Tweet This

Svenner

Båtfolkets favoritt

SVENNER FYR

Svenner fyr

Et stykke utenfor innseilingen til Larviksfjorden og ut mot det åpne havet, lokker Svenner fyr båtfolket til seg. Svennerøyene blir blant båtfolket regnet som en av de beste uthavnene i Norge. Beliggenheten, kystkulturmiljøet og de naturskjønne omgivelsene er nok årsaken til at tusenvis av båtfolk og badegjester besøker det vakre fyret året.

Svenner Fyrstasjon ble fredet av Riksantikvaren i 1997. Ved utgangen av 2002 ble fyret avbemannet. Fyrstasjonen er i dag et kulturminne av nasjonal verdi. Gokstad kystlag og Kystlaget Fredriksvern står nå for driften av fyret.

De siste årene har det blitt svært populært å bruke Svenner fyr som kystledhytte. På fyret er det 6 soverom med 19 senger til sammen og et godt utstyrt kjøkken. 200 kroner for en sengeplass i Svennerarkipelet må betegnes som en billig og sjarmerende ferieovernatting ute i havgapet. Har du ikke egen båt å ta deg ut til Svenner fyr med, så går det daglige avganger med rutebåt fra Stavern i juli og august.

V

Svenner er full av særegenheter og skatter. Foruten fyrstasjonen som sjarmerer deg med et herlig miljø og fordums kystkultur er øygruppen Svenner et meget interessant landskap på flere måter. Skrint jordsmonn og særdeles hardt kystklima gir Svenner et særegent geologisk og botanisk mangfold. Svennerarkipelet ubeskyttede og nakne øyer er spesielt rike i form og overflate med spor av skuringsstriper, brudd av blokker, jettegryter o.l.

V

Svaberget har karakter både av isens press, bevegelse og tyngde samt fra havets krefter. Plantelivet er spesielt unikt på Svenner. Der finnes forekomster av arter man hittil ikke har funnet andre steder. Her vokser blant annet orkideer ved siden av ville solbærbusker. Beliggenheten ute i havet gjør at et mylder av fugler bruker øygruppen som flyplass. Store mengder ærfugl, flere kolonier med sildemåker og gråmåker, svartbakk og fiskemåker hekker på Svenner i mai – juni.

V

Svenner-INSTAGRAM-fyr-sett-fra-Eftang-FACEBOOK.jpg

Svenner fyr er godt synlig langs den sørlige delen av Vestfoldkysten. Bildet ovenfor viser høststorm mot Eftangkysten, og Svenner fyr langt der ute.

Svenner-web-3-033-1500.jpg

Svenner-web-1500-COPYRIGHTED.jpg

svenner-web-æpkjudownload-(17).jpg

Svenner-web-1000-COPYRIGHTED.jpg

Svenner-web-CPYRIGHTED-naturhavn.jpg

Svenner-web-fyr-fgfdownload-(17).jpg

Svenner-web-fyr.jpg

Svenner-web-fyr-download-(17).jpg

V

Husk å ta med badebuksen til Svenner. Vannet er klart og salt, og du kan svømme mellom alle skjær og holmer i små, trange sund. Sammenlignet med andre fyrstasjoner er havnene og områdene ved bygningene i le for den verste vinden. På godværsdager er det så tett med båter her at du nærmest kan gå tørrskodd fra båt til båt for å krysse et sund. Det er flere lysende hvite sandstrender her i de indre lune buktene.

V

Det første fyret på Svenner, et firkantet steinfyr, ble anlagt i 1874. I tåke ble det skutt med kanon hvert 10. minutt. Kanonen befinner seg i dag på Norsk Sjøfartsmuseum på Bygdøy. Det nåværende støpejernstårnet ble reist i 1900 sammen med bygningene. Tårnet er 18,7 meter høyt, mens fyrlyset går ut 40,3 meter over høyvannstand.

V

Koordinatorer: Svenner fyr:

WGS8458° 58′ 19.92″ N, 10° 8′ 39.84″ E

58.9722, 10.1444

UTM32V 565799 6537520

Beliggenhet: Larvik kommune, Vestfold

Opprettet: 1874

Status: Automatisert og avbemannet 2003

Funksjon: Kystfyr

Eier: Staten

Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner