Tweet This

VIKINGSKIPSHUSET

Vikingskipshuset-dsc08.jpg

Se verdens best bevarte vikingskip på nært hold

Gokstad, Tune og Oseberg var sjø­gående skip før de ble dratt på land og brukt i begravelses­ritualer for sine vel­stående eiere rundt Oslo­fjorden. I gravene fant arkeologene noen av viking­tidens rikeste grav­funn. På Vikingskipshuset får du se skipene og skjelettrestene, vakre tre­skjæringer og gjenstander som kaster lys over vikingenes fascinerende verden.

Åpent hver dag hele uka

  • 1. mai til 30. september, kl. 09.00–18.00

  • 1. oktober til 30. april, kl. 10.00–16.00

  • Stengt: 1. januar, 6. februar, 13. februar

  • I påsken gjelder vanlige åpningstider

Planlegg besøket ditt: billettpriser, kart og praktisk informasjon

Vikingskipet Oseberg

Osebergskipet var rikt utsmykket og utstyrt med overdådige gravgaver til de to kvinnene ombord. Restaureringen tok 21 år.

Les mer om Oseberg

Vikingskipet Gokstad

Gokstad var et raskt og sjøsterkt skip. Mannen som ble begravet ombord har spor etter hugg mot begge bena. Det kan bety at han døde i kamp.

Les mer om Gokstad

Vikingskipet Tune

Tuneskipet ble bygget i eik og hadde plass til 24 roere. En sterk mast og liten lastekapasitet indikerer at dette var et krigsskip.

Les mer om Tune

Kunst og håndverk

Gravgavene som ble funnet med vikingskipene er utstilt i egne montre. Her finner du hverdagsobjekter og praktisk utstyr, samt religiøse gjenstander med utsøkte detaljer.

Vikingtiden lever

Er du klar for en museumsopplevelse utenom det vanlige? Tre ganger i timen tar vår unike opplevelsesfilm deg med inn i vikingtiden!

Les mer om Vikingtiden lever

Museumsbutikk og kafé

Museumsbutikken fører bøker, gaver og suvenirer i tråd med museumsopplevelsen din. Det er også en utendørs sommerkafé som selger snacks og drikke.

Les mer om museumsbutikken

To muséer til prisen av én!

Opplev vår VÍKINGR-utstilling på Historisk museum.

Billetter er gyldige på Vikingskipshuset og Historisk museum i 48 timer.

Gratis inngang for flyktninger og asylsøkere. Les om Akademisk dugnad.

Planlegg besøket ditt: billettpriser, kart og praktisk informasjon

Arrangementer

28apr.

Turist i egen by: Vikingskipshuset

11:30, Vikingskipshuset

Se alle arrangementer

Gratis audio guide

Last ned gratis app og få audioguide rett på mobilen. (Ps: vi har wifi!)

Last ned fra iTunes
Last ned fra Google Play

Omvisninger

Museet organiserer ikke åpne omvisninger, men på VisitOslo finner erfarne guidetjenester med god kjennskap til Vikingskipshuset.
Se eget tilbud for skoleklasser.
Bestill temaomvisning (10-30 personer)

For turoperatører

For å søke om å bli kredittkunde, vennligst last ned skjemaet (pdf).

Har du spørsmål, kontakt billettkontoret: 22 13 52 80 eller entre-vsh@khm.uio.no.

Det er parkering for busser foran museet.  

Last ned museumsbrosjyre (pdf)

中文
English
Français
Deutsch
한국어
عربىРусский
Español
Português
Italiano
Norsk

Opplev Bygdøy

Last ned brosjyren for å se hvilke andre museer du kan besøke på Bygdøy. Brosjyren finnes kun på engelsk.

Last ned brosjyre (pdf)

Meld deg på nyhetsbrev

Få informasjon om utstillinger, arrangementer og aktuelle nyheter.

Meld deg på

Lær mer om vikingene

Kulturhistorisk museum i Oslo er et forskningsmuseum med høyt aktivitetsnivå. Her kan du lese mer om aktuelle prosjekter relatert til vikingtiden eller finne bilder og informasjon om arkeologiske utgravinger og funn.  

