Visit Oslofjorden

View Original

05. Tønsberg - Verdens Ende - Hvasser

50 km i kun sykling uten stopp. 2 timer og 45 minutter uten stopp.

Generelt om etappen

Turen Tønsberg-Verdens Ende-Hvasser er flott sykkeltur gjennom en av de mest populære ferie- og hytteområdene i Norge. Generelt veldig lettsyklet tur gjennom kulturlandskap, skogholt og smågrender.

Utsikt til havet, marinaer, nyere og eldre hytter, gårdsbruk, dyr på beite, etc. Flere kafeer /spisemuligheter passeres på veien sørover. Skiltet sykkelrute utover, og det meste av veien er på sykkel- og gangvei.

Sykkelparadiset Hvasser i Færder kommune.

På Verdens Ende kan man utforske naturen i Færder nasjonalpark, med turstier og en ur med klipper og gigantiske steiner, morsomt sted å leke og klatre, og selvfølgelig bade!

Ute på Hvasser er det korte avstikkere til flere virkelig fine badeplasser med mye svaberg og små viker. Ikke minst LilleSkagen en kilometer nord for Sandøsund, og friområdet helt sør på Hvasser. I dette området kan man også sykle opp på Tjønneberget. Selv om det bare er førtito meter høyt, er utsikten veldig bra. Øya Hvasser er såpass liten, at man rekker å sykle stort alle veiene her på en lang kveld, selv i rolig ferietempo.

Havet glitrer i 3 himmelretninger. Solvarme svaberg, rosa strandnelliker. Sjømat og Soft-is 🍦i verdensklasse. Kyststier i fantastisk skjærgård som er nasjonalpark. Friluftsliv, sykkelturer🚴‍♂️, fiske og bade. Ett av stedene i landet med flest antall soltimer☀️. Badeplasser 🏖 med myk og finkornet sand. Ferie på Tjøme er norsk🇳🇴 sommer😎 på sitt aller beste.

Gjør deg klar, vi skal til Verdens Ende og Tjøme!

Fra Tønsberg er det enkelt sykle ut til Verdens Ende. Etter at vi har syklet over kanalbroen, så er det faktisk bare å sykle rett fram til veien ender i holmer og hav, da er du på Verdens Ende!

Ute ved havet, syd for Tønsberg , finner du sommerøya og ferieparadiset Tjøme. Der skinner sola, bølgene skvulper og folk nyter livet. Som ett av Norges steder med flest soltimer, kombinert med fantastiske sandstrender og badeplasser med solvarme svaberg, har gjort Tjømes øyrike til et attraktivt besøksmål og et eldorado for kunstnere, naturinteresserte og båtfolk. Tjøme og også de andre øyene i Færder kommune byr på varierende natur, sydende sommerliv, et par hotell fra øverste hylle, musikk og show, avkobling og et herlig båtliv.

På Verdens Ende er det fort gjort å la blikket vandre ut over horisonten, mot havet og himmelen som møtes i uendeligheten. Ser du østover kan du på en god dag skimte naboene i Østfold, eller kanskje til og med Sverige. Ta med lunsjkurv og nyt den på en av de ytterste øyene du kan spasere til her ute.

Klassisk motiv fra Verdens Ende

Blankpolerte svaberg finslipt av istiden og saltvann gjennom årtusener fremstår som spesialdesignet for å sitte og ligge på. I disse omgivelsene er det hundrevis av plasser hvor man kan trekke seg tilbake for en god samtale med familie og venner, ligge og sole seg, eller lese en god bok. Legg deg ned og lytt til suset fra havet og gode lyder kystens fugler.

Fra utkikkspost til turistdestinasjon

Området Verdens Ende het opprinnelig Helgerødtangen. Navnet Verdens Ende oppsto blant tilreisende på begynnelsen av 1900 tallet. Før dette var området mest kjent som fiskehavn og som utkikkspost for loser på jakt etter oppdrag. Naturen domineres av svaberg som er formet av isbreer for mer enn 10.000 år siden. Strandnelliken er en av de få planteartene som klorer seg fast i bergsprekkene ytterst mot sjøen.

I de nord – sørgående fjellglovene finner busker og trær ly for vinden. Fuglelivet domineres av fiskemåke, gråmåke, svartbak, ærfugl og tjeld. I glovene vest for restauranten har nattergalen tilholdssted. Er du heldig ser du selen ligge på de ytterste skjærene.

