Tweet This
strandvika-web-skog-svartor-svarorsump-norama2.jpg
 

YXNEY RUNDT

 
 

Opplev magisk natur på Østerøya

 

Sørspissen av Østerøya i Sandefjord er en del av selve indrefileten av Vestfoldskjærgården. Yxney brukes i dag som navn på den ytterste delen av Østerøya. Området omfatter blant annet et naturreservat og Tønsberg tønne.

Alle bilder: Eirik Dahl / Visit Oslofjorden

Passer utmerket for både fot- og sykkelturer

Unntatt den lille avstikkeren opp til Tønsberg tønne og den siste biten helt på sydtuppen etter Ertsvika, så kan du like så godt ta med sykkel også.

Vi tar deg med her på en tur som går rundt sydligste del av halvøyen Østerøya - Yxney. Her ute i havgapet hvor Oslofjorden møter Skagerrak er det frodige enger og skoger, svaberg og klipper, og ikke minst - de beste badestrendene!

 

Turbeskrivelse

Langs den godt tilrettelagte turstien fra parkeringsplassen påTallakshavn passeres granskog, furuskog, og etter badestranden Strandvika en svært så fuktig løvskog som er dominert av svartorsumpskog.Turstien slynger seg langs åkerkanter, gjennom skogholt, over nakne svaberg, forblåste knauser og langs grunne viker.

Det er meget gode stiforhold på Yxney. Hard jord og grusbunn. Her kan du trille barnevogn og rullestol hele veien til Strandvika. De høye trestammene er karakterisktisk for det første området og stranden Nordre Truber. Mens resten av Yxney er det fr…

Det er meget gode stiforhold på Yxney. Hard jord og grusbunn. Her kan du trille barnevogn og rullestol hele veien til Strandvika. De høye trestammene er karakterisktisk for det første området og stranden Nordre Truber. Mens resten av Yxney er det frodig løvskog som dominerer.

Underveis er det merket avstikkere til flotte utsiktspunkt. For å komme ut til Yxney kan du kjøre bil på hovedveienpå Østerøya så lang den er, og når du kommer til Tallakshavn er det en romslig p-plass på høyre side.

Bildet ovenfor: Sandstranden Nordre Truber

 

Etter knappe 10-minutters gange sydover fra parkeringsplassen på Tallakshavn kommer du til stranden Nord Trubervik (bildet ovenfor). Stranden er en klassisk halvmåneformet sandstrand. Flotte og barnevennlige forhold. Nord Trubervik er også populær for telting, og brettsurfing. Husk sommerstid at stranden er østvendt, så sola nyter du godt av første halvdel av dagen her. Utedo, naturgrill, sittebenker er fasilitetene. Bra fiskeplass, spesielt sjøørret. Stranden er fin for skattejakt etter flotte skjell.

Ser du sjømerket Tønsberg tønne langt der borte på toppen av kollen? Turen vår går innom Tønsberg tønne. Her på Truberodden kan du ha fine sommerdager helt for deg selv de fleste ganger.

Fyrlykten på Truberodden.

Noen meter ovenfor stranden deler stien seg med skilting til Sør Trubervika til venstre, og resterende av Yxneys attraksjoner ved å følge til høyre. Vi velger venstre og etter omtrent 500 m. blir vi møtt av en nydelig liten sandstrand omgitt av svære bergvegger - dette er Sør Trubervik.

Vakker vårdag ved Søndre Trubervika

Vakker vårdag ved Søndre Trubervika

I nordøstre hjørne av strandområdet er det en flott gapahuk/grillhytte satt opp av Turistforeningen. Denne fine fasiliteten egner seg godt om man skal søke ly for uvær eller bare ha et måltid eller en koselig stund rundt bålet.

En sti går opp en bratt skrent i øst for stranden. Det er enkelt å gå opp stien og det er å anbefale for her får du et fantastisk skue utover skjærgården og havet. Her heter det Truberodden og det er plassert en fyrlykt i fjellsiden ned mot vannet. Vær ekstra oppmerksom om barna er med, utenfor kanten er det over 20 m. stup rett ned i fjæresteinene. Det er ikke satt opp synlig varsel på dette og heller ingen gjerder eller nett her for sikring.

Norsk sommerbadeplass på sitt beste! En av våre absolutte favorittsteder for å slå opp telt eller tilbringe en hel sommerdag med bading og kos er svabergområdet på Truberodden, like nord for Søndre Truber.

Norsk sommerbadeplass på sitt beste! En av våre absolutte favorittsteder for å slå opp telt eller tilbringe en hel sommerdag med bading og kos er svabergområdet på Truberodden, like nord for Søndre Truber.

 

For mange er det en eksotisk opplevelse å se den vakre naturen på Yxney. Mange stusser over hvor fuktig og frodig en del av skogspartiene er her ute. I tillegg er det svært mange sjeldne og truede planter her samt insekter og mange sommerfuglarter stortrives på Yxney.

