Tweet This
Skjaergardsfiske-1500.jpg



Tips

JAKTEN PÅ HAVETS DRONNING




 Slik fisker du sjøørret i Oslofjorden

TIPS / FISKEPLASSENE / REGLER / KART / BIOLOGI OG SJØØRRETENS LIVSSYKLUS

Sjøørretfiske er aldri kjedelig. Det finnes alltid en metode som fungerer og det finnes alltid fisk. Blant Oslofjordens tusentalls øyer, holmer og skjær finner du alltid en plass for deg selv, og stangfiske i skjærgården er helt fritt og gratis.

 

JAKTEN PÅ HAVETS DRONNING

Tidligere var det mange som fisket etter sjøørret kun i mai/juni, men nå er det blitt vanlig å starte sesongen i påsken, men selv om vi for tiden skriver mars og vi har hatt en snørik vinter av det normale viset, så er det ikke noe i veien for å fiske etter sjøørret nå på slutten av vinteren, og april måned er faktisk regnet som den beste måneden for å fiske etter sjøørret.

Sjoorret-Hvaler-0-(1).jpg

Det er virkelig gøy når sjøørreten hugger til på kroken og den spennende kampen begynner med å få den på land. Mange er av den oppfatning at å fiske sjøørret er forbeholdt eksperter og sportsfiskere, det er misforstått! Du trenger nemlig ikke å være ekspert for å få havets dronning på kroken, men det finnes en del tips og råd som kan være fint å ha med på turen, og de tipsene er det et par eksperter som skal vise oss lenger ned på siden. Skitt fiske!

TIPS

Våren er den store høytiden for kystfiskeren som er på jakt etter sjøørreten. Havets dronning kalles sjøørreten, og den er mer eksotisk og vanskelig å få til å bite enn makrell og sei. For sjøørreten er sky fisk, som kun lar deg få noen sjanser før den stikker av. Fisk mellom holmer og skjær, gjerne på strømfylte steder.

De beste mulighetene har du hvis du benytter timene i grålysningen eller når skumringen siger på. For på denne tiden av døgnet trekker sjøørretene inn på grunna for å beite på de byttedyrene som lever her. Mageprøver viser at den store sjøørreten helst beiter på sild og brisling. Sluker som ligner disse bør være førstevalget, og sluken bør gå fort og rykkvis

sjoorret-hytte-022.jpg

- Ikke bruk så mye energi på flo og fjære. Noen steder er best på fløende sjø, men ikke alle. Bli kjent med dine fiskeplasser og finn ut hva som gjelder.

- Har du lite tid tilgjengelig kan det være fornuftig å satse på tiden rundt soloppgang eller solnedgang.

- Vær ikke redd for å fiske i stummende mørke. Fisken har mye bedre nattesyn enn oss. Dessuten har den sidelinjeorgan og luktesans (ved bruk av organisk agn) som hjelper den til å oppfatte agnet vårt. Ofte opplever en at torsken biter heftig idet det mørkner, men etter en stund vil dette normalt dabbe av, og da kan mulighetene for sjøørret øke betraktelig.

 
sjoorret-hvaler-25.jpg

- Spinnfiskeren har sjelden problemer med å ta inn sluken fort nok, men også de kan til tider tjene på å holde relativt høyt tempo på innsveiving.

- Varier måten du tar inn agnet på. Noen ganger skal det små forandringer til før fisken begynner å fatte reell interesse for flua/sluken

- Fisk bevegelig. En fisker som beveger seg og leter etter fisken får i de aller fleste tilfeller mer fisk enn en som ”gror fast” på èn plass.

- Fisker du med line med synkegrad, sluk og lignende - bruk ”tellemetoden”! Tell (1001, 1002, 1003…..osv) fra agnet tar vannet til du begynner inntrekkingen og husk hvor lenge du lot den synke. Da kan det være lettere å finne ”dypet” der fisken tar, og bedre vite hvor lenge du kan la den synke før du får problemer med bunnapp under inntaking av agnet.

