Tweet This

Greåker fort


Greåker fort

Fortet fra rundt 1900 ligger i Sarpsborg kommune, og betegnes i militærhistorien som "Sarpsborg festning" sammen med Ravneberget. Greåker batteri ble etablert i 1902-1903 som en del av et større forsvarssystem langs svenskegrensen. I 1908 ble batteriet utvidet til et fullverdig fort. Den 13.april 1940 var festningen bemannet med ca. 90 mann som forsøkte å stoppe den tyske troppen som kom over Rolvsøysund bru. Et flott piknikkområde, og utsikten fra toppen er fantastisk. 

Gravningsundet 


Gravningsundet 

Gravningsundet blir ofte beskrevet som ett av de vakreste stedene langs Østfoldkysten. Sundet mellom Nordre Sandøy og Søndre Sandøy heter Gravningsundet, og her er det idylliske bukter på rekke og rad. Gravningssundet, og blir ofte omtalt som en skjærgårdsperle, med idylliske bukter på rekke og rad. Det har vært stor virksomhet her den gang det foregikk sildefiske, og ennå kan du se tre av de gamle sildesalteriene, store toetasjers bygninger, nå omgjort til fine og meget spesielle feriesteder. Sildesalteriene lå gjerne – slik som de gjenværende også viser – på holmene og utstikkende nes, for de trengte nærhet til sjøen, selvfølgelig, og holmer og nes ble derfor den gang ganske tettpakket med bygninger og brygger.

Glufsa


Glufsa

Glufsa er en liten holme utenfor Langøya på Kråkerøy i Fredrikstad. Her er det slikt skjærgårdsparadis man drømmer om på kalde og gustne vinterkvelder. Nydelig svaberg, de lilla strandnellikene som kjemper seg imponerende opp mellom granittbergene – vi snakker hardførhet! Fantastisk utsikt til Hvaler og Ytre Oslofjord. Her er det bare å bade nær sagt fra hvor som helst, det er tross alt som populær badeplass Glufsa er mest kjent for.  Om du kjører veien så lang den er på Langøya, så ender du opp med å finne en liten offentlig parkeringsplass, og herfra er du veldig nærme Glufsa som ligger kanskje 5 minutter spasering unna. Det går en bro over til Glufsa. Buss fra Fredrikstad stopper på endeholdeplassen på Langøya. Fra dette busstoppet bruker du kanskje omtrent 15-20 minutter å gå.


Utenfor spissen av Langøya, på vestsiden av Kråkerøy, ligger den lille holmen Glufsa. Den er ikke stort større enn i overkant av et halvt dekar. Hele holmen består av glattskurte granittberg. Det er knapt et gresstrå å finne her. Men navn har den. Og for mange er Glufsa kjent som en populær ba

Glomma


Glomma

Glomma er Norges lengste elv, og Glomma renner sin avslutningsferd gjennom Østfold fylke før eleven munner ut ved Fredrikstad og Ytre Oslofjord. 

Fra utløpet av Øyeren går elveløpet gjennom en ca. 10 km lang forkastning med mye bratte fjellvegger på breddene. Elva faller 73 meter på denne strekningen, som går i en ganske jevn bue mot vest; den såkalte Glommabuen. Opprinnelig var det nesten kontinuerlige stryk og fosser her, noe som gjorde Glomma ganske vanskelig å krysse. Det eneste noenlunde rolige partiet var ved Onstadsund mellom Askim og Spydeberg, der den gamle kongeveien mellom Oslo og riksgrensen hadde sitt fergested. I dag er Glommabuen regulert med tre store kraftverk, fra sør Vamma, Kykkelsrud og Solbergfoss.

Glimmergruvene ved Halden


Glimmergruvene ved Halden

Her finner vi rester av stein og andre spor etter gruvedriften. Flere gruver. Følg rv. 118 fra Sarpsborg mot Skjeberg. Ta av mot Rokke krk. Følg denne veien og du kommer direkte til rv. 22 og skilting mot Rakkestad. Kjør under høyspentledningene som krysser riksveien og et lite stykke videre. Bred skogsvei med bom på høyre side. Liten P-plass på venstre side.

