Tweet This

Sørenga sjøbad

Sørenga sjøbad

Oslo sentrums største badetilbud med barnevennlig sandstrand og store arealer med tregulv, benker, liggestoler, stupebrett og dusjer. Grøntarealer med gressplen, søppeldunker og og flere restauranter og butikker i nærheten. Sjøbadet er universelt utformet med egen baderampe for bevegelseshemmede. Den letteste måten å komme seg til Sørenga er å gå eller sykle via Operaen og flytebrua fra Sukkerbiten. Du kan også sykle inn fra baksiden via Middelalderparken. 

Tjuvholmen bystrand

Tjuvholmen-l.-07.27.21.jpg

Lekkert beliggende ligger badebrygga og stranda utenfor Astrup Fearnleymuseet. Den grunne stranda har små steiner, og egner seg godt for barna. Fra brygga kan man hoppe uti og ta en svømmetur, for du klatrer badestigen opp på land og nyter solen. Det er opparbeidet gressplen man kan slå seg ned på. Stupebrett og dusj er også av fasilitetene.       

Tjuvholmen bystrand var den første av de nye bystrendene som har dukket opp de siste 10 årene og satte standaren for hvodan leve det gode strandliv i en urban asfaltjungel.

Lett å finne frem til; ta utgangspunkt i Aker Brygge og gå så langt ut du kommer.

 

Hvervenbukta

Hvervenbukta og Ljanskollen

Badeplass

Hvervenbuktas historie går langt tilbake i tid. Alt i hedensk tid var det en viss bosetning i området. Navnet kommer av norrøne “hvarfr” som betyr grend. Stubljan gård fra 1700-tallet brant ned i 1913, men det hvite lysthuset innerst i bukta brukes nå som kiosk og kafe.

Der Ljanselva renner ut, ligger Fiskevoldbukta med svaberg som fortsetter rundt Ljanskollen og til Hvervenbukt. Området har både sand- og steinstrand. Fint turområde med bl.a. kyststi. Hvervenbukta ble kjøpt av Oslo kommune i midten av 30-årene, og ble da offentlig friluftsområde. Folk satte opp telt og provisoriske “lemmehytter” på området frem til 1950-tallet, da det ble vedtatt å fjerne disse. Idag et meget populært utfartssted for den voksende befolkningen i bydel Søndre Nordstrand. 

Spesifikasjoner:
Areal: Hvervenbukta: 57,5 dekar. Strandlinje: 900 m. Ljanskollen: 57 dekar. Strandlinje: 1000 m.
Fortøyningsmulighet for båt : Nei
Drikkevann : Ja
Dusj : Ja
Teltmulighet : Nei
Parkering : Ja
Handikapptilrettelagt : Ja
Bålplass / grill : Nei
Toalett : Ja
Annen tilrettelegging : Badetrapp, stupebrett, kiosk, kafé, handikapptilrettelagt kyststi, benker.

Adkomst:
100 m. til bussforbindelse. Lett tilgjengelig også med sykkel.

Linker

Oslofjordens friluftsråd

Opprettet av Oslofjordens Friluftsråd

Opprettet 2.7.2009, sist oppdatert 16.7.2009

 



Hauktjernet

Hauktjern. Fotograf: Kjetil Ree

Hauktjern. Fotograf: Kjetil Ree

Hauktjern er for en del kjent som et utmerket sted å klatre, men det er også et herlig sted å dyppe tær i sommervarmen. I hele sørenden av vannet, og store deler av østsiden er det flotte bademuligheter og campsteder.


Like opp fra Sarabråten ved Nøklevann ligger vannet som virkelig egner seg godt for hengekøyeturer, gjerne med bikini og badebukse i sekken også. Fra sør- og østsiden har du nydelig utsikt mot Hauktjernskløftene nordvest i vannet, og det kan bare beskrives som et idyllisk skue i solnedgang. Prøv kveldsbadet litt ovenfor populære Nøklevann, og du vil se at du får god plass og fin badevannstemperatur i det lille vannet.

Slik kommer du deg til Hauktjern

Hauktjern er kun tilgjengelig fra blåmerket sti. Du når vannet fra nord fra Kroktjern og nedover langs bekken, mens den kanskje enkleste adkomsten får du et par hundre meter østover når du står på Sarabråten ved Nøklevann. Frem til Sarabråten kan du sykle eller gå på grusvei fra mange utfartssteder.

Den korteste veien er fra Ulsrudvann, som du enkelt når hvis du tar T-banen til Ulsrud stasjon, eller hopper av bussen på Østmarkveien busstopp (rute 61B, 76 og 79). Du kan også ta t-banen til Bøler og gå via Haraløkka inn, fra Rustadsaga, eller fra Skullerud og langs østsiden av Nøklevann.

 

Kilde: Wikipedia, Turistforeningen, Ut.no, Oslo kommune, Bymiljøetaten

Bekkelagsbadet

Badeplass og aktivitetspark

Bekkelagsbadet er blitt en av Oslos nyeste og mest populære badeperler. Parken inviterer også til aktivitet med ballspill og parkouranlegg.

Den 12 mål store parken fra 2019 er blant Oslos nyeste tilskudd av populære badeperler. Parken har stupetårn, badebrygge og et større grøntområde som inviterer til aktiviteter med parkour, sandvolleybane og ballbinge. Badeplassen har også utedusj, grillplass, toalett og foodtrucken Fjordvogna er blitt et populært møtested for lokalbefolkningen.

Parken er tegnet av landskapsarkitektene i Bar Bakke. Agro Anlegg As har laget grøntområdet. Oslo Havn har brukt ca. 30 millioner kroner på parken. Oslo Havns prosjektledere er Erlend Pehrson og Erling Jenssen.

Bekkelagsbadet-image00216.jpg



Design og arkitekturpris

Bade- og aktivitetsparken Bekkelagsbadet ved Ormsund fikk nylig DOGA- merket for design og arkitektur og kalles en grønn badeoase i et travelt havneområde.

bekkelagsbadet-image00217.jpg

Bekkelagsbadet har en viktig funksjon som buffer mellom havna og nabolaget, og det er lagt stor vekt på estetiske og funksjonelle løsninger med god kvalitet. Nabolaget og bydelen bidro med gode innspill og ønsker, og parken er blitt en av Oslos populære badeplasser og aktivitetsparker.

Juryen for design og arkitektur fremhever i sin beskrivelse av prosjektet den tverrfaglige og medvirkende designprosessen som ligger bak Bekkelagsbadet. Parken sees som et vellykket eksempel på hvordan Oslos strandsone åpnes for byens folkning.


Sykkel

Bekkelagsbadet ligger et kvarters sykling fra Oslo sentrum, men er også lett tilgjengelig med buss.

bekkelagsbadet-image00021.jpg


Slik reiser du med offentlig transport til Bekkelagsbadet

Fyll ut hvor du ønsker å reise i fra, så presenterer reiseplanleggeren alle tidspunkter, ruter og reisealternativer for deg. Enkelt og greit, ikke sant?


Slik reiser du med bil til Bekkelagsbadet

Det er parkeringsplass på motsatt side av veien for Bekkelagsbadet. Betaling på p-automat. Det er flere “gratis-plasser i området om du er villig til å gå noen meter ekstra. Kjør for eksempel over broen. Da er du kommet på Ormøya og her i noen av gatene står du gratis.

 

Operastranden

Oslos nye badeplass

Oslo er forvandlet til en badeby der fjordbad midt i hovedstaden er blitt en hverdagslig favoritt. Operastranden kaster seg på bølgen av prosjekter som flytter bylivet i Oslo ned mot fjorden.

I sommer åpner det strand og park utenfor Operaen. Foto: Rift

I sommer åpner det strand og park utenfor Operaen. Foto: Rift

Oslo har blitt en badeby

De siste årene har Oslo begynt å markere seg som en by hvor det satses på opplevelser og rekreasjon i strandsonen. Utbyggingen på Sørenga sør-øst for Operaen, gjorde alvor i å tilgjengeliggjøre den indre delen av Oslofjorden for folket. Med flere hundre nye leiligheter, park- og badeanlegg, gikk man brått fra et avstengt havneområde til en ny bydel ved fjorden.

I begynnelsen av juli åpner Operastranden. I andre uke av juni begynte arbeidet med å legge siste hånd på verket med å anlegge sandstrand ved siden av Operaen i Oslo.

Fra juli 2021 blir dette en virkelighet. Illustrasjon: Rift

Det er jo helt fantastisk å lage strand midt i en hovedstad. Fantastisk i den forstand at forvandlingen blir så stor, og folk gleder seg veldig til å ta den i bruk.

Det er finnes jo noen hovedstader i verden i dag som har store og florre bystrender, men det spørs om det er så mange som har en så vakker sandstrand midt i byen og som er bare er 200 meter fra byens hovedgate.

Utenfor Operastranda er vannet grunt. Dette blir dermed en bystrand som er spesielt godt egnet for barnefamilier og andre som ikke er så svømmedyktige.

Stranden skal deles i to. En barnevennlig og langgrunn del og en «voksenstrand», med steintrapp ut i sjøen og dypere vann. Området skal være spesielt egnet for barnefamilier og for grupper som ikke er så svømmedyktige.

Slik blir det planlagte rekreasjonsområdet på Bjørvikautstikkeren, med den 100 meter lange stranden. På Sukkerbiten (ytterst til høyre) er det tegnet inn et volum tilsvarende et bygg på 3.700 kvadratmeter. Illustrasjon: Bjørvika Utvikling

Sukkerbiten

Foreløpig er hva som endelig skal skje av utbygging på Sukkerbiten uklart. Det så en stund ut til at forslaget om Fotografihuset skulle vinne frem, men disse planene er foreløpig lagt på is av bystyret. Stranden du ser nærmest operabygget i illustrasjonen, ligger i det området som heter Operastranden og planen er at sandstranden skal kunne tas i bruk fra juli 2021.

OSU og Hav Eiendom

Bjørvika Infrastruktur, som eies av OSU og Hav Eiendom, har ansvaret for å utvikle og etablere Operastranda. Det er Norconsult som har tegnet stranden, og arbeidet med å bygge stranden gjennomføres av Braathen Landskapsentreprenør.

Eksempler på nye badesteder i nærheten av sentrum

Bekkelagsbadet åpent i 2019. Bekkelagsbadet er en park som ligger på Søndre Bekkelaget. Parken består av badebrygge, stupetårn og et større grøntområde med sandvolleyballbane, parkour og flere andre aktiviteter.

Sjøbadet på Sørenga har blitt veldig populært. Her er det barnevennlig strand, utedusjer og stupebrett.

Havneområdet rundt Operaen er full av forskjellige badstuer som man kan legge på svøm fra.

Rett bak Munchmuseet er det flytebrygge å legge kajakken til, eller bruke som base til å hoppe i havet.

Til de nærmeste øyene går det rute-båt fra Aker brygge.

Utenfor Aker brygge, på Tjuvholmen, kan unger vasse på ei lita steinstrand.

Nordstrand bad

Nordstrand bad i 1910, med Ulvøysundet i bakgrunnen. Nedenfor restauranten bryggeanlegg med adskilte herre- og damebad i sjøkanten.
Foto: Oslo Museum, Byhistorisk samling

Nordstrand bad er en badeplass med en gammel og storslått historie. Det er ikke en stor badeplass, men den er som en blanding av park og badeplass. Her kan du vandre langs en liten hellelagt promenade, stupe fra brygga eller nyte sjøen og utsikten mot Ulvøya fra en av flere koselige benker. Badeplassen har gressplen, svaberg med noe stein og en liten sandstrand i tillegg til badebrygge.

Historisk og storslått bad

På Nordstrand var det tidligere et stort badeanlegg med eget festlokale og konsertsal med plass til 900 gjester. Badet åpnet allerede i 1890. På den tiden badet kvinner og menn adskilt, her ble sjøen ble nemlig delt av en seilduk som gikk ut i vannet. Kvinnene skulle nemlig skjermes for synet av en mann. Til tross for dette kunne «ulykker» skje, og i en historie fra 1903 fortelles det om en ung mann som dukket opp på feil side av seilduken og skapte de reneste opptøyer blant damene, som spratt opp av vannet og inn i omkledningsrommet. Politiet ble tilkalt og kjørte i båt etter svømmeren som ble ilagt en klekkelig bot på 25 kroner. Men tidene forandret seg, og i 1929 ble det på en del av området innført fellesbading.

I dag er det ikke noe igjen av det gamle badeanlegget, men fremdeles ligger det et flott bad her med utsikt til Ulvøya.

Nordstrand bad fotografert en gang mellom 1880 og 1890. Fotograf: Axel Lindahl (1841–1906

Nordstrand bad fotografert en gang mellom 1880 og 1890. Fotograf: Axel Lindahl (1841–1906


Fin sykkeltur langs Mosseveien
Nordstrand bad er en fin sykkeltur langs Mosseveien, og du kommer hit ikke lenge etter at du har passert Ulvøybrua. Det er få p-plasser her, men buss 81 og 83 stopper rett ved (stoppet Nordstrand bad).




Kuriosa

Nordstrand bad i Oslo ble bygget omkring 1890. Badet skulle blant annet brukes av pasientene på sanatoriet Fageraas, men det ble også bygget en restaurant i forbindelse med badet. Nordstrand bad hadde sin storhetstid etter 1899. Da ble anlegget utvidet med teatersal, konsertsal, festivitetslokale, kjeglebane og rutsjebane. Restauranten brant i 1914.

Akersposten kunne i 1906 melde at: «Herude er i Regelen et fortreffelig Vand, salt og friskt, og der er intet Under at en stor mengde Mennesker som tilbringer sin Sommer i Byen daglig søger herud Sommeren igjennem».

Badet hadde sin egen brygge og hele sommeren var det dampskipsforbindelse med byen flere ganger om dagen.

I dag er Nordstrand bad en offentlig badeplass med badebrygge, sandstrand og anlagt gangvei langs sjøen. Badeplassen ligger 200 meter sør for broen over til Ulvøya, med en bratt asfaltert gangvei ned fra Mosseveien.

Nordstrand Vel passer på - og godtgjør elevene ved Nordstrand skole for å passe på området.





Kilde: Ut.no, Wikipedia, Oslo kommune, Bymiljøetaten

Langvannet

Langvannet. Fotograf: Kjetil Ree - CC BY-SA 3.0

Langvannet. Fotograf: Kjetil Ree - CC BY-SA 3.0

Langvannet ligger noen kilometers gange inn i Østmarka, og er et langt og ganske smalt vann. Det finnes meget gode muligheter for bading og overnatting i sør. Det er en smal sti langs vannets østbredde, helt til nordenden, også langs her er det flere steder som passer godt for overnatting, og noen småodder man kan bade fra.
Spesielt på odden cirka midt i vannet, som man når fra vestsiden, er utmerket for både bading og overnatting. Like godt egnet som i sør. Dette er et populært vann, hovedsakelig i helger, siden det er overkommelig å komme hit for en god del. Det er ingen tilrettelegging i vannet, og det er kun stier som fører deg hit. Noen myrområder i sør og i nordøst, ellers ganske solide stier.

Slik kommer du deg til Langvannet
Til langvannet går det ingen grusvei, i alle fall ikke helt frem. Fra Grønmo utfartsparkering er det omtrent fem kilometers gange, der cirka 3,5 km på grusveien som går forbi Østmarkskapellet. Det er blåmerket og rødmerket sti til sørenden av vannet, men også blåmerket sti helt fra Skullerud og til vannets nordvestre side.

Kroktjern

Kroktjern sett fra sydenden av vannet.  Fotograf: Kjetil Ree - CC BY-SA 3.0

Kroktjern sett fra sydenden av vannet. Fotograf: Kjetil Ree - CC BY-SA 3.0

Kroktjern er et lite vann som ligger mellom Haukåsen radarstasjon og Lutvann. Dette nesten hjerteformede vannet er et fint turmål for både barn og voksne, også fordi turen på vei dit er et slags Østmarka i miniatyr.

Fra Lutvann i nord kan du gå oppover langs eggen med spektakulær utsikt på veien, og komme til munningen av en helt spesiell og spennende tunnel. Tunnelen ligger i nordvestre del av vannet, og er du glad i middels store edderkopper er det en utrolig spennende opplevelse å kikke inn til vannet fra andre siden av fjellet.

Hvis du kommer fra Nøklevann følger du blåmerket sti i kupert og spennende terreng i rundt en kilometer. Kroktjern er et flott turmål i seg selv, med flere fine steder å sette opp telt eller hengekøye, og er stort nok til at flere kan være der samtidig. Det er også flere fine muligheter for å bade her, men det bærer preg av å være et typisk markavann med litt mudderbunn. Likevel er det flere steinete steder du kan gå uti vannet.

Slik kommer du deg til Kroktjern

Kun blåmerket sti får deg til Kroktjern. Det ligger likevel nokså kortreist til, fra mange steder.
Du kan gå grusvei nesten helt opp til Haukåsen radar, og deretter nedover mot vest. Fra nordvest kan du via Lutvann komme deg hit, mens fra sørvest er det ikke snakk om mer enn 2-3 kilometer fra Ulsrudvann. Ta T-bane til Ulsrud, eller til Haugerud. Sykler du kan du sette sykkelen i stativer på Lutvann, eller du kan parkere den i Lutdalen, like nord for Nøklevann. Det er så klart mulig å sykle mot Haukåsen også, og deretter gå ned.

Telttur eller dagstur

Denne turen passer godt som telttur med barn eller dagstur for voksne. Turveien begynner fra bommen ved Østmarksetra p-plass, ved nordsiden av Ulsrudvann. Området har en fin natursti, som krysser turveien ved Korketrekkeren, anlagt av Thomas Heftye som en ekstra fornøyelse for gjestene hans på vei til Sarabråten. Ved nordenden av Nøklevann tar dere til venstre mot den gamle husmannsplassen Lutdalen, hvor dere setter fra dere syklene.  

Følg blåmerket sti oppover mot Haukåsen. Når dere følger stien som går langs bekken kan det være verdt å ta en ekstra kikk på steinene i bekken. Har ble det sommeren 2015 funnet fossiler av blekksprut. Kanskje finnes det flere vitnesbyrd om at havet en gang sto mye høyere enn i dag? I stikrysset tar dere til høyre mot Haukåsen. Nå går dere inn i eventyrskogen.

Ved sør-siden av vannet er det en teltplass, men nordsiden har større plass og er enda finere. Følg blå-stien litt videre, og ta inn til venstre ved skiltene i sti-krysset. Det går en fin umerket sti langs vannet og videre ut på odden. Hvem bor i den mystiske hulen ved vannet? Gå på oppdagelsesferd og finn utløpet på baksiden av den lille kollen. Når dere skal tilbake går det an å fortsette rundt vannet på umerket sti. Gå på vestsiden av Kroktjerns-kollen, ellers blir det veldig bratt.

Hvis dere ikke er lei av å sykle, kan dere fortsette rundt Nøklevann til Rustadsaga som er åpen alle dager unntatt mandager. Herfra kan man sykle ut av marka og til Bogerud med t-bane og buss.

Steinbruvannet

Deilig sommerdag ved Steinbruvann. Fotograf: Linn Røen

Deilig sommerdag ved Steinbruvann. Fotograf: Linn Røen

Groruddalens fineste badevann



Har du lyst til å teste badeformen eller å prøve fiskelykken? Steinbruvann og Badedammen er to flotte badevann som ligger sentralt plassert i Groruddalen. Vannene ligger i et svært populært rekreasjonsområde rett ovenfor Grorud. I gamle dager var Steinbruvann drikkevannskilde og stengt for bading og fisking. I dag er mulighetene mange; her kan du bade, fiske, raste, gå tur eller bare sitte ned og nyte de idylliske vannene og den friske skogsluften. Badedammen ligger rett nedenfor Steinbruvann og passer ypperlig for små barn. Vannet er lite, blir lett oppvarmet og har HC-rampe ned i vannet.

Når du kommer ut av Grorud T-banestasjon kan du ta brått ned mot venstre og følge gangvei ned i dalen. Der følger du Alna-elva oppover og blåmerket sti opp gjennom skogen til Badedammen. Alternativt følger du Bergensveien (der du kommer opp fra T-banestasjonen) innover mot skogen og opp til Badedammen. Steinbruvann ligger litt lengre inn i marka. Følg skogsbilvei forbi Badedammen til Steinbruvann. Det er fine rasteplasser med benker og badebrygger langs hele vannet og god turvei rundt.

Har du lyst til å være litt mer for deg selv? Romstjern er et stille badevann som ligger like ved veien 750 m nord for Steinbruvann. Følg turveien mot Skytta.

 

Kuriosa

Steinbruvannet er et badevann i Lillomarka nord for Oslo. Vannet ligger i et populært rekreasjonsområde nedenfor Røverkollen, i kort avstand fra Ammerud og Romsås. Det er gode turmuligheter inn i marka herfra, både for vandrere, syklister og skigåere.

I perioden fra 1936 til 1971 var Steinbruvannet drikkevannskilde og derfor stengt for bading og fisking. I forbindelse med reguleringen ble det i 1936 demmet opp en badedam sør for vannet.

Steinbruvannet ble demmet opp før 1800. Det finnes innskrifter på steiner i silhuset på dammen der det står «Monsen 1795», «1875» og «1935». Den naturlige «steinbrua» i sundet i nord, hvor en etter sigende kunne hoppe fra stein til stein, ble satt under vann. Men vannet har beholdt navnet selv om det på gamle kart kan stå Seinbrødvann. På det eldste kartet man vet om, fra 1757 (Cirkumferenskart for Gotthaltske KaaberWerk) står det Stenbrovand. - Fordi "brua" ikke har vært synlig på lange tider, ble det laget andre forklaringer på navnet: Steinbruddvann - det fins noen små steinbrudd på østsiden. «Stemmern» har også vært et populært navn blant folk som trodde det riktige navnet var Stemmerudvannet (uttaleforskyvning av Stenbruvann) -.

Bergensveien ble nedlagt i 1873 og kunne dermed settes under vann i 1875. I dag kan man se rester av den gamle Bergensveien litt under normal-vannflaten.

I 2003 ble det konstatert at vannet hadde en god bestand av edelkreps. Det ble vurdert som viktig å sikre en jevn vannstand. Likevel ble vannstanden senket med fem meter høsten 2013, på grunn av rehabilitering av demningen i sørenden. En gammel "steinbru" ble da gangbar igjen. (Steinbrua var antageligvis en demning, bl.a. fordi det fortsatt fins rester av torv-tetting på nordøst-siden - se det siste bildet nedenfor!)[ Vannstanden vil normaliseres i løpet av våren 2014.

Det er to godkjente bålplasser ved vannet, hvor bål kan tennes hele året.

Den russisk-ortodokse menigheten «Hellige Olga» i Oslo bruker Steinbruvann som en del av Theofania-feiringen på nyåret. Til minne om Jesu dåp i Jordan-elven dykker menighetens medlemmer seg tre ganger (for Treenigheten, som i deres tro første gang åpenbarte seg trettende dags jul) i Steinbruvann. Presten ber Gud gjøre vannet hellig, et gullkors dyppes i det, og et gullkar med vann fra Steinbruvann tas med til bruk ved ulike sakramenter i det kommende året.

Referanser om bl.a. navnet og "steinbrua" (antageligvis en DEMNING fra 1700-tallet) - se artikkel av Tron Hummelvoll i årboka for 2014 for Groruddalen Historielag (forsidebilde og 1.artikkelen)

Kilde: UT.no, Wikipedia, Oslo kommune

Katten

Katten badested. Fotograf: Kimsaka - CC BY-SA 3.0

Katten badested. Fotograf: Kimsaka - CC BY-SA 3.0

Katten er en liten badeperle som ligger på Nordstrand, like nedenfor Mosseveien. Her finner du flotte svaberg og en vakker sandstrand hvor du kan bade, sole deg og fiske krabber, og dersom du liker å stupe er det også to stupebrett der. På den flotte gressletta finner du benker og bord, hvor du kan ha en piknik eller bare slappe av i sola.

Her er det også en liten kiosk, samt toaletter (også handikaptoalett) som er åpne i sommersesongen, drikkevannsfontene, vasker og utedusj. Vannet er klart og sandstranden har flotte bunnforhold.

Alt i alt er Katten et veldig barnevennlig sted og egner seg til folk i alle aldre.


Slik kommer du deg til Katten badestrand


Parkeringsmulighetene ved Katten er svært begrenset, så den beste måten å komme seg til dette flotte stedet er med buss eller tog. Det er bussholdeplass på begge sider av veien og undergang for fotgjengere, bare 50 meter fra stranda. Buss 87 og 83 går fra Jernbanetorget og rett ut til Katten. Hvis du ønsker å ta toget så går det en gangsti ned til stranda fra Ljan jernbanestasjon.

 

KIlde: Wikipedia, Oslo kommune, Bymiljøetaten i Oslo kommun

Havneberget

Havneberget

Badeplass

Havneberget med Gurvikaskjæret ligger rett vest for Nevlunghavn.

Naturområde som består av et markert kolleparti. Havneberget har storslått utsikt fra toppene, og var en gammel utkikksplass for Havnalosene. Området er tildels ulendt og vanskelig å bevege seg i. Skilt viser adkomst. Enkelte klopper på vestsiden av kollen. Vegetasjonen er generelt fattig, men med enkelte rikere partier i glover og dråg. Bergstrand med stangfiskemuligheter. Nærtur- og lekeområde for nabolaget. 

Spesifikasjoner:
Areal : ca 70 dekar.
Fortøyningsmulighet for båt : Nei
Drikkevann : Nei
Dusj : Nei
Teltmulighet : Nei
Parkering : Nei
Handikapptilrettelagt : Nei
Bålplass / grill : Nei
Toalett : Nei
Annen tilrettelegging :

Veibeskrivelse:
Kjør Rv. 302 fra Larvik til Søndersrød, derefter Fv. 51 til Nevlunghavn. Videre på lokalt veinett. Parkeringsmuligheter ved innkjøringen til Nevlunghavn og ved nedkjørselen til Gurvika. Buss: 03, Sandefjord-Larvik- Nevlunghavn, for rutetider se: http://www.vkt.no

Linker

Oslofjordens friluftsråd

rutetider

Opprettet av Oslofjordens Friluftsråd

Opprettet 2.7.2009, sist oppdatert 14.7.2009

 



Omrestrand

Omrestrand

Badeplass

Sandstrand nord-nordøst for Nevlunghavn.

Strandslette med langgrunne sandstrender. Den fine sandbunnen og åpne farvannet mot vær og vind gjør stedet velegnet for brettseilentusiaster. Grenser mot vei og bebyggelse/innmark i bakkant. 

