttes i dag som kystledhytte.
Hjelmkollen
Like ved den gamle Svinesundbrua i Halden ligger Hjelmkollen, en steil og knauset kolle med bratt fjellvegg og overheng ut mot Iddefjorden. Hjelmkollen fort ligger øverst på en markert høyde med utsyn utover fjordløpet mot Oslofjorden og innover til Fredriksten festning i Halden. Fortet er underlagt Fredriksten festning, og ble anlagt i 1902-03 som en del av et større forsvarssystem av sperrefort og forberedte stillinger langs grensen i forbindelse med løsrivelsen fra unionen med Sverige. Fortet ble demolert etter Karlstadforliket i 1905. Det er to måter å komme seg til Hjelmkollen. Enten via en skiltet sti fra den gamle Svinesundbrua eller inn på Batteriveien fra den gamle E6 og forbi Blåsopp gård. Det er ikke egnet bilvei hele veien.
Herfølsåta
«Herfølsåta» («Røsset» på folkemunne), en stor gravrøys fra bronsealderen som kan ses langt fra havs. Gravrøyset ligger som seg bør med flott utsikt i alle retninger. Herføl er sagaøya i Hvaler og Østfold. Navnet Herføl, på gammelnorsk «Herfyili», betyr samlingsted for hæren. Alt i bronsealder og sagatid var øya et sentralt sted. Alle bronsealderrøysene tyder på det. «Herfølsåta» er en av landets største røyser, nær 30 m i diameter. Dette er en av Norges flotteste gravhauger der den troner øverst på Herføls høyeste punkt. Den vitner om tro og forestillinger menneskene i denne tiden har hatt. Både «Herfølsåta» og «Langrøset» forteller om regionens fascinerende bronsealderhistorie og imponerer med sin alder på godt over 3000 år.
Helleren
Helleren ligger i Fuglevikskogen/Stenhytta på Kråkerøy. Under steinblokka er en gammel boplass fra 5000 f.Kr. Kjør mot Hvaler og følg skilt til ”Stenhytta” på høyre side av veien noen få hundre meter etter tettbebyggelsen. P-plass. 1,5 km skogsvei/sti, men ujevnt underlag.
Haukenestårnet
På Haukenesfjellet langs Grensesømmen ligger Haukenestårnet. Denne tretårnhytta er det høyeste punktet du kan sove i Østfold. Hytta er Norges eneste bevarte branntårn i tre og ruver med sin helt spesielle form i naturen. Fra utsiktsplattformen på toppen kan du stå og se store deler av Indre Østfold, og langt over til Sverige. På en fin høstdag kan man også se Gaustatoppen ved Rjukan og Blefjell ved Kongsberg hytte. Tårnet ble benyttet som branntårn fram til 1975 da vaktholdet opphørte. Grunneier Johs Ramberg kjøpte da tårnet som siden har blitt overtatt av kommunen som et minnesmerke. Ta kontakt med Den Norske Turistforening på telefon 69859120 angående overnatting i tårnet.
Hankø
Denne idylliske øya ligger vest for Onsøy i Fredrikstad. Bare navnet alene er nok til å gi assosiasjoner til hvite seil, KNS-vimpler og regattaliv. Hankø er en skogkledd øy med fine turmuligheter, hotell og flere spisesteder. Kong Olav V hadde sitt kjære landsted her. I dag er det Prinsesse Martha og hennes familie som arvet stedet etter Kong Olav V. På en holme i sundet står det en kongevarde til minne om om vår seilerkonge Olav V. Fra Vikane går det ferge over til Hankø.
Haldenvassdragets Kanalmuseum
Halden historiske samlinger
Består av 3 avdelinger; Krigshistorisk museum, Øvre magasin og Prins Georgs Bastion. Krigshistorisk museum ligger i Østre Kurtine, og har en rekke faste utstillinger der mye av tematikken er om svenskekrigene, unionsoppløsning og Karl den XII. I Øvre magasin finner du skiftende byhistoriske utstillinger, og på Prins Georgs Bastion ligger festningens bakeri og bryggeri fra 1695 som kunne forsyne brød til 5000 mann daglig, og ikke mindre enn 3000 liter svakt øl.
Halden gjestehavn
I løpet av de siste årene har Halden gjestehavn blitt totalt fornyet med nytt serviceanlegg og en flott bryggepromenade med trivelige restauranter, uteserveringer, hotell og kultursal. Gjestehavna ligger sentralt til midt i byen og kun 20 minutters gange opp til Fredriksten festning. Frakt av båter til Haldenkanalen.
Hafslund Hovedgård
Opprinnelig var trolig Hafslund Hovedgård et krongods. Den tradisjonsrike og vakre Hafslund Hovedgård er i dag et fredet kulturminne. Det har vært bosetting på Hafslund i over 5000 år. I parken kan du se helleristninger som er 3000 år gamle. Lettdrevet, sørvendt morenejord, samt fiske og fangst i elv og skog gav grunnlag for tidlig bosetting. Gårdsnavnet nevnes første gang i et brev fra 1344. Parken er alltid åpen for den som vil spasere under de vide trekronene. I juni, juli og august er det faste omvisninger på søndager for publikum inne i den vakre bygningen.
Guttormsvauen
Guttormsvauen er et fantastisk friluftsområde som ligger på vestsiden på Hvalerøyen Vesterøy.Området ligger i Ytre Hvaler Nasjonalpark og kyststien på Vesterøy slynger seg gjennom området. Her er det store områder med flotte svaberg, dype klover og kløfter. Her finner du også to av Østlandets beste badestrender, og fra parkeringsplassen vandrer du gjennom en nydelig og skyggerfull skog, første del bestående av barskog, så endrer skogens karakter til at fuktig løvskog blir fremtredende, ja her den sjeldne svarorsumpskogen som dominerer før landskapet åpner seg fullstendig med svaberg, strender, viker og berg.
Gullskår / Begby
Feltet ligger 600 m vest for veikryss på riksvei 110 (skilt) ved veien mellom
Sellebakk og Begby. Her ser du skip, skålgroper, fotsåler, menneskefigurer etc. Godt tilrettelagt
med informasjonsskilt. Tilgjengelig med rullator.
Guldholmen fyr
Guldholmen fyr/Gullholmen fyr
Gullholmen fyr sto ferdig og ble tent den 15. september 1894. Gullholmen fyr ble automatisert og avfolket i 1984 og erstattet med en fyrlykt av plast sørvest for fyret. Her på Østfolds vestligste punkt kan du leie rom og tilbringe late dager medbading, fiske og turer på fjorden med båt.