- Vær ikke redd for å fiske fiskeimitasjoner hurtig. Uansett hvor raskt du greier å ta inn flua, garanterer vi at sjøørreten er raskere…

Fredrikstadkysten-web-denne.jpg
 
 
 
 

Fisketips for april

 
 
 

Nydelig aprilkveld ved Djupeklo badestrand på Onsøykysten.Legg merke til alle som stangfisker etter sjøørret fra oddene. Foto: Eirik Dahl/Visit Hvaler

 

Eksperttips med fokus på fiske i april

Vi takker så mye for eksperttipsene Asgeir Askeland har delt med oss her:

Sjøørretfiske i april

Sjøørreten har nå nemlig fått fred de første månedene av året god beskyttet av is og kalde forhold som har gjort at svært få sjøørreter er blitt fanget av fiskere. Ørreten har også fått litt ekstra tid på å feite seg opp etter den strabasiøse gytevandringen i høst og vinter. Derfor vil det altså være et ekstra godt sjøørretfiske utover i april dette året. Det gjelder bare å være på plass nå når ”startskuddet” går.

 

Børstemark er attraktiv i april

Flerbørstemark-jhj-21701.jpg

I tillegg til at det altså er beste tiden og ekstra mye sjøørret i sjøen, vil tiden fremover også klaffe perfekt med et av sjøørretsfiskerens høydepunkter for sesongen, nemlig børstemark svermingen!

Hvert år rundt fullmåne i april skal denne lekkerbisken (for sjøørreten) av en børstemark formere seg. Da kommer de frem i tusentall fra sine gjemmesteder ved sjøbunnen, og svømmer rundt for å sikre fremtiden til arten.

Dette setter sjøørreten og andre fisk og fugl stor pris på og gulper i seg det de klarer.

Sjøørreten nærmest stimer sammen i buktene hvor dette skjer, og er da riktig lette å lokalisere for sportsfiskeren.

Det gjelder bare å bruke en langsmal sluk eller flue som ørreten forveksler med de ekter varene.

 

Temperatur og fisketider

Ellers er det viktig å tenke på at sjøørreten blir mer og mer aktiv utover. Nå har sjø temperaturen kun ligget på 1-4 grader og det er i det kaldeste laget for sjøørreten. Da bruker den minst mulig energi og holder seg helst i brakkvannsområdene. Sjøørreten har en trivselstemperatur på rundt 10 grader, det vil si at når temperaturen nærmer seg 6-10 grader er sjøørreten i toppform og jakter så mye den kan klare å spise. Temperaturøkningen i sjøen skjer kjapt nå utover i april, så det gjelder altså å bruke de varme dagene ute langs kysten med fiskestanga.

Så tidlig på året kan du likegodt fiske midt på dagen og få mye fisk, utover våren når vannet blir enda varmere, vil nok morgen og kveld være beste fisketid. De fleste sjøørretene vil du i april finne i de indre kystområder. Det vil si inne i fjorder og sund. Fisk av bukter og viker og ellers strømsatte små sund og kanaler. Sjøørreten vil du helst oppholde seg fra overflaten og ned til to tre meters dyp.

Valg av sluker og fluer

Velg sluker eller fluer som er hvite, grønne, gule, eller oransje når vannet er kaldt, og bruk kobber eller gull når det er sol, og sølv når det er overskyet. Det er ikke feil å bruke store lokkemidler på opp til 12-14 cm nå så tidelig. Sjøørreten er glupsk på denne årstiden og har ikke råd til å si nei til et stort måltid. Velg en stang rundt 9 fot som har slukvekt rundt 7-30g og en passende snelle. Pass også på og ikke bruke for tykk line, 0,17-0,19 Fire Line eller Nanofil er aller best. Disse linene er stumme slik at du kjenner når fisken napper og du får satt kroken på en sikker måte. Husk å ta med hov i tilfelle drømmefisken biter!

Fiske-dsc4702.jpg

EKSPERTTIPS

Se 30 min. herlig film om sjøørretfiske - masse gode tips og flotte inspirasjoner til neste fisketur.

 
Fiskeplass-DJI_0155.jpg

Hvordan finner du de beste plassene å fiske?

Odder, viker og nes hvor man ser såkalt «leopardbunn» i sjøbunnen er ofte gode steder. Det vil si at bunnen er en blanding av stein, sand, mudder og sjøplanter, og derfor har et leopardmønster. Der er det ofte mye småfisk som gjemmer seg, og småfisk er populær kost for større fisk.