Tweet This

Puttesund bro

Puttesund bro

Det er ikke mange kommuner som har en like flott ”velkomstportal” som Hvaler. Fra området ved broen har man god utsikt til deler av Hvalers vakre øyrike og Oslofjorden. Mange mener nok at partiet etter broen, hvor man kjører like over vannflaten, fra holme til holme, er det skjønneste området i hele Hvaler-arkipelet. Puttesund bro er lokalisert i Fredrikstad kommune, og litt etter at man har kjørt over broen passerer man Hvalers kommunegrense. Puttesund bro er 138 meter lang som forbinder Håholmen med Kjøkøy. Broen inngår i riksvei 108. Broen ble bygd som spennbetongbro i 1970, og ombygd til skråstagsbro i 2002.

Prestegårdskog naturreservat

Prestegårdskog naturreservat

Store deler av Hvaler Prestegårdskog ble fredet som naturreservat i 1993 for å bevare sandfuruskogen og lågurtfuruskogen i dette området. Sandfuruskogen er den eneste forekomsten av denne skogtypen som er registrert i Øst-Norge. Naturreservatet grenser mot de to flotte badestrendene Storesand og Ørekroken, og som er en del av Ytre Hvaler nasjonalpark. Området er spesielt rikt på sjeldne planter og insekter.

Ole Ulsrød's Stiftelse

Ole Ulsrød's Stiftelse

Ole Ulsrød's Stiftelse - Gårdsmuseum Gårdsmuseumet er privat og omfatter to hus, bygd opp av Ole Ulsrød, en svært driftig mann med sans for å ta vare på de gamle håndverkstradisjoner og redskaper. Samleinteressen opptok mye av hans liv, og han ble kjent langt utover Aremarks grenser. Museumet består av over 1000 gjenstander og inneholder bl.a. gammel gårdsredskap, jakt og fiskeavdeling, utstoppede fugler og dyr, samt utstyr for hjemmet, skomaker og snekker. Et av husa er en gammel husmannsstue som har åpen grue og bakerovn. Stua er fullt møblert, og her er det muligheter for aktiviteter som bl.a. brødbaking, vaffelsteking og smørkinning. Alt selvsagt på gamlemåten. Kontaktperson, Gunnar Ulsrød, tlf. 69198431.

Nes Lenseteater

Nes Lenseteater

Ved Nes Lensemuseum har det blitt satt opp teaterstykker med jevne mellomrom, det vil si med noen års mellomrom. Her ble det spilt i blant annet 2010 og i 2012. I år spilles stykket; «Det andre landet» i perioden 27. august – 30. august. Få med deg i år denne fantastiske forestillingen som spilles utendørs i svært så vakre omgivelser med Glomma rennende forbi – man vet jo ikke når neste gang det skal spilles teater her igjen!


Nes Lenseteater har vist to lokalhistoriske friluftsspill ved Nes Lensemuseum i Skiptvet, Østfold. Begge spillene er basert på fortellinger fra miljøet ved den nederste tømmersorteringslensa på Glomma. Her arbeidet rundt 400 mann ute på elva med å sortere tømmer før det ble slept videre nedover til tømmerkjøperne ved utløpet av den 60 mil lange elva.


Lensa som arbeidsplass lignet ikke på andre arbeidsplasser. ”Lensekræbbene” – som lensearbeiderne ble kalt – holdt daglig til på smale lenseganger av tre, flytende på vannet. Sesongen varte fra elva ble isfri til isen la seg. Ikke så rart at det finnes mange særegne historier fra en slik flytende arbeidsplass!


De forestillingene Nes Lenseteater har vist, heter ”Spor i vann” (2010) og ”Den som ikke er ropt opp, kan gå hjem” (2012)

Nes lensemuseum


Nes lensemuseum eies av Skiptvet kommune, og ble åpnet i 1993. Museet er fortsatt i en oppbyggingsperiode. Beliggenhet: riksvei 115 mot Skiptvet, inn på fylkesvei mot Sundes, deretter skiltet til Nes lensemuseum. 

På vei ned til museet passerer man bestyrerboligen Solnes, som nå er i privat eie som bolighus. Selve museet ligger flott til ved den brede og stilleflytende delen av Glomma. Bygningsmassen ved museet består av spisebrakke, snekkerverksted med smie, kraftstasjon og sag. De som arbeidet her hadde ansvaret for vedlikeholdet av lensa. Det ble reparert og laget redskaper, og ikke minst saget tømmer tilvedlikehold av kilometervis med lenseganger. Fram til 1916, da Vamma kraftverk kom i bruk, forsynte kraftstasjonen hele lensa med strøm. Ute på elva flyter mosemaskinen med tilhørende spisebrakke, maskinhus, tellebu og wirehus. I wirehuset (brøkkerhuset) står en modell av lensa slik den så ut på midten av 1930-tallet. 

Nes lense var sorteringslense, og en stor og viktig arbeidsplass for hele distriktet. Det arbeidet opp til 400 mann her i sesongen. De som bodde lengst unna var ukependlere. 

- Ida Edfeldt 

Nes herregård


Nes herregård

Nes herregård i Torsnes i Fredrikstad er lokalisert ca. 5 km sørøst for bykjernen. Gården omfatter (1997) ca. 2800 daa, hvorav 1080 daa dyrket mark. Gården har bl.a. tilhørt slektene Bildt, Krefting og Løvenskiold. Hovedbygning i stein fra midten av 1600-tallet (ombygd i empirestil etter en brann 1827) med rester av vollgraver rundt.

Nedgården


Nedgården

Nedgården er hovedanløpsstedet på Søndre Sandøy for Hvalerfergene. Det er også et fergeanløp i Buvika nord på Søndre Sandøy, men Buvika har ikke like mange avganger som Nedgården har. Nedgården er også er det stedet på Hvaler som blir anløpt flest ganger av fergene i løpet av et døgn. På Nedgården er det kafe og pub med Cafe Oline og i tilknytning til samme bygget er det et galleri. 

Mærrapanna 


Mærrapanna 

Sørøst for Hankø ligger Mærrapanna. Et stort og barnevennlig friområde med en stor lun gresslette utstyrt med lekeapparater, svaberg, flotte bademuligheter og en langgrunn vik inn mot Gjetøya. Fra svabergene har du utsikt over Oslofjorden med Søsterøyene, Struten, Rauer og Missingene. Svabergene er også populære fiskeplasser for stangfiske. Flott turområde med rik vegetasjon (uvanlig forekomst av barlind) og særegne fjellformasjoner. Det er merkede stier i området. Ved Gjetøya er det anlagt gjestehavn. Kommer du med bil så kjører du rv. 117 mot Gressvik, og følg veien utover til Onsøy. Det står skiltet til Mærrapanna i en krapp høyresving etter Slevik. Ta av her og følg veien til parkeringsplassen. Lett terreng og 6-700 m fra parkering til sletta. 

Munken 


Munken 

Munken er et område som er lokalisert sørsøst på Torsneshalvøya. Munken var fra gammel av en husmannsplass som hørte til Thorsø Herregård. Dette er en virkelig bortgjemt perle av de sjeldne. Flott turterreng, nydelig kyststripe, og området ligger beskyttet mot sørvesten av Hvalerøyene, noe som igjen bidrar til lune og flotte skjærgårdsopplevelser som bading og padling av kajakk/kano.