Tønsberg har landets kuleste
SOMMERNETTER
BOOKING
Fra dvale til pulserende liv
Tønsberg er som en bjørn som går i dvale hver vinter. Ikke før isen smelter og en hestehov kikker opp av gresset ved Slottsfjellstårnet våkner Vestfolds hovedstad til live igjen. Men til gjengjeld holder byen seg da levende og full av lyst til høstmørket atter igjen ankommer.
Brygga-i-Tønsberg.jpg
Tønsbergenserne som i løpet av vinteren har kledd seg i svart, sett ned i regnvåt asfalt og kjørt taxi for å unngå kulde og andre mennesker, tar nå i bruk vårgarderoben, hopper på sykkelen og bestiller rosévin på en av bryggas solhete uteserveringer. Plutselig kan man se Tønsbergenserne le.
Yrende sommerliv
Sommeren er endelig her og det glitrer fra morgen til kveld fra kanalen som renner gjennom Norges eldste by. Gleden over vinterens bitre vinder feirer vi med å reise ut i den nære skjærgården. Her er det bare å slå oss til ro, kjenne varmen fra svaberget, bade i glassklart sjøvann, kanskje fiske litt. Nynne på Tønsbergenseren Jahn Teigens gamle melodier. Puste ut.
Etter forfriskende bad og båttur, søker vi den pulserende og historisk interessante småbyen med festivaler, teater, revyer og konserter. Eller rett og slett spasere gatelangs med en softis i hånden. Shoppingens «skattejakt» gjør vi unna på det vakre torget og de omkringliggende koselige kvartaler med byens trange smug og historiske omgivelser.
Slottsfjell.jpg
Kunst- og kulturliv
SOMMERBY FULL AV LIV
SLOTTSFJELL
Foto ovenfor: Otto Alsaker Prestmo
Kunst- og kulturlivet
Tønsberg har et levende kunst- og kulturliv som er verdt å få med seg. Vi spanderer en helg i Tønsberg og får med oss ekte vikingskip, verdens største blåhvalskjelett og Vestfolds hvalfangsthistorie på Slottsfjellsmuseet. I vakre omgivelser ved foten av Slottsfjellet ligger Slottsfjellsmuseet. Museet og området rundt er et sammenhengende kulturminne fra byens lange historie, og ruinparken på Slottsfjellsplatået viser rester etter en av landets største middelalderborger. På Tallak, platået mellom selve Slottsfjellet og hovedmuseet ved Farmannsveien, ligger museets friluftsavdeling. Vestfoldtunet inneholder flere tilflyttede hus, bl.a. Vestfolds eldste, et middelalderloft datert 1407.
Stella Polaris
64.jpg
Kunst ser vi i den imponerende murbygningen som huser Haugar Vestfold Kunstmuseum. Museet er lokalisert til den tidligere Sjømannskolen midt i Tønsberg sentrum. Beliggenheten er både vakker og historisk der museet troner i parkmessige omgivelser mellom det gamle tingstedet Haugating og et par enda eldre gravhauger.
Slottsfjellfestivalen.jpg
Den ultimate sommeropplevelsen
SLOTTSFJELL 2016
BILLETTER
En splitter ny camp, fire dager med variert musikk og humor er noe av det årets Slottsfjell byr på, i sommerbyen Tønsberg.
Skrevet av: Maria GM
Målet er som alltid: å skape en stor musikkfest i nydelige omgivelser. En god blanding av kjente og ukjente artister. For Slottsfjell er blitt kjent for å bringe nykommerne på banen, og i år er intet unntak. Samtidig som de kan lokke med kjente navn fra både inn og utland.
– Vi har alt fra store stjerner som Wiz Khalifa, Bring Me To The Horizon, Susanne Sundfør til Karpe Diem. De som virkelig har tatt av den siste tiden som: Silvana Imam, Daniel Kvammen og Sondre Justad. I tillegg til dette vil kommende norske artister som No.4, Izabell, Cezinando og Okay Kaya innta Slottsfjells scener i år, forteller Silje Larsen Borgan, PR-ansvarlig for Slottsfjell.
Det å gi publikum en uforglemmelig opplevelse er noe arrangørene bak Slottsfjell alltid higer etter. Og med tanke på at alle passene ble utsolgt fort, tyder det på at det er mange som ikke vil gå glipp av denne ultimate sommeropplevelsen.
– Ja, vi forventer å selge ut alle billettene til årets festival. Festivalpassene er alt utsolgt, og vi tror at dagspassene snart blir utsolgt, forteller Borgan.
Lor_stemning_Patrickdasilva_80-(1).jpg
Tønsbergs fjell midt i byen, Slottsfjellet, er med på å danne en spektakulær ramme og vakre omgivelser på alle de festivaler som holdes på fjellet og i nærheten.