Spesifikasjoner:
Areal : ca 9 dekar.
Fortøyningsmulighet for båt : Ja
Drikkevann : Ja
Dusj : Nei
Teltmulighet : Nei
Parkering : Ja
Handikapptilrettelagt : Nei
Bålplass / grill : Nei
Toalett : Ja
Annen tilrettelegging : Bord og benker.

Veibeskrivelse:
Kjør Fv. 51, Nevlunghavnveien, ta skarpt til venstre ca 200 m før bebyggelsen. Parkering på oversiden av stranden. Noen brygger og småbåtfester langs stranda. Buss: 03, Sandefjord-Larvik- Nevlunghavn, for rutetider se: http://www.vkt.no

Linker

Oslofjordens friluftsråd

rutetider

Opprettet av Oslofjordens Friluftsråd

Opprettet 2.7.2009, sist oppdatert 14.7.2009

 



Østre og Vestre Bramskjæra

Østre og Vestre Bramskjæra

Badeplass

Øyene ligger ca 800 m sydøst for Nevlunghavn.

Friluftsområdet omfatter begge Bramskjæra, småholmene og skjærene mellom dem. Populært båtutfarts- og badested. Øyene er dominert av svaberg med sprekk-vegetasjon og mindre, spredte sletter, men terrenget er forholdsvis jevnt og lett å bevege seg i. Nord for den markert bukten på Vestre Bramskjær finnes en større sammenhengende slette. Telting i henhold til Friluftslovens bestemmelser. På Vestre Bramskjær er det gangbro over til et av småskjærene ved bukten i syd (Billebukta). 

Spesifikasjoner:
Areal : Østre Bramskjær: ca 100 dekar. Vestre Bramskjær: ca 80 dekar.
Fortøyningsmulighet for båt : Ja
Drikkevann : Nei
Dusj : Nei
Teltmulighet : Ja
Parkering : Nei
Handikapptilrettelagt : Nei
Bålplass / grill : Nei
Toalett : Ja
Annen tilrettelegging :

Adkomst:
Krever egen båt. Meget gode havneforhold. Fortøyningsbolter er slått ned hvor det er ankrings- og ilandsstigningsmuligheter.

Linker

Oslofjordens friluftsråd

Opprettet av Oslofjordens Friluftsråd

Opprettet 2.7.2009, sist oppdatert 14.7.2009



Guslandutmarka

Guslandutmarka

Badeplass

Stort sammenhengende utmarksområde vest for Hummerbakkfjorden.

Turområde med bade- og fiskemuligheter. Terrenget er variert og tildels vanskelig fremkommelig. De høyeste partiene på området er fjellkoller med bl.a. lyng. Strandpartiet består vesentlig av svaberg og bratt bergstrand med mindre partier av sandstrand. Den sydvestlige delen av området er dominert av hyttebebyggelse. I sydøst byr "Varden" på øvingsmuligheter for fjellklatrere. 

Spesifikasjoner:
Areal: ca 450 dekar.
Fortøyningsmulighet for båt : Nei
Drikkevann : Nei
Dusj : Nei
Teltmulighet : Nei
Parkering : Ja
Handikapptilrettelagt : Nei
Bålplass / grill : Nei
Toalett : Ja
Annen tilrettelegging :

Veibeskrivelse:
Kjør Rv. 301 til Berg, videre på Fv. 55 (Hummerbakkveien) med avkjøring ved Gusland, deretter på gårdsvei. Parkeringsplass nord i området. Til fots også fra Kloppsandbukta i sydvest. Buss: 01, Larvik-Stavern-Helgeroa; et stykke å gå fra bussholdeplassen. For rutetider se: http://www.vkt.no

Linker

Oslofjordens friluftsråd

rutetider

Opprettet av Oslofjordens Friluftsråd

Opprettet 2.7.2009, sist oppdatert 16.7.2009

 



Naverfjorden

Naverfjorden

Badeplass

Langs nord- og vestsiden av Naverfjorden, ligger en rekke campingplasser med fine badeplasser: Streterestranda, Lydhusstranda, Kjærstranda og Anvikstranda.

Sandstrandområder ved campingplassene. Den vidstrakte, langgrunne Streterestranden er spesielt barnevennlig. 

Spesifikasjoner:
Areal : Tilsammen ca 25 dekar.
Fortøyningsmulighet for båt : Nei
Drikkevann : Nei
Dusj : Nei
Teltmulighet : Nei
Parkering : Nei
Handikapptilrettelagt : Nei
Bålplass / grill : Nei
Toalett : Nei
Annen tilrettelegging :

Veibeskrivelse:
Kjør Rv. 301, ta av nord eller vest for Naverfjorden. Parkering på enkelte av campingplassene mot avgift. Buss: 01, Larvik-Stavern-Helgeroa, for rutetider se: http://www.vkt.no

Linker

Oslofjordens friluftsråd

rutetider

Opprettet av Oslofjordens Friluftsråd

Opprettet 2.7.2009, sist oppdatert 14.7.2009

 



Nalumstranda

Nalumstranda

Badeplass

Nalumstranda, Solsletta, er et friområde som ligger på østsiden av Naverfjorden.

