Tweet This

Folkenborg museum

Folkenborg museum

Dette er et friluftsmuseum, med gårdstun og husmannsplass. Om sommeren har museet husdyr.
Folkenborg museum har tilflyttede hus fra Indre Østfold-regionen, med hovedvekt på Eidsberg. Spesielt interessant er den store Narvestadbygningen fra 1723, med sitt rikt dekorerte interiør.
Folkenborg museum ligger i et område preget av lange historiske linjer. Det var kirkested i middelalderen, og her ble kong Håkon Håkonsson født i 1204. Den store museumslåven inneholder utstillingsarealer, studiemagasin, seminarrom, kafe og kontorer. Dette bygget er det ytre skallet av en enhetslåve fra Kirkeby i Hærland fra 1918.

Bukta


Bukta

Bukta på Papper er en av de mest spesielle og eksotiske stedene på Hvaler, og samtidig oppfyller klisjeen på hva Hvaler og skjærgården er. Her ligger det en marina med bl.a. drivstoffpumper og iskremkiosk, flytende pub/spisested. Båtfolket kjenner godt til denne  lune kaiplassen da en av landets mest populære badeholmer og uthavner ligger rett i nærheten (Fredagshølet, seilø, Dritern,

Buvika


Buvika

Buvika ligger idyllisk til ved Gravingsundet og er Søndre Sandøys mest kjente område.  Å gå i land i Buvika på Søndre Sandøy er som å ta noen skritt tilbake i tid. Husene ligger skjermet mot vær og vind og viser at dette har vært et velstandssamfunn. Her har det vært bebyggelse helt tilbake til 1500-tallet. Byggemåten vitner om tett forbindelse med kontinentet. De idylliske husene ligger som i et tun for å gi hverandre gjensidig beskyttelse mot det stormfulle høst- og vinterværet. Det sies at navnet kommer av at det for lenge siden sto en bu her.

I 1723 var Buvika en husmannsplass under Løkkeberg. Det var her Petter Wessel Tordenskiold lå med sin flåte i 1714. Buvika var i perioden 1880 - 1950 handelssenteret i Østre Hvaler. Handelshuset ble reist i 1888 og står der i dag sammen med alle de andre staselige hvite hus som ble bygget rundt 1900-tallet. Tollstasjonen som ble opprettet i 1892 og nedlagt i 1958 er i dag feriested for tolltjenestemenn. De fleste av bygningene i Buvika er i dag fritidsboliger.

Brottet Amfi

Brottet Amfi

Utendørs amfiteater med forestillinger hver sommer på kveldstid, som gir en magisk atmosfære. 

Ved Skjelsbosundet nedenfor Nordgården – mellom Vesterøy og Spjærøy – ligger et stenbrott med tilhørende arbeidsbrakker. Man begynte å hente ut granitt i dette området i 1873, og brottet var i drift i 100 år. Spisebrakke, smie og maskinrom fra 1946 er under restaurering. I Stenbrottet kan man se den faste utstillingen ”Hogget i granitt”. Utstillingen er åpen året rundt.

Brekke gamle skole

Brekke gamle skole

En av landets eldste skolebygninger på landsbygda. Skolen ligger ved det første veikrysset du ankommer om du følger veien fra Hvaler kirke mot Botne. Gammel og rusten port ved skolens inngang til hagen, forteller om lite vedlikehold og aktivitet. I år det derfor en glede at mange ildsjeler i Hvaler Kulturvernforening har bestemt seg for å ruste opp en av Norges eldste skoler. Hvaler Kulturforening fikk tidligere i år økonomisk støtte til pusse den gamle bygningen. Selv om det i skrivende stund er lite synlige forbedringer i og på bygningen, så er det absolutt verdt å besøke stedet. Brekke gamle skole ligger på en idyllisk tomt  og på sommeren lukter det herlig her fra villbuskene- og blomstene, og det er jo interessant nok i seg selv bare å vøre tilstede her og prøve å forestille seg hvordan livet på skolen her artet seg for 100 år siden.

Brattestø

Brattestø

Helt sør i Asmaløysundet ligger Brattestø, på vestsiden av Asmaløya. Brattestø har vært et populært sted for windsurfing siden 80-tallet på grunn av gode vindforhold. Moloen som ligger her ble bygd for over 100 år siden på grunn av det rike fisket her ute den gangen.  Det finnes toalett og søppelkasser i havna. Rett på utsiden av moloen er en fantastisk badeplass med sandstrand, svaberg og strender til glede for besøkende. En bilvei går nesten helt frem, og det er greie riggemuligheter for de som kommer med båt. Fint turterreng  utover mot fyret Pikesten. Fra Pikesten fyrlykt snor stiene seg gjennom rullesteinsbelte og terrenget er delvis kupert og skumsprøyten står på når det er ruskete vær. 

Botneveten

Botneveten

Botneveten er toppen på Kirkeøy og øyas høyeste punkt (ca. 70 meter over havet). Her ligger det en mindre bronsealderrøys. På 1800-tallet sto det en optisk telegrafmast her, og i dag finner vi utstyr for moderne telekommunikasjon. Flott utsikt over hele Hvaler, og en sti fører opp hit. Fra Botneveten kan man gå ned til feltspatgruvene fra 1880-tallet ved Botne. 

Borge varde


Borge varde

Borge varde på Vetatoppen var tidligere brukt som signaliseringsplass til andre varder, men er i dag en ypperlig turplass og kjent for den flotte utsikten! Området rundt er veldig populært for familieturer, grilling og for gode tur opplevelser.Kjøreanvisning:  Kjør rv. 110 retning Halden. Straks etter Borge kirke: ta av mot Årum. Følg veien til du  ser et hvitt skilt på høyre side av veien merker Vetatoppen og Borge varde

Borgarsyssel Museum 

Borgarsyssel Museum 

Museet ble stiftet i 1921 og ligger ved ruinen etter Nikolaskirken fra omkring 1115. Museet dokumenterer og formidler kulturhistorie fra hele Østfold fra middelalderen og fram til nå.

Borgarsyssel Museum har fylkesomfattende samlinger fra Østfold, og er et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger. 

NB: Borgarsyssel Museum er for tiden under ombygging og det pågår en omfattende innflyttingsprosess i det nye fellesmagasinet på Trollull. Deler av deres gjenstandssamling er derfor utilgjengelig, men samlingsansvarlig Mona Beate Vattekar tar imot publikumshenvendelser. Museet har for tiden heller ingen arkivar og hele samlingen av privatarkiver og tradisjonsarkiv er derfor utilgjengelig. Det er svært begrensede muligheter for å finne frem eller tilrettelegge for materiale før tidligst i 2016.

Blåsopp


Blåsopp

Blåsopp ligger i Onsøy, på en knaus med tårn på toppen. Og med fantastisk utsikt over skjærgården! Ta rv. 117 mot Gressvik og fortsett på riksveien. Etter avkjøringen til Dypeklo kommer en lang slette, og ved et busstopp på venstre side tar du en smal vei gjennom åkeren. Ta til høyre og følg skilt til ”Dagsparkering for Oksrødkilen”. Det er en bratt sti til å begynne med, følg blåmerket løype i 3,5 km. Retur samme vei. Kyststi-merking og oversiktskart, samt sitteplasser, grill og en egen sikteskive der du lett kan peile ut kursen til mange kjente steder.

BLÅ GROTTE 


BLÅ GROTTE 

Blå Grotte er et kulturhus med et bredt kulturtilbud. Her har befolkningen muligheter til å oppleve og utøve kunst- og kulturuttrykk. Både det lokale kulturlivet og rikskjente artister benytter husets scener. Blå Grotte ligger sentralt i gågaten i Fredrikstad og var tidligere kino. Hovedbygningen er tegnet av Arthur Brynhildsen og oppført i 1938. Tilbygget Speilet med foajé og liten sal er tegnet av Axel Fronth og oppført i 1967. Hele bygget ble modernisert av Griff arkitektur og gjenåpnet som kulturhus i april 2007. Blå Grotte benyttes i hovedsak som musikk-, revy- og teaterscene, samt utleie til lukkede selskaper som banketter og konferanser. Huset rommer en moderne flerbruks kultursal, Grotta, og en intimsal, Speilet, i et særpreget vakkert bygg med funkisstil. Blå Grotte er også arrangør for Riksteatret og Østfold kulturutvikling. 

Besøksadresse: 

Blå Grotte 

Nygaardsgate 22-24 

1605 Fredrikstad

kulturhusene