Foto ovenfor: Patrick da Silva
Artistene, omgivelsene og festivaldeltakerne er sammen med på å gjøre Slottsfjell til en nydelig sommerfestival. En flott forening av by, fjell, sjø og sommer – med som regel sol, byr på den perfekte atmosfæren for festivaldagene. Den perfekte innramming, mener Slottsfjellarrangørene.
Slottsfjell 2016 byr i år på fire dager med festival. En ekstra dag med de gode opplevelsene er noe arrangørene har hatt lyst til å få til i lang tid, og de syns det er veldig stas å ha fått til dette i år. Campområdet er også både nytt og større enn tidligere. Aldersgrensen er hevet til 18 år, og det er flere tilbud til de som skal benytte seg av campen i år.
– Vi ønsker at campen skal være trygg for alle, og det har vært vanskelig å håndheve gjeldende regelverk når det kommer til mindreårige og alkohol. Derfor har vi valgt å gjøre denne endringen i år. Vi gleder oss masse til det nye campområdet, og tilretteleggingen som vi har gjort for de som har fylt 18.
– I år blir det også større humorsatsing på Slottsfjell, hvor Humornieu har med seg et solid crew med komikere, forteller Borgan.
Om du aldri har vært på Slottsfjellfestivalen oppsummerer arrangørene festivalen slik:
En sammensetning av kvalitetsmusikk på både dagtid og kveld. På natten er det lagt opp til at du skal få en utrolig bra klubbopplevelse når festivalen flyttes til Kastellnatt. En splitter ny camp, med hundrevis av ”Slottsfjellere” som er klare for å gjøre opplevelsen best mulig for alle besøkende. Alt dette – midt i den vakre sommerbyen Tønsberg.
Følg med: Vi har diverse nye samarbeidspartnere, og det vil bli noen nye endringer på festivalområdet. Følg med på Slottsfjell-kanalene fremover så du får med deg alt, oppfordrer arrangørene.
INFO
slottsfjell.no → Billetter → Overnatting →
Oyhopping-Hovedbildet-web.jpg
Øyriket Tønsberg + Nøtterøy + Tjøme
SKJÆRGÅRDSRIKET
PRØV ØYHOPPING
Skjærgårdsliv og øyhopping
Øyriket utenfor Tønsberg er rikt og mangfoldig. Fra fiskekaia i Tønsberg kan du ta båt ut til den store skjærgården i øst og syd for byen. Skipperne om bord i båtene vet hvor skattene i øyriket ligger. På båten kan du fra dekksplass nyte det fantastiske yrende livet i skjærgården, eller hva med øyhopping ut i skjærgårdsriket, det vil bringe deg tett på de gode opplevelsene.
Reiser du med bil eller buss ut til Tenvik på nabokommunen Nøtterøy kan du være med fergen «Jutøy» ut til øyperlen Veierland. Denne fantastiske øyperlen er bilfri, men byr på endeløse skogsveier og stier samt en vakker kyststlinje som vil «ta pusten» fra de fleste.
I sommer vil det daglig gå rutebåt ut til Bolærne. De tre Bolærneøyene var tidligere forsvarsverk og stengt for allmennheten, nå er det fritt frem for alle å besøke denne vakre og unike øygruppen.
Fergen "Jutøya" transporterer passasjerer og gods ut til den bilfrie øya Veierland. Fergen har daglige avganger fra Tenvik på Nøtterøy og fra Engø i Sandefjord. Se rutetabell ->
Fergen "Jutøya" transporterer passasjerer og gods ut til den bilfrie øya Veierland. Fergen har daglige avganger fra Tenvik på Nøtterøy og fra Engø i Sandefjord. Se rutetabell ->
Øygruppen Bolærne
Denne øygruppen i Ytre Oslofjord utenfor Nøtterøy består av Vestre Bolærne, Mellom Bolærne og Østre Bolærne, i tillegg til noen mindre øyer, holmer og skjær. Bosetningen på Bolærne går tilbake til 1600-tallet. Mesteparten av Bolærne er i dag en del av Færder nasjonalpark.
Oslofjordens tidligere fort
Bolærne fort var det siste operative fortet i Oslofjorden inntil Nøtterøy kommune overtok i 2004. Under de årene Forsvaret var operative på øyene var alle øyene militært område, og det var selvfølgelig adgang forbudt til de tre øyene, som alle hadde ulike funksjoner. Selve hovedanlegget og mannskapsforlegning lå på Østre Bolærne. Mellom Bolærne ble brukt som øvelsesområde og Vestre Bolærne fungerte som et nasjonalt utstyrsanlegg. Stor var gleden hos alle som har et nært forhold til skjærgården i Vestfold, da det ble åpnet for fri ferdsel på alle øyene.
Bolærne. Foto: Arne Kjeldstadli
Bolærne. Foto: Arne Kjeldstadli
Østre Bolærne
Alle Bolærne-øyene er nå regulert som friområde. Siden Forsvaret la ned driften her har det skjedd mange positive forandringer på de vakre øyene, og spesielt på Østre Bolærne. Med fantastisk utsikt over Ytre Oslofjord er denne unike perlen også godt tilrettelagt med servicebygg, badestrender og grillplasser, flotte turstier og veier, kanoner og bunkerser, rik flora, restaurant og kiosk, overnattingsmuligheter, idrettshall, fotballslette, gjestehavn, teltplass og kystledhytte som drives av Oslofjorden Friluftsråd. Denne kystledhytta tilbyr opphold i selveste Kommandantboligen fra 1917, som opprinnelig huset kommandanten på fortet. Kjøkkenet er utstyrt med kjøleskap, komfyr og annet nødvendig utstyr. Boligen kan leies under ett eller du kan leie sengeplasser enkeltvis der kjøkken og oppholdsrom disponeres av alle leietakere.
Mannskapsforlegningen til Forsvaret er blitt et enkelt hotell med 250 køyer. Det er restaurant og kafeteria her. Området har fotballbane, volleyballbane, klatrevegg og ellers andre ting du kan tenke deg for rekreasjon. Det er også et galleri her hvor ulike kunstnere i løpet av sommerhalvåret har utstillinger.
Bolærne (1).jpg
Bolærne Kommandantboligen.7.jpg
bolærne-download.jpg
IMG_1879.jpg
Kommandantboligen.3.jpg
Kommandantboligen.8.jpg
Krabbejakt-Bolaerne-Bilde-7.jpg
Bolærne er et flott bade- og friluftsparadis midt i Ytre Oslofjord, bare en kort båttur fra Tønsberg. Se rutetabell ->. Alle foto ovenfor i galleriet: Oslofjordens Friluftsråd
Mellom Bolærnes dystre historie
Dette er den største av øyene, og midt på 1800-tallet var det 33 fastboende her. Frem til 1916 lå øyene under Jarlsberg hovedgård i Tønsberg. Da ble Bolærne kjøpt av Forsvaret i forbindelse med utbygging av festningsanlegg i Ytre Oslofjord. Slik som øya fremstår i dag er det lite som minner oss om hvilken tragisk historie som gjemmer seg bak dagens idylliske fasade. Historien om hvordan sovjetiske krigsfanger ble behandlet under krigen er ganske ukjent for mange, men det er også viktig å få frem den stygge fortiden til øya. Tyskerne etablerte en arbeidsleir her høsten 1943 for å ruste opp fortet på naboøya Østre Bolærne. Da festningen var ferdig ble arbeidsfangene flyttet, og i stedet ble alvorlig syke fanger nå fraktet ut til denne øya i havgapet for å dø. I dag finner vi en gravplass til minne om der hvor 28 fanger lå før de ble flyttet i 1953.
Vestre Bolærne
I Jensesund på Vestre Bolærne har det vært bosetning siden 1700-tallet. Her finner du med egen båt en gjestehavn og hovedkaia, Jenseund kafé, gjestehavn, utleiehytter og Minemagasinet med kystkultur. Vestre Bolærne har flott kyststi, bronsealdergravrøys, vikingleir, fine badestrender, rebusløype og stor gratis teltplass på Kalvenga.
Historien
Tønsberg er Norges eldste by, grunnlagt i vikingtiden. Det største vitne fra denne tiden er det verdensberømte Osebergskipet som ble funnet like nord for Tønsberg sentrum. I middelalderen var Tønsberg et maktsentrum. Tunsberghus, kirker og klostre og grevskapet har preget byen. Helt til 1671 var den Vestfolds eneste by. Ved siden av å være en handels- og sjøfartsby siden vikingtiden er Tønsberg kjent som hansabyen og hvalfangstbyen.
Slottsfjelltarnet-1500.jpg
I følge Snorre eksisterte Tønsberg som by allerede da Harald Hårfagre var innom stedet på vei til sitt avgjørende slag ved Hafrsfjord. Året for slaget har vært satt til 872. Endelig bevis for en så høy alder foreligger ennå ikke. Sikkert er det at i 1871 feiret byen storslått sitt 1000-årsjubileum og hundre år senere et ikke mindre storslått 1100-årsjubileum.