Glende bro / Glenne bro

Glende bro / Glenne bro

Gamle Glende bro er en hvelvet bro fra 1864 er bygd av hoggen granitt. Lengden på broen er 22 m og høyden er 6 m. Stabbeisteinene er i senere tid blitt utstyrt med anleggsskinner som «autovern». Broa fikk sitt nåværende utseende i 1901. Broa krysser Ørelva som kommer fra Ørsjøen ved Prestebakke i

nordvest og faller ut i Enningdalselva mellom Berby og Iddefjorden. I 1961 ble riksveien lagt om, og elvas løp under veien ble endret. På andre siden av dagens riksvei ligger rester av den gamle riksveien. Stabbesteinene er delvis nedrast. Veien fra Halden over Bøklevene, Prestebakke og Kornsjø til Högen i Sverige, ble påbegynt i 1823 for å styrke veiforbindelsen mellom unionspartene Norge og Sverige.

Gamlebyen Modelljernbanesenter

Gamlebyen Modelljernbanesenter

I Gamlebyen Fredrikstad finner du Skandinavias største modelljernbane. Dette er et sted som alle med barn bør besøke. Måten denne modelljernbanen er bygd på er helt unik, den går gjennom hus i kriker og kroker og kan ikke annet ennå fascinere deg om du er 5 eller 50 år. Dette er et fantastisk senter med en hel verden av små tog, biler, hus, mennesker og landskap. Nærmere 4 kilometer skinner snor seg over 400 kvadratmeter,  og 3300 ulike bygninger skaper atmosfæren. Det er lagt mye arbeid i detaljene, og alt er bygget i skala 1:87. Her finnes også en miniatyrmodell av Gamlebyen.  En opplevelse for hele familien!   

Galleri F 15  Punkt Ø


Galleri F 15  Punkt Ø

På Jeløya ved Moss ligger Galleri F15 på en av Oslofjordens aller vakreste tomter. En av Norges eldste institusjoner for visning av samtidskunst, en kulturhistorisk perle og et intellektuelt pustehull for folk fra hele Østlandsområdet. Skiftende kunstutstillinger og koselig kafé i tilknytning til galleriet. 

Fugleviks turstier


Fugleviks turstier

Vil du oppleve Mosseregionen i ett nøtteskall, så reiser du til Fuglevik i Rygge kommune. Ved å gå på turstiene her vil du oppleve alt det beste, og alle hovedelementene av Mosseregionens unike og vakre natur : frodige eikealleer – Oslofjordens vakre skjærgård med områder for kystkultur, bading og soling samt friluftsopplevelser – vakkert kultur- og herregårdslandskap.

Fugleleiken utkikkstårn

Fugleleiken utkikkstårn

Fra toppen av Henestangen og Fugleleiken utkikstårn er det en fantastisk utsikt over Vansjø og distriktet. Tårnet er 20 meter høyt og ble åpnet i 2012. En fin tur i lett skogsterreng. På de klareste dagene kan man se Gaustadtoppen. 

For å komme til Fugleleiken tar du av fra Fv. 118 like ved Råde kirke (vakker middelalderkirke fra 1100-tallet). Like etter at du har gått/syklet/gått over E6 kommer du til en litenparkeringsplass hvor fotturen opp til utsiktstårnet kan starte. Det går to stier opp til toppen, den ene går i lett terreng fra parkeringen ved Lundebyveien og går på traktorvei nesten helt opp. Ca. 1,3 km. Litt ulent terreng for barnevogn opp mot toppen, men går med litt innsats. Den andre stien er litt lenger, ca.  2,7 km, og er ikke egnet for barnevogn.

Frøkengården 


Frøkengården 

Ved veikrysset i Korshavn på Kirkøy ligger Frøkengården, stedet der tiden har stått stille. 

Frøkengården fikk navnet sitt av fire søstre som var de siste som bodde her på gården. Frøkengården er i dag en del av Hvalers kulturhistorie. Huset har et rikholdig innbo som er godt bevart. Stedet forteller oss om hvordan velstående Hvaler-folk bodde omkring år 1900, og om jordbruk, skogbruk og sjømannsliv . Frøkengården i Korshavn ble overdratt til Vitenskapsakademiet i 1987. Frøkengården fungerer som både museum og møteplass for besøkende lokale og turister til Hvaler.