Yxney-.jpg
Også-ukjent-art-1O2A9918.jpg

Kanskje Oslofjordens fineste strand
Vi beveger oss tilbake til der hvor stien delte seg og fortsetter stien sydover. Etter bare 5 minutters rask gange ser vi en usedvanlig vakker sandstrand. Den fine sanden, det klare vannet med fin sandbunn, landskapet og naturen omkring gjør at vi nesten ikke tror det vi ser av det vakreste skjærgårdsnatur stjernestøv eller jordens skaper har skapt.

Under morgenkaffen funderte vi over de virkelig store spørsmålene i livet: Hvilken strand skal vi velge i dag? Det føles som om solen alltid skinner i Sandefjord og livet er en eneste sorgløs sommerdag. Senere på dagen syklet vi ut til sandstranden Strandvika på Østerøya.
— Badegjest på Østerøya
Strandvika-IMG_5685.jpg



Strandvika er navnet på denne kystperlen (de lærde strides den dag i dag om stranden her egentlig heter og opprinnelig het Strandsvika). Den vakre stranden ligger innerst i en vik og besøkes ofte av båtfolk. Tatt i betraktning at det er veldig vakre omgivelser rundt viken, og at stranden er en av Vestfolds mest innbydende, er det sjelden mange badegjester her. Stranden er omtrent 70 meter bred. Sanden er finkornet og bunnforholdene gode. En utedass i skogholtet bak stranden er eneste fasilitet. Badeparadis uten like!

INN I SKOGEN

Naturreservat og norsk jungel

Vi fortsetter over stranden og inn i skogen. Etterhvert blir stien veldig godt tilrettelagt med et langt gulv av planker. Det er forståelig for her inne i "norsk jungel" er det den svarte gjørmete svarorsump som råder grunnen.

Ramsløk, Norges hvitløk Nå er vi i Strandvika naturreservat med Tønsberg tønne som første deldestinasjonsmål. Dette er en «svartor-sumpskog» som er en sjelden og artsrik biotop. Her finnes store mengder ramsløk, sverdlilje og orkideen vårmarihånd.

Sverdlilje Sverdlilje (Iris pseudacorus) er en urteaktig plante som vokser i Norge. Sverdlilje blir mellom en og halvannen meter høy, i sjeldne tilfeller to meter. Bladene blir opp til 90 cm lange og 3 cm brede. Blomstene er kraftig gulfargede, 7–10 cm på tvers, og med typisk iris-form. Frukten er en tørr kapsel som er 4–7 cm lang og inneholder mange blekbrune frø. Sverdlilje blir av mange regnet for å være en svært pen plante. Kilde: Wikipedia

Ramsløk Ramsløk (Allium ursinum) er en plante som brukes i matlaging. Bladene kan brukes i salater og som krydder i suppe og til spinat. Ramsløk er en opp til 50 cm høy plante som lukter av hvitløk og som under blomstring brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen. Den er en vårplante og skogen fylles med en intens lukt av hvitløk. Løken som hører til hver stengel, har vanligvis bare to løkblader, og begge fortsetter oppover i urtebladsskiver. Ramsløkens blader er mye tynnere og dypere grønne enn hos andre løkvekster. Kilde: Wikipedia

Vårmarihand Vårmarihand (Orchis mascula) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien). er et fargerikt innslag i den norske orkidéfloraen, og blomstrer allerede i mai. Vanligvis har de relativt store blomstene en lilla farge, men de kan variere fra helt hvite til dypt purpurfarga. Blomstene har ofte en umiskjennelig, vond lukt som blir forsterket hvis blomstene plukkes og tas med inn. Kilde: Wikipedia


sjomerke-1500.jpg

Sjømerket Tønsberg tønne

Etter 10 minutter med rolig gange i det vakre naturreservatet kommer vi fram til et skilt som viser en liten avstikker opp til sjømerket Tønsberg tønne. Ved oppstigningen til sjømerket er det ganske bratt og kronglete, men ikke verre enn at alle aldersgrupper med god mobilitet kommer seg fint opp.

Tønsberg Tønne er et markant sjømerke ved innseilingen til Tønsbergfjorden. Som sjømerke må dette være meget gammelt, og ganske sikkert landets eldste stående sjømerke.

Tønsberg tønne tronende over Tønsbergfjorden  På odden der sjømerket Tønsberg Tønne står er det en stilling med en kaserne bygget ned i en kløft, samt fire observasjon/mitraljøsestillinger sprengt ned og støpt i fjellet. Denne stillingen kontrolerte…

Tønsberg tønne tronende over Tønsbergfjorden På odden der sjømerket Tønsberg Tønne står er det en stilling med en kaserne bygget ned i en kløft, samt fire observasjon/mitraljøsestillinger sprengt ned og støpt i fjellet. Denne stillingen kontrolerte skipsleia ved Tønna. Her er det tre mitraljøsestillinger, sprengt inn i bratte fjellet som svalereder. Det går en kløft på tvers med en bro over, og nede i kløften finner vi en soldatkaserne.