Ligger i nordøstenden av Naverfjorden. Strandpartiet består av en langgrunn sandstrand som går over i en gresslette. En furulund danner bakre del av området. Fine svaberg sørover utover "Jesperen" (Asvalstranda). Området brukes til dagsutfart, og noe bading. 

Spesifikasjoner:
Areal : 10 dekar.
Fortøyningsmulighet for båt : Nei
Drikkevann : Ja
Dusj : Nei
Teltmulighet : Nei
Parkering : Ja
Handikapptilrettelagt : Nei
Bålplass / grill : Nei
Toalett : Ja
Annen tilrettelegging : Benker og bord.

Veibeskrivelse:
Kjør Rv. 301 til Nalum. Videre til friområdet på grusvei. Ordnet parkering i øvre delen av området. Buss: 01, Larvik-Stavern-Helgeroa. For rutetider se: http://www.vkt.no

Linker

Oslofjordens friluftsråd

rutetider

Opprettet av Oslofjordens Friluftsråd

Opprettet 2.7.2009, sist oppdatert 14.7.2009

 



Røvika og Ruglandsøyene

Røvika og Ruglandsøyene

Badeplass

To store sammenhengende friområder ca 15 km sørvest for Stavern.

Barnevennlig badeområde, med gode turmuligheter. Typisk kystlandskap med fjellkoller og svaberg nærmest sjøen. Mindre sletter med løvvegetasjon mellom fjellkollene. I Røvik'fjorden' finnes det svaberg og bergstrand; langgrunt og noe sumpbunn. De nærmeste småholmene og skjærene hører med til friområdet. Ruglandsøyene er et bade- og turområde som grenser opp til Røvika i vest. Kyststien fra Stavern, rundt Brunlanes til Ødegården i Tvedalen går gjennom friområdene. 

Spesifikasjoner:
Areal : Røvika: ca 330 dekar. Ruglandsøyene: 250 dekar.
Fortøyningsmulighet for båt : Nei
Drikkevann : Nei
Dusj : Nei
Teltmulighet : Nei
Parkering : Nei
Handikapptilrettelagt : Nei
Bålplass / grill : Nei
Toalett : Nei
Annen tilrettelegging :

Veibeskrivelse:
Ta av fra Rv. 301 ved 1) Raugland, videre på veien mot Gumserød, og så til fots, eller 2) ved neste avkjøring fra Rv.(Brekke) og videre på veien/stien mot Røvika gård. Vanskelige parkeringsforhold begge steder, men det arbeides med avkjøringen ved Raugland og parkering på sletten i den nordøstlige delen av friområdet Røvika. Buss: 01, Larvik-Stavern-Helgeroa, deretter til fots som for kjøreadkomsten. For rutetider se: http://www.vkt.no

Linker

Oslofjordens friluftsråd

rutetider

Opprettet av Oslofjordens Friluftsråd

Opprettet 2.7.2009, sist oppdatert 14.7.2009

 



Østre Rakke


Østre Rakke

Badeplass

Området ligger syd for Stavern, hvor det danner det sydøstre hjørne av Brunlaneset.

Området er bade-, sole- og fiskeplass, og brukes som dagsutfartsområde for hele distriktet og for den nærliggende campingplassen og hytteområdet. Størsteparten av området ut mot havet består av vegetasjonsløse svaberg. Noe busk- og løvtrevegetasjon i bakkant. Området var tidligere militært skytefelt, og bærer noe preg av dette og av innretninger fra 2. verdenskrig. 

Spesifikasjoner:
Areal: ca 100 dekar.
Fortøyningsmulighet for båt : Nei
Drikkevann : Nei
Dusj : Nei
Teltmulighet : Nei
Parkering : Nei
Handikapptilrettelagt : Nei
Bålplass / grill : Nei
Toalett : Nei
Annen tilrettelegging :

Veibeskrivelse:
Ta av fra Rv. 301 sør for Stavern. Kjørevei (bomvei) helt ned til området. Parkering inne på området.

Linker

Oslofjordens friluftsråd

Opprettet av Oslofjordens Friluftsråd

Opprettet 2.7.2009, sist oppdatert 16.7.2009