Fredriksten Festning

Fredriksten Festning

Med utsikt over Halden by ligger mektige Fredriksten festning. Med sine 600 mål er dette en av landets mest besøkte turistattraksjoner. Festningen kan by på museer, hotell, spisesteder, minigolf, spøkelsesløype, historisk lysspill, samt store og små arrangementer. Alt fra Allsang på Grensen til bilutstillinger, operakonserter og rockekonserter. 

Fredrikstad Museum

Fredrikstad Museum

Museet ble grunnlagt i 1903, og hovedkontoret holder til i militærets gamle lagerbygning, Tøihuset, i Gamlebyen i Fredrikstad. I samme bygning finnes også en fast utstilling om byens og regionens historie og andre temporære utstillinger samt museumsbutikk. Barnas Aktivitetsrom er en populær del av museet, her får barna stimulert kreative sanser ved annet at de kan prege sin egen mynt, lage hoppetau, skinnpung osv.

Fredrikstad domkirke


Fredrikstad domkirke

Domkirken fra 1880 er en tidstypisk og stor langkirke i nygotiske former med tårn mot sydvest. Den er oppført i upusset rød tegl fra det lokale Mossins teglverk ved Sorgenfri. Fredrikstad domkirke ligger i sentrum omgitt av Kirkeparken, med Lykkeberg og Rådhuset som nærmeste naboer. Domkirke i Borg Bispedømme. Kirken ble tegnet av Waldemar Lühr og bygd av J. F. Lühr etter en arkitektkonkurranse i 1875. Fredrikstad domkirke er den eneste kirken i landet med fyrlykt i tårnet.

Fredrikstad bibliotek


Fredrikstad bibliotek

Bygningen som huser Fredrikstad bibliotek er en arkitektonisk perle. Biblioteket ligger litt tilbaketrukket nedenfor domkirken, midt i Fredrikstad sentrum – herlige og vakre omgivelser. Første del av bygget sto ferdig i 1924. Bygningen ble fredet etter lov om kulturminner i 1992. Biblioteket i Fredrikstad har vært flinke til å jobbe iherdig for at huset skal være en møteplass og bevare sin gode funksjon som folkebibliotek. I tillegg til mange ukentlige og faste aktiviteter både for barn og voksne, skjer det stadig forelesninger, møter og arrangementer på biblioteket. Fredrikstad bibliotek er også aktive på Facebook og Instagram.

Fotballmuseet 


Fotballmuseet 

Dette museet ligger på Nye Fredrikstad Stadion, og dekker fotballhistorien for hele Norge. Utstillingen viser mange ulike gjenstander knyttet til norsk fotball. Besøkende får oppleve flere interaktive overraskelser, mange av dem spesielt rettet mot barn. Blant annet kan du oppleve hvordan det er å være under tribunen under kamp, få sjekket egen skuddstyrke i "straffeautomaten" og oppleve hvordan det er å bli intervjuet av TV2 på direkte TV.

Fossenområdet 

Fossenområdet 

Fossenområdet omfatter elveløpet med damanlegg, broer, bebyggelse, og øvrige konstruksjoner i området omkring Mossefossen. Fossenområdet har en helt spesiell historie som Moss by's vugge og arnested. Fossekraften ble utnyttet til kverndrift for mer enn 600 år siden. Omkring år 1500 ble de første vanndrevne sager i landet oppført i Mossefossen. Møllene, sagbrukene, tømmerfløtingen og trelasthandel skapte grunnlaget for industri, næringsvirksomhet, bosetting, skipsfart og bydannelse. Det går en ubrutt historisk linje mellom de første kverner og sagbruk til dagens mølle-, bryggeri- og treforedlingsindustri. 

"Moss jernverk" ble startet i 1704. I jernverkets hovedbygning ble "Mossekonventionen" undertegnet i 1814. På "Verket" ligger fylkets best bevarte arbeiderboliger fra 1700-tallet. Det gamle boligområdet "Bjerget" og en del av Kongensgate hører med. "Gamle Kongevei" krysser Mossefossen over Storebro og Lillebro som et historisk symbol på Moss som trafikknutepunkt.I området finner vi restene etter byens første kommunale vannverk som sammen med resten av "Møllebyen" er sterkt truet av forfall. 

Ønsket om å stanse forfallet og styrke forståelsen for Mossefossens historiske betydning og områdets unike fremtidsmuligheter var hovedintensjonene med valget av "Fossenområdet".