Det gamle sjømerket er nevnt allerede i Sverresagaen på 1200-tallet. Sjømerket var den gang muligens en tønne på stake. Siden den tid er sjømerket blitt erstattet av en stor steinvarde som er malt sort og hvit.

Farvannet utenfor Tønsberg Tønne er en tøff havstrekning som kan by på grov sjø, selv i lite vind. Mange skip har forlist her, det siste i 1960 (frakteskipet Bjørgvin). I 1944 forliste det tyske transportskipet Völkenburg her. De to nevnte skipene ligger som meget godt bevarte skipsvrak på ca. 20 meters dybde.

Hold deg fast! Fra Tønsberg tønne kan du gå ned til sjøen. Det er bratt og farvannet er kjent som blant det røffeste i Ytre Oslofjord. Men på godværsdager er det fint å gå ned her å bruke de skålformede berghyllene her som solsenger.

Det er spor etter den andre verdenskrig i området, og de er godt bevart. I fjellsiden mot vest er det støpte trapper og ståltrinn satt fast i fjellet. Gode stødige sko, og en porsjon vågemot, trengs for å komme frem til denne stillingen. Kommer du dit en stille sommerdag, eller en stormdag på høsten, så får du en fantastisk opplevelse og utsikt fra en av de tyske stillingene her. Fra denne posten kan man se ut mot det åpne havet og Vesterøya fort til høyre og Torås/Verdens Ende til venstre. Denne stillingen dekket innløpet mellom Tjøme og fastlandet. Dette har nok vært en viktig lytte og observasjonspost der den ligger høyt og fritt. Det er vanskelig å komme dit da det er bratte kløfter rundt hele odden.

osteroya-37.jpg
 
 

 

 
 

Midt i hjertet av den herligste kystnatur

Nedenfor sjømerket mot syd er det flere fine partier på koller som egner seg bra for telting. Vi beveger oss ned til stien og fortsetter sydover til den vakre sandstranden Ertsvika. Ertsvika kan minne litt om nabostranden Strandvika der den ligger inne i en lang vik og har lignende omgivelser. Forskjellen er at Ertsvika er bredere og har en litt mer blandet sandtype mikset av finkornet sand og grovere småstein.

Når snø og frost slipper taket overtar det myke teppet av millioner av små kronblad som snøklatter på en grønn vev. Oppsøk Yxney året rundt; vinter-natur i dvale og en stille skjønnhet man ikke finner så mange andre steder. Vår-tepper av hvitveis. S…

Når snø og frost slipper taket overtar det myke teppet av millioner av små kronblad som snøklatter på en grønn vev. Oppsøk Yxney året rundt; vinter-natur i dvale og en stille skjønnhet man ikke finner så mange andre steder. Vår-tepper av hvitveis. Sommer-varmt badevann og rn rik frodighet. Høsten-klar sjøluft blandet med skogens fargesymfoni.

Vi går langs vannkanten på sandstranden og i enden går vi opp i skogen igjen. Her er det en god del stein og ur og lave trær, så la eventuelt sykkelen ligge igjen på Ertsvika. Etter 5 minutter befinner oss ute i åpent landskap igjen - vi er på Østerøyas sydligste tupp - storhavet rett ut, Mefjorden til høyre, og Tønsbergfjorden til venstre. Her ute passer det ypperlig for en hyggelig rast eller telting.

Strandidyll ved Engebukta.

Tilbake til Erstvika går vi fra Østerøyas østside og over til vestsiden, nå er det idylliske Mefjorden som møter oss når vi kommer ut av skogen. Her er det en utrolig flott sandstrand som heter Engebukta, anbefales! Vi går inn i skogen igjen og til slutt så kommer vi inn på stien vi gikk ut til Tønsberg tønne. Vi har gått en sløyfe, vi har gått Yxney rundt!


 

KART

Dynamisk, områdekart, og turløypekart

LØYPEPROFIL
Yxney rundt

Kjør/sykle på hovedveien så langt ut du kommer på Østerøya. Til slutt får du en parkeringsplass på høyreside, her parkerer du bilen og stien starter i enden av parkeringsplassen. Spill av video, så ser du hvor stien går. Nedenfor ser du også statisk kart over løypen.

 
 
 
 

Overnatting

Vi har tatt utgangspunkt i at du sover i telt eller hengekøye på denne etappen, men det er ikke noe i veien for at du kan sove på hotell i Sandefjord, eller finne deg en hytte, et hus eller leilighet. Se de flotte alternativene her:

 

Slik reiser du til Sandefjord - offentlig transport

God tur!