Skoletilbud

Museet tilbyr omvisninger og undervisningsopplegg basert på ny viten og forskning. Skolebesøk er gratis.

Se hele skoletilbudet

Juniorsider om vikingene

Juniorsidene er laget for deg som går i 5. til 7. klasse og som vil vite mer om vikingene.

Les mer om vikingene

Temasider

Temasidene er fordelt på fire kategorier: verden, tiden, menneskene og fagområdene. Gå direkte til vikingtiden.

Se alle temasidene

Forskningsprosjekter og -grupper


Centre for Viking-Age Studies (ViS)


Gokstad revitalisert


Saving Oseberg


The Assembly Project (TAP)


Kongsgårdprosjektet Avaldsnes


Bebyggelse og landskap i jernalderen (BOL)


ArCo

See all research projects

Søk i databasene

Gjenstandene i våre samlinger blir registrert og publisert i den fotografiske nettportalen Unimus. Der ligger det flere tusen bilder av gjenstander og funn, samt dokumentasjon fra feltarbeid og konservering. 

Unimus er tilrettelagt for kombinerte søk på tvers av alle universitetsmuseenes samlinger i Norge.  

Gjør bildesøk i Unimus

Bibliotekene

Det er to bibliotek underlagt Kulturhistorisk museum. Begge er åpne for publikum og ligger i Historisk museum i Oslo sentrum. 

Se informasjon om Etnografisk bibliotek

Se informasjon om Arkeologisk bibliotek

Nytt Vikingtidsmuseum

Innen 2025 kan du oppleve vikingtiden i et nytt og annerledes forskningsmuseum.

Aktuelt

  • Nominasjon til Årets tidsskriftartikkel 201811. apr. 2019 09:52

    Knut Christian Myhre ved Kulturhistorisk museum og Frode Storaas ved Universitetsmuseet i Bergen er nominert til Universitetsforlagets hederspris «Årets tidsskriftartikkel 2018» for formidabel innsats for at lesere i Norden og resten av verden skal få tilgang til ny og godt formidlet kunnskap.

Les flere aktuelle saker

Vikingskipshuset, ofte kalt Vikingskipsmuseet, er et museum på Bygdøy i Oslo. Det er en del av Kulturhistorisk museum, som er underlagt Universitetet i Oslo, og rommer gravfunnene fra TuneGokstadhaugen i Sandefjord, Oseberghaugen i Tønsberg og Borrehaugene i Vestfold. I tillegg til «Tuneskipet», «Gokstadskipet» og «Osebergskipet» finnes flere av gjenstandene fra Osebergfunnet, blant annet vognen, senger, sleder, bøtter, dyrehodeutskjæringer, billedtepper og teltstenger.

Innhold

Bygningens historikk[rediger | rediger kilde]

Fritz Hollands forslag til «Vikingehal» i Nisseberget i Slottsparken i Oslo foregrep ideen om et «mausoleum» for vikingskipene som senere ble realisert på Bygdøy. Fra Teknisk Ugeblad 6. desember 1907.

På slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet ble de store skipsgravene fra vikingtiden utgravet, og de rike funnene av skip og gravutstyr ble tatt hånd om av Universitetets Oldsaksamling. «Gokstadskipet» og «Osebergskipet» ble plassert i midlertidige skur bak Universitetsbygningene under svært dårlige bevaringsforhold. Spørsmålet om hvor de skulle utstilles permanent var et hett debatt-tema i årene etter funnet av «Osebergskipet» i 1903 og utgravningene i årene som fulgte.

Et forslag om å plassere dem i utsprengte haller under Nisseberget rett ved det nyoppførte Historisk Museumfikk stor oppslutning. Det ble lansert av arkitekt Fritz Holland i 1905 og publisert i dagspressen[1] og i 1907 i Teknisk Ugeblad. Hollands prosjekt har påfallende likhet med det vikingskipshuset som senere ble realisert. Motstanderne, anført av Oldsaksamlingens leder, professor Gabriel Gustafson, gikk seirende ut av striden, og planene om Hollands «Vikingehal» ble endelig skrinlagt i 1912.

Professor Gustafssons plan var å la en permanent bygning for vikingskipene danne kjernen i at stort arkeologiskmuseum hvor alle skattene fra vikingtid og middelalder skulle samles i ett stort anlegg, praktisk lokalisert på nabotomten til Norsk Folkemuseum. I 1916 besluttet Stortinget at Gustafsons vikingskipshus skulle oppføres på Bygdøy som første byggetrinn i anlegget. En arkitektkonkurranse ble utlyst, og Arnstein Arneberg vant. Med bevilgninger fra staten kunne oppførelsen av hallen for «Osebergskipet» begynne, og skipet ble flyttet fra skuret i Universitetshagen i 1926. Fløyene til «Gokstad-» og «Tuneskipet» var ferdig i 1932. Den siste fløyen til utstilling av de rike gravfunnene fra Oseberg ble utsatt noe, og på grunn av krigen 1940–1945 ble den ikke ferdig før i 1957.

Flytting av museet?[rediger | rediger kilde]

Etter at Kulturhistorisk museum i flere år hadde utredet en plan om å flytte vikingskipene og gravfunnene til et nytt museum innerst i Bjørvika, besluttet styret ved Universitetet i Oslo 20. desember 2006 å støtte forslaget. Det hadde da vært strid om flytteplanen både internt i fagmiljøet og i mediene. Enkelte mente at gravfunnene ikke ville tåle belastningene i forbindelse med pakking og transport. Særlig advarte man mot å flytte Osebergfunnene, som til dels er meget skjøre. Riksantikvarenforeslo blant annet å frede museumsbygningen med skipene som løst inventar for å hindre en flytting.[2] Universitetet i Oslo kjøpte risikovurderinger om flyttesaken av bl.a. Norske Veritas, og Kulturhistorisk Museums opprinnelige konklusjon ut ifra disse var at flytting burde kunne gjennomføres uten større skader på skipene. Denne konklusjonen ble dog omstridt, blant annet på grunn av manglende vekt på det løse inventaret i skipene, og i november 2010 ble det fra statlig hold bestemt at man skulle sette ned en internasjonal ekspertgruppe for å gi en helhetlig vurdering av flytterisikoen. En eventuell flytting av funnene ville først kunne finne sted når spørsmålet om lokalisering var endelig avgjort og et nybygg sto ferdig oppført. Universitetet hadde opprinnelig tatt sikte på flytting i 2015.

I 2012 meldte NRK at flyttingen var kansellert. Ekspertgruppen som skulle vurdere risikoen ved å flytte skipene og de tilhørende gjenstandene fra Bygdøy til Bjørvika, konkluderte med at både skip og gjenstander måtte bli værende på Bygdøy. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen konkluderte at: "Diskusjonen om å flytte vikingskipene fra Bygdøy til Bjørvika er nå definitivt over."[3]

Nybygg på Bygdøy[rediger | rediger kilde]

Regjeringens vedtak om å ikke flytte skipene fra Bygdøy ble i 2013 fulgt opp med vedtak om delt lokalisering av Kulturhistorisk museum. Og i 2015 ga Kunnskapsdepartementet klarsignal for Statsbygg til å utlyse et skisseprosjekt for utbygging av eksisterende anlegg på Bygdøy. Resultatet av arkitektkonkurransen forelå 13. april 2016, vinneren var AART architects med utkastet «Naust».

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Vikingskipshuset er et kulturminne og har nummer 108686 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vikinge-Skibene i Gravhal under Nisseberget – En interessant Plan». Morgenbladet 2. juli 1905

  2. ^ http://www.riksantikvaren.no/filestore/vikingskip.PDF[død lenke]. Udatert fredningsvarsel (høsten 2006) fra Riksantikvaren til Kulturhistorisk museum

  3. ^ «- Uaktuelt å flytte vikingskipene»NRK.no. 03.05.2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Eksterne baser (Autoritetsdata)

VIAF · GND · LCCN

Kategorier

Navigasjonsmeny

Søk

Prosjekt

Wikipedia

Verktøy

Skriv ut / eksporter

På andre prosjekter

På andre språk

Rediger lenker

Kilde: Vikingskipshuset / Kulturhistorisk museum, Wikipedia