Verdens Ende

Fottur i vestre del av området, anbefales!

Parker gjerne sykkelen ved nasjonalparksenteret. De fleste steder i området er det aller best å gå tur til fots. Den obligatoriske turen utover moloen og over broen ut til holmene som strekker ut i havet er et must å gjøre når du er på Verdens Ende. Men ta også en fottur ut i den vestre delen av området. Det vil si om du tar utgangspunkt i at du har nasjonalparksenteret i ryggen og så ser rett sydover mot havet, så skal du gå ned stien på din høyre side. Inngangen til stien starter omtrent på høyde ved der man kan gå inn til nasjonalparksenteret og uteserveringen, den er lett å finne.

Vandrer du ut i det vestre skjærgårdsmiljøet på Verdens Ende så er det ikke så mange andre å treffe på, men naturen minst like betagende som de mer bevandrede holmene utenfor gjestehavnen.

Når du beveger deg ned her i glovene er det en flott flora som møter deg av både kjente og mindre kjente planter. Til og med epler ser du vokser vilt her. Det gleder en å se at i et så barskt kystnaturlandskap finnes det så kontrastrik natur fra blankskurte svaberg til frodige små oaser som her i den vestre del av Verdens Ende. Her er det også fint å finne sin egen favorittstrand om du vil være alene bort fra menneskemengden.

Flere steder i det vestlige område er det felt inn nyttig trappetrinn i stein for å lette fotturen som går ofte her i “opp og ned i kløfter”.

Følger du stien videre, så støter du til slutt på en flott og bratt steintrapp. Gå opp trappen. På toppen kommer du opp til berget med den flotte utsikten. Her får du et fint perspektiv over Verdens Ende-området med vippefyret, nasjonalparksentret, havnen, og de populære badeholmene. Men herfra har du også bedre utsikt vestover hvor du blant annet ser Tønsbergfjorden, Sandefjord med halvøyene Vesterøya og Østerøya.

Fra nevnte berg er det bare å fortsette turen sydover og etter hvert kan du velge om du skal ta den ytterste stien mot vest som fører deg helt ned i vannkanten eller om du fortsetter sydover i høyden med litt “opp og ned i kløfter” og også en gammel tysk kanonstilling fra okkupasjonsårene.

Fortsetter du fotturen mot havet i syd kommer du ned ved vannet og her er det fantastiske naturlige “piknikplasser” hvor det bare er å slå seg ned for å nyte livet og skjærgården. Badeplasser kan du velge fritt i her ute. Fotturen ut i hit har vi ikke tatt tiden på, men kan tenke oss at det tar ca. 25 minutter å gå fra nasjonalparksenteret og ut hit til den ytterste “utstikker”.


Det nye Verdens Ende

Restauranten, vippefyret og det gamle akvariet ble bygget i 1932-35. Akvariet ble nedlagt i 1974. Havna med moloen ble anlagt i 1946 til bruk som fiskerihavn og nødhavn.

I dag brukes havna også som gjestehavn for fritidsbåter, tilrettelagt med servicebygg, vann og strøm til båtene. Ny fiskerkai med sjøboder for fiskerne ble anlagt i 2002.

Vippefyret på Verdens Ende. Fotograf: Camilla Moe Røisland - @camilla2410

I forbindelse med at Færder nasjonalpark ble opprettet i 2013, og at Færder nasjonalparksenter åpnet i 2015 har det vært betydelige fornyelser av eksisterende bygg og installasjoner samt at det ble bygget et helt nytt utendørsamfi for forestillinger og konserter, ja, er det mulig sommerstid å få bedre omgivelser til et kulturarrangement?  

Historien, havet og artene er det som gjør Færder nasjonalpark unik. I tillegg er den godt egnet for ferdsel, både på havet og på land. Flere besøkende er et av satsingsområdene i parken, og fornyelsen av Verdens Ende skal nok lokke til seg enda flere gjester.

Færder nasjonalpark ble åpnet den 31. august 2013, som den første nasjonalparken i Vestfold. Knappe to år senere, den 27. juni 2015, åpnet Færder nasjonalparksenter.

Solnedgang på Verdens Ende.
Fotograf: Anja Kristine Gulbrandsen

Fotograf: Mona Bruun

På Verdens Ende finnes spor fra fiskerivirksomhet, jordbruk, skipsfart og krig. I tillegg er det i dag omlag 100 000 mennesker tett på nasjonalparken, noe som gjør at den har fått status som den mest urbane nasjonalparken i Norge. Urban og urban fru Blom, det fine med Verdens Ende og ellers i nasjonalparken, er at du ikke på noe som helst tidspunkt får følelsen av å være i nærheten av tett befolkede områder, her er det heldigvis fortsatt naturen og dyrelivet som har førsterett.

Fotograf: Mona Bruun

Fotograf: Mona Bruun

Fasiliteter på Verdens Ende i dag er Færder nasjonalparksenter og Verdens Ende, kiosk som er bygget direkte inn i berget. En restaurant med fantastisk panoramautsikt ligger på toppen ovenfor det kjente landemerket vippefyret, og som tidligere nevnt, et amfi for utendørsforestillinger. Det er også installert nye toaletter og dusj for besøkende.

Verdens Ende sett fra syd. Fotograf: Arne Kjeldstadli


Hvor er jeg? Tjøme, Færder, Nøtterøy, Hvasser, eller Brøtsø?

Vi må videre fra Verdens Ende og oppleve mer av Tjøme og Færder. Men for ordens skyld tror vi at det er greit med en redgjørelse av de ulike stedsnavn som allerede er nevnt og som vil nevnes på nytt med andre steder her i artikkel.

Det er lett å bli navnforvirret etter kommunesammenslåinger og ikoniske sommernavn, så følg med:

Inntil 2018 var Nøtterøy kommune og Tjøme kommune egne kommuner. Nøtterøy kommune besto da av den største øya i kommunen som også heter Nøtterøy samt et stort øyrike. Når man tidligere kjørte retning syd over kanalbroen i Tønsberg, så kom man over på øya Nøtterøy. Fortsatte man veien til Vrengen bro og kjørte broen over til øya Tjøme kom man til Tjøme kommune og et stort øyrike hvor den største øya altså het og heter Tjøme.

Herlig motiv fra gjestehavnen på Verdens Ende. Fotograf: Camilla Moe Røisland - @camilla2410

Fra 2018 ble Nøtterøy kommune og Tjøme kommune slått sammen til Færder kommune. Færder kommune er et stort øyrike uten fastland. Så nesten alt av øyer man ser syd for Tønsberg er en del Færder kommune.


Stemningsfull kveld ved Moutmarkas svabergområde. Fotograf: Mona Auke

Vi sykler til Moutmarka og “Den italienske port”

Det er my å oppleve på Tjøme, så om det ikke blir tid til å oppleve absolutt alt, så skal vi vise deg høydepunktene du må få med deg på sykkelturen.

Vi sykler fra Verdens Ende og ca. 2 km tilbake på veien vi ankom Verdens Ende. Her tar vi av veien der det står skiltet til Moutmarka. Vi sykler mot Moutmarka og parkerer sykkelen der bilparkeringen er.

Moutmarka. Fotograf: Mona Uke

Langs skjærgården på vestsiden av øya er det et naturreservat og turområde med kyststi som heter Moutmarka. Dette er et flott friluftsområde hvor man kan spasere helt nede i vannkanten. Moutmarka har en samling av svære koller av svaberg som bare få andre steder på Vestfoldkysten kan vise maken til. Det er fristende å bare se på utsikten, men titter du ned i fjæra kan det være at du finner noen små oransje sneglehus som mange generasjoner av barn har laget smykker av eller samlet opp i et norgesglass. Husk at når du har ferie er det også tid til å stoppe opp og nyte sommeren.

Moutmarka

Moutmarka er et godt eksempel på lyngheilandskap også i Vestfold. Moutmarka har en lokalitet med mange rullesteiner som er en del av endemorenen som isbreen etterlot seg for cirka 11 200 år siden. Morenen er en del av Tjøme-Hvaler-trinnet. Rullesteinene er fredet.

Moutmarka - et vestvendt friluftsområde!

Fylkesmannen i Vestfold foreslo i 2004 overfor Miljødepartementet opprettelsen av Moutmarka naturreservat over et areal på 734 daa, derav 130 daa sjøareal. Fra 23. august 2013 inngår Moutmarka i den nyopprettede Færder nasjonalpark.

Den offisielle Kyststien går rett gjennom Moutmarka. Dette området må du bare få med deg om du er på Tjøme.

Nærmeste nabo til Moutmarka er Mostranda campingplass. Der finner man en av de fineste sandstrender som er tilgjengelig på øya Tjøme. Bildet: Kyststien på Tjøme snor seg gjennom det vakkre landskapet i Moutmarka.

Moutmarka var tidligere fellesbeite for mange av gårdene i området. Det meste av dyreholdet, og dermed beitingen, opphørte i 50- 60- årene. Det medførte at det åpne beitelandet nå er grodd igjen med slåpetorn, einer, nypekratt og busker. Store deler av Moutmarka er derfor vanskelig tilgjengelig, men tre forskjellige merkede stisystemer tar deg inn i og gjennom området.

“Den italienske port”

Etter besøket i Moutmarka er det en av de skjulte perlene som finnes på sommer-Tjøme som vi må innom før vi skal sykle til øya Hvasser.

Den Italienske Port er et fint turområde, uskiltet og litt vrient å finne.

Den Italienske porten er en flott steinlagt vei ned til Kolabekkstranda på Tjøme. Fotograf: Karoline von Zernichow / @k.von.z

Fotograf: Karoline von Zernichow / @k.von.z

“Den italienske port” er ikke bare en skjult perle i klisje-forstand, den er virkelig en naturskatt som er godt skjult og som de fleste av både lokalbefolkning og turister ikke har besøkt ennå. Vi har tatt en avstikker til Treidene og står på Treideneveien som dukker opp like etter der man på hovedveien svinger av til Moutmarka friområde når man kommer fra Verdens Ende.

Fotograf: Karoline von Zernichow / @k.von.z

Masse fin kystnatur med frodig løvskog, svaberg og blått hav. Fotograf: Karoline von Zernichow / @k.von.z

Følg Treideneveien rett nordover til nesten enden av veien der hvor den gjør en knekk mot venstre (mot vest). Parker sykkelen her. Her er det en port inn til en hytteiendom og på inngangsportalen henger det et skilt det står “Mariero”. Til høyre for denne portalen og gjerdet inn til eiendommen er det en “gårundtogrundtport” i stål og etter denne ser du stien starter og det er “den hemmelige stien” til “Den italienske port”. Gå stien i et frodig løvskogområde. Det er svak stigning i stien og på toppen får du inn i “Den italienske port”.

Tjømes skjærgårdsrike i vest. Herlig skjærgård. Badeplasser og fiskeplasser i fleng. Den italienske porten er omtrent midt i bildet.

Vel gjennom porten åpner skjærgården seg foran deg, med blanke svaberg og blått hav så langt øynene ser. Fortsett stien gjerne ned til den idylliske Kolabekkstranden. Ypperlig område for en rast og matbit mens du nyter skjærgården.

See this content in the original post

Tjøme - Brøtsø - Hvasser

Etter besøk ved “Den italienske port” starter vi på dagens siste sykkeletappe. Vi skal sykle fra Øya Tjøme over Røssesundbroen til øya Brøtsø og et par kilometers sykling her før vi kommer over til øya Hvasser hvor vi skal overnatte (vårt forslag - du velger nå om du vil overnatte på hotell, hus, hytte, telt andre steder).

Strandidyll i Røssesundet

Sykkelturen fra Tjøme til Hvasser er svært enkel og går for det meste i flatt terreng. Det er en sann fryd å sykle i et så vakkert skjærgårdslandskap som i Færder kommune.

Røsssesundet

Røssesundbroen er spesielt fin å sykle over på godværsdager, da er det et yrende båtliv i det nydelige sundet man får så god oversikt over fra broen. Praktfulle sommerhytter omgir Røssesundet og man forstår raskt hvorfor landets dyreste fritidseienfommer ligger akkurat her.

Røssesundbroen

Veien ender i Hvassers “hovedstad” Sandøsund. På “stripa” ned til havnen er det miks av koselige sommersesongens pop-up-butikker, gamle kystbolighus, pensjonat, og spankulerende badegjester på vei til eller fra badestranden.

I havneområdet er det en kjærkommen kolonialbutikk som hjelper oss med turkosten det neste døgnet og selvfølgelig den obligatoriske krone-is på bryggekanten.

Ellers i havnen er det et par-tre restauranter. Ja, da vi er litt uklar her, men det er fordi det har vært del “skiftende hender” på restaurantdriften, men det sist vi vet om, er at den restauranten som åpnet i fjor, Havnesjefen, fortsatt er still going og har fått gode anmeldelser. Restauranten Den Blå Brygge som har holdt til her i årevis ser vi også er godt besøkt nå i juli 2020.

Havnen i Sandøsund.

På andre siden av havna finner du stedets ”trattoria”, Solsiden, hvor Giuseppe Sapienza frister med utsøkte italienske retter enten det er til middag eller lunsj. Feriefolkets mest populære take away er det også Giuseppe som står bak. Mange besøker også restaurantens is- og kaffebar. Her er også uterestaurant hvor du nyter utsikten til det myldrende livet i havna. 

Utsikt fra Sandøsund til øya Sandø på andre siden av Sandøsund.

Hvasser kuriosa

Det var i 1882 at vår store maler Christian Krogh skapte sitt kjente bilde "Hardt le". Maleriet henger i Nasjonalgalleriet. Et artig poeng ved dette bildet er at Krogh benyttet los Julius Pedersen Grepan fra Hvasser som modell. Øya Hvasser i Tjøme kommune var den gang - og er fremdeles - den viktigste losstasjonen i Vestfold. Allerede i Magnus Lagabøters landslov av 1276 ble bestemmelsene om losing nedfelt, og i 1561 ble losplikt for skuter innført.

"Hardt le", malt av Christian Krogh.

Sandøsund har gjennom tidene vært åssted for store og små historiske hendelser. Her har vikingene seilt, her lå Tordenskiolds orlogsfartøyer i 1718 i ly for stormen, her har norske kanonbåter vært stasjonert under Napoleonskrigen i 1807. Her har det foregått en intens spritsmugling under forbudstiden. I årene 1858-70 var det sjøpostekspedisjon med eget stempel ved Sandøsund postkontor av post mellom Norge og Storbritannia.

Men også passasjertrafikken til Danmark, Tyskland og England hadde hovedsete i Sandøsund. Er du først på besøk i Sandøsund anbefaler vi et besøk på Kystmuseet som ligger her og tar for seg Tjømes maritime historie med blant annet losvirksomheten på stedet.

Sett opp teltet eller finn annen overnatting
Det er mange inntrykk å fordøye på en lang turdag. Noen er nok også sliten etter sykkelruten og dagens turer på sykkelsetet og til fots. Etter at du har gjort Sandøsund anbefaler vi derfor å bli ferdig med å sette opp telt nå som vi gjorde, eller at du finner annen overnatting. Det er så deilig å vite de siste timene av turdagen hvor du skal sove, istedet for på kanskje lavt blodsukkernivå lete etter egnet teltplass og all tid det tar når kroppen skriker etter hvile.

I Sandøsund kan du gå Kyststien som starter her på baksiden av butikken og havnen.

Vi anbefaler derfor at du etter Sandøsund sykler til Lilleskagen for å sette opp teltet der. Man kan enten ta kyststien eller veien om kirken. På sykkel anbefaler vi veien om kirken. Det beste er å parkere syklene ved parkeringsplassen til Lilleskagen, men selv om det er litt kronglete på stien mellom parkeringen og sandstranden, så kan du også ta med deg sykkelen helt fram til Lilleskagen.

Lilleskagen. Fotograf: Solfrid Medhus @solfridmedhus

Lilleskagen

Hvasser er mye mer enn Krukehavn og base for kystpatrulje og lostjeneste. De som bor der eller har sommersted der vil vel si at Hvasser er et sommerparadis. Hvasser byr på svaberg og gode badestrender, skogsterreng, åser og fjell, lune viker, holmer og skjær. Nord på øya ligger skjønne Lilleskagen. Her er en inntagende idyll og en natur som byr på en sjelden fin blomsterprakt. Navnet Lilleskagen må være av nyere dato, og henspiller åpenbart på et flatt landskap med sandbanker som kan minne om Skagen nord på Jylland i Danmark. Dette om lag 350 dekar store friområdet grenser i nord og vest til hyttebebyggelse.

Turen Hvasser rundt viser deg de store naturkontrastene på øya

Når telt er satt opp og klargjort, så kan du bli bedre kjent med Hvasser. Øya er svært spennende