Historisk kildekritikk mot Snorre er nødvendig, han skrev sin historie flere hundre år etter slaget i Hafrsfjord. Kanskje er det nødvendig å revidere byens tilblivelseshistorie, slik som også Oslo har måttet gjøre. Det har vært antydet at ca. år 1100 kan være korrekt årstall for grunnleggelsen av byen Tønsberg. Tønsberg må uansett være grunnlagt før år 1130, for på dette tidspunkt omtales byen første gang i en samtidskilde. Om Tønsberg kan føre sine linjer tilbake til førkristen tid, er et evig diskusjonstema, men Tønsbergs høye alder er i alle fall solid dokumentert. Osebergskipet som ble funnet i Tønsberg 1903 er bygget på Sørvestlandet så tidlig som 820.
Urbant havnemiljø mikset med 1000 år gammelt symbol.
Urbant havnemiljø mikset med 1000 år gammelt symbol.
Slottsfjellet er et lite fjell i Tønsberg by i Vestfold med en høyde på 63 moh. Der finner man ruinene av en kirke og Tunsberghus festning fra middelalderen, samt Slottsfjellstårnet, byens landemerke.
På 1300- tallet var Tønsberg det mest sentrale sted i landet. Mange historiske begivenheter fant sted på Slottsfjellet, som regnes for å være Nordens største ruinpark. Det ble slutt på byens storhetstid da det ble union mellom Danmark og Norge, og København ble maktens sentrum.
Borgen på Slottsfjellet. Tunsberghus festning (Castrum Tunsbergis) på toppen av fjellet har sannsynligvis dominert byen og jordbruksområdene rundt også før 1100-tallet da baglerne forskanset seg der under beleiringen av Kong Sverre og Birkebeinerne. Tunsberghus gjennomgikk en storstilt utbygging i Håkon Håkonssons og Magnus Lagabøtes regjeringstid på 1200-tallet. Festningen var residenssete for Tønsberg len til 1503, da den ble brent ned og ikke bygd opp igjen. I dag er det bare lave ruiner igjen av anlegget på Slottsfjellet.
Slottsfjelltårnet ble reist i 1888 på privat initiativ som et minnesmerke i forbindelse med Tønsberg bys tusenårsjubileum. Det er et 17 meter høyt utkikkstårn i stein og en enkel, rundbuet nyrenessanse-stil som kan gi assosiasjoner til borgtårn fra middelalderen. Fasaden er dekorert med et sitat fra Bjørnstjerne Bjørnson, innskriften «871-1871 Maa Byen som paa Tunet staar, faa blomstre nye Tusind-aar», og kongesignaturene «Haakon R 1. august 1906», «Olav R 1. juli 1958» og «Harald R. 9. mars 1992». Steintårnet erstattet et tårn av tre som hadde stått på fjellet fra 1856 til 1874, da det brant ned. Slottsfjellstårnet var i bruk som Tønsberg museum fra 1894 til 1930.
Sjøfartshistorien
Tønsberg er en sjøfartshistorisk by. Sjøfart har alltid preget Tønsberg siden vikingtid og frem til i dag. I den gamle nyrestaurerte Tollboden på Tønsberg brygge finner du Tønsberg Sjøfartshistoriske senter, et opplevelsessenter proppet med sjøfartshistorie fra den tiden Tønsberg var en av landets største sjøfartsbyer og frem til i dag.
Det gamle Tollboden-bygget på brygga i Tønsberg huser blant annet Tønsberg Sjøfarthistorisk Senter.
Det gamle Tollboden-bygget på brygga i Tønsberg huser blant annet Tønsberg Sjøfarthistorisk Senter.
Hvalfangst.jpg
En av de personene som har satt størst preg på Norges hvalfangsthistorie er Svend Foyn. Den moderne industrielle hvalfangsten ble utviklet av Svend Foyn fra Tønsberg i 1860-årene.
Han hadde lang erfaring fra selfangst i nordlige farvann, og fra 1864 drev han eksperimentell hvalfangst i Finnmark. Han kombinerte tre faktorer: Harpun og granat ble kombinert til en moderne granatharpun og plassert i en hvalbåt drevet av dampmaskin. I 1863 industrialiserte han verdens første granatharpun som i 1864 ble montert på verdens første dampdrevne hvalfangstskute, ”Spes & Fides”.
Foyn bidro i stor grad med finansiell støtte til lokalbefolkningen i Tønsberg, i form av bedehus, skoler og barnehjem. Han mottok storkorset i 1893, som er en av de høyeste utmerkelser man kan få i Norge. Hvalfangsten fortsatte på alle verdenshav. Fra 1920- årene inkluderte dette pelagiske fiskeslag med flytende kokerier på det åpne hav.
utesteder-fredrikstad-743057.jpg
UTELIVSGUIDE
RESTAURANTER CLUB KINO SCENER
Kart over Tønsberg