Tweet This

Bjørnstadskipet 

Bjørnstadskipet 

Dette er Nordens største helleristningsfigur. Skipet er 4,4 meter langt, har 48 mannskapsstreker, og både i for- og akterstavnen står en stor og en liten skikkelse. De store skikkelsene holder en øks eller en hammer høyt hevet. Helleristningen ligger ved Haugeveien (fylkesvei 583), omtrent 3,5 km fra Hafslund kirke, følg deretter skilt til Bjørnstadskipet. Følg stien til helleristningen som ligger ca 500 meter  fra parkeringsplassen.

Bastion 5

Bastion 5
Kunst- og håndverkssenteret på Fredrikstad festning. Flere kunstnere arbeider her. Kom å besøk de åpne verkstedene og opplev keramikere, malere og glasskunstnere i arbeid. Det hersker en spesiell ro og atmosfære i de gamle, ærverdige lokalene, omringet av grønne voller, gamle murer.  Med mange aktiviteter er senteret et naturlig samlingspunkt. 

Bastangen på Hvaler


Bastangen på Hvaler:

Følg rv. 108 til Vesterøy. Ta av mot Utgårdskilen og kjør mot fiskemottaket. God Pplass

+ kart over området.

 Skilting mot Sandholmen. Følg rød og blå løype. Tidvis ulendt terreng. Skilt mot

Varden. Flott utsikt mot Akerøy og Søster. Fine plasser for stangfiske. Gå langs

kystlinjen tilbake til Utgårdskilen. 3,5 km.

Askim Frukt- og Bærpresseri


Askim Frukt- og Bærpresseri


Ved denne tradisjonsrike bedriften har mange generasjoner av hageeiere levert frukt og bær og fått tilbake saft, syltetøy og gelè. Den første epledrikken så dagens lys høsten 1936. Siden har mye frukt og bær blitt presset til saft ved presseriet i Askim. Her presses ferske, norske bær og epler når sesongen er der. Fortsatt er over 75% av eplene fra hageeiere på Østlandet – nærmere økologisk kommer du ikke! Askim Frukt- og Bærpresseri fremstiller rene produkter, fremstilt på tradisjonelt vis fra ferske og modne råvarer. Tappet på glassflasker beholder produktene aroma, smak og kvalitet.

Askim Frukt- og Bærpresseri har presset saft av frukt og bær i generasjoner. Den første epledrikken ble produsert her for 75 år siden, og fortsatt kommer 75% av eplene fra hageeiere på Østlandet. Du kan fortsatt levere frukt og bær, oppleve stemningen, aromaen og følelsen av god, gammeldags pressing av frukt og bær, men teknologien i presseriet er ny.


Helt siden starten i 1936 har Askim Frukt- og Bærpresseri vært opptatt av rene produkter, fremstilt på tradisjonelt vis fra gode, modne råvarer. Varme flasker, varm saft og korken på straks etter at saften er tappet bidrar til å bevare den gode smaken, aromaen og kvaliteten. Produktutvikling har resultert i gode, klassiske kvalitetsprodukter av bær og epler, fremstilt av friske, rene råvarer uten tilsetninger. £#


Askim Frukt- og Bærpresseri er et av få presserier som har åpent mottak av frukt og bær i sesongene. I juni presses rabarbrasaft, og i august er det tid for solbær, rips, bringebær,kirsebær og blåbær. Eplesesongen varer fra september og ut oktober. Tilgangen til råvarer varierer fra år til år, avhengig av temperatur, sol, regn, overvintring, blomstring og bier. Epletrærne trenger gjerne et hvileår etter en god eplesesong, og bærer ofte varierte mengder frukt hvert år.


Ved fabrikken i Askim har Askim Frukt- og Bærpresseri en flott butikk hvor du finner hele produktsortimentet. Her kan du vandre gjennom tidligere tider og oppleve atmosfæren på fabrikken før og nå. Du finner alltid noe godt drikke på smaksdisken.


Butikken er åpen hele året og i tillegg til egne epleprodukter, bærsafter, syltetøy- og gelèer finner du produkter fra andre lokalmatprodusenter, blant annet honning fra Kjartan i Trøgstad og mel fra Holli Mølle i Spydeberg, for å nevne noen. Butikken har mange gode gavetips i alle prisklasser og spennende tilbehør og interiørartikler. Kom inn og opplev Askim Frukt -og Bærpresseri!

Arekilen naturreservat og «Arkimedesskruen»


Arekilen naturreservat og «Arkimedesskruen»

Arekilen naturreservat er en næringsrik innsjø med sump som ligger på Kirkøy på Hvaler. Her er det et særpreget flora og rikt fugleliv. Om man ønsker en 3 timers tur i rolig tempo kan man legge veien rundt Arekilen. Ulendt terreng, tidvis myrlendt, og mye tornekratt. Fugleliv i rørsivet og store tepper med blåveis om våren. Det ble gjort flere forsøk på å tørrlegge Arekilen. I starten av forrige århundre begynte planleggingen av et stort tørrleggingsprosjekt for å skaffe mer jordbruksland. Det ble bygget et vindmølleanlegg og en kanal ved Arekilens utløp. Vindmøllen drev en skrue, «Arkimedesskruen», som skulle «skru» vannet ut av tjernet ved utløpet i sør. é

Antikk- og loppesalg på Glenne (ved den Blå-Grønne Vegen)

Antikk- og loppesalg på Glenne (ved den Blå-Grønne Vegen)

Rett syd for Glenne bro, ved krysset til Riksveg 102 og Riksveg 22 finner du et koselig rødt uthus på tunet. Her selges det lopper, antikviteter og andre rariteter. Et besøk på dette originale stedet er virkelig å anbefale om du ferdes i området. 

Akerøya 

Akerøya 

Akerøya – for et sommerparadis! Etter at du har besøkt øya en solrik sommerdag forstår du hvorfor båt- og badegjester har satt sin elsk på denne øya, som ligger like vest for øyene Spjærøy og Asmaløy. Akerøya er også et yndet sted for fugleelskere og den beste kjente fuglelokaliteten i Ytre Hvaler nasjonalpark. Øya har et rikt fugleliv og er en rasteplass for trekkfugl. I 1978 ble det opprettet et naturreservat for sjøfugl på øya, og sommeren 2009 ble øya innlemmet i Ytre Hvaler nasjonalpark. Den flotteste delen midt på øya er gjort til offentlig friområde, og det er mulighet for telting. I sommersesongen kan man også overnatte i et hus som forvaltes av Oslofjordens friluftsråd. I sagatiden hadde øya navnet Saltholmen fordi det ble utvunnet havsalt på øya. 

Verdens Ende


Verdens Ende

Det er mange muligheter på Verdens Ende, som ligger lengst sør på Tjøme. Med et vernet friområde på cirka 250 dekar er stedet et populært utfartssted med vakker natur, svaberg og småholmer, turområder, fiskeplasser, fine bademuligheter, restaurant og flott utsikt utover havet. Den lange steinmoloen danner vern mot vær og vind for en av Tjømes største småbåthavner. Her ligger også flere fiskebåter.   

Tønsberg Tønne


Tønsberg Tønne

Tønsberg Tønne, eller "Tønna" på lokal språket, er et markant sjømerke ved innseilingen til Tønsbergfjorden, helt sørøst på Østerøya i Sandefjord kommune. Dette er et gammelt sjømerke, nevnt allerede i Sverresagaen på 1200 tallet. Opprinnelig var det en påle med en tønne som markerte stedet, men i dag er det erstattet av en stor steinvarde som er malt sort og hvit. Fantastisk utsikt mot Færder fyr, Tjøme og Sandefjords skjærgård. Det er flere jettegryter ved Tønsberg Tønne. 

Trollfoss

Trollfoss

I Lardal, vest for Lågendalen, ligger Vestfolds høyeste foss. Selv om fossen bare er 12 meter høy gir den et imponerende inntrykk. Kreftene i fossen har laget en skikkelig canyo, og særlig nedenfra er fossen voldsom. Trollfoss kan man se fra veien opp mot Svartangen, men med litt klyving er det mulig å se den nedenfra også.

Torås fort 


Torås fort 

Helt sør på Tjøme ligger Torås fort som er et nedlagt kystfort. Fortet, som ble påbegynt i 1939, ble ikke ferdigstilt før den tyske okkupasjonen, og anlegget ble utviklet videre av den tyske okkupasjonsmakten. Torås fort ble opprinnelig etablert av Forsvaret som ledd i utbyggingen av Ytre Oslofjord festning i mellomkrigstiden, og er bestykket med 3 kanoner. Flotte turmuligheter og panoramautsikt ut over Oslofjorden fra toppen.

Tollboden 


Tollboden 

Tønsberg Sjøfartshistoriske Senter viser stolt frem sin maritime ustilling i Tollbodens 1. etasje, om sjøfarts- og hvalfangsthistorie på en kreativ, spennende og instruktiv måte.  Hele utstillingen er inndelt i to avdelinger, sjøfart og hvalfangst, og seksjonert i temaer bygd opp av flotte skipsmodeller supplert med gjenstander, illustrasjoner, bilder og informasjonstavler. Det er utstyrt med flere monitorer som viser livet til sjøs og på hvalfangst. En av monitorene viser dessuten i tekst og bilder om byens rederier og deres fartøyer. Et opplevelsessenter vel verdt å besøke. 

Svenner fyr

Svenner fyr

Svenner fyr ligger på øya Korpekollen i øygruppa Svenner i Larvik kommune. Fyret ble fredet i 1997, og er i dag et kulturminne av nasjonal verdi. Skrint jordsmonn og et meget hardt klima gir Svenner et særeget, botanisk mangfold. Stedet har stor betydning for trekkende småfugl om våren. Det vakre steinhuset på Svenner fyr er i dag åpent foralle som ønsker seg en spesiell natt på fyrodden i havgapet. 19 sengeplasser fordelt på 4, 5 og 6 manns rom.

«Southern Actor» 


«Southern Actor» 

Hvalbåten «Southern Actor» er i dag en museumsbåt på brygga i Sandefjord. Den ble bygget i 1950 for hvalfangstselskapet Chr. Salvesen i Leith i Skottland. Ingen av de norske hvalbåtene var i en slik stand at den egnet seg til å restaurere. Men siden selskapet Salvesen kan sies å være halvt norsk falt valget på «Southern Actor». En stor del av mannskapene på Salvesens ekspedisjoner var fra Vestfold, og selskapets flytende kokerier ble utrustet i Tønsberg.

Slottsfjelltårnet

Slottsfjelltårnet

På toppen av Slottsfjell i Tønsberg ligger landemerket Slottsfjelltårnet. Nyt en fin spasertur opp stiene, og klatre opp trappene til toppen av slottet seg for å få den beste utsikten over byen og omgivelsene. Utkikkstårnet på 17 meter ble reist i 1888 på privat initiativ som et minnesmerke i forbindelse med Tønsberg bys tusenårsjubileum. 

Slottsfjellmuseet


Slottsfjellmuseet

Midt i Tønsberg, ved foten av Slottsfjellet, ligger Slottsfjellsmuseet. Museet og området rundt representerer byens lange historie, med blant annet byløkker, markering av teglovn fra middelalder og museets bygdeavdeling. Ruinparken på Slottsfjellplatået viser rester etter en av landets og Nordens største middelalderborger. Og i museets Vikinghall blir Norges fjerde vikingskip presentert, handelsskipet fra Klåstad. Dette er det eneste bevarte vikingskip som er plassert utenfor Oslo. 

Sjøhistorisk Magasin

Sjøhistorisk Magasin

Galeiskur 12 på Fredriksvern Verft er fra 1765. Her er en spennende blanding av galleri og museum – opplevelsesrom og fordypningsted, “En vandring i vår maritime historie”. 1000 år på havet vises i bilder og lydkulisser, modeller og gjenstander. Her finner du gjenstander fra Blücher, mynter fra Rundeskatten, Berserk i isen og Titanic. Noe spennende for barna er Eliasbutikk og Eliasutstilling, som er et av konseptene. Hele hjemmehavna til redningsskøyta Elias er her. Lunvik er en stor modell med landskap og hus, båter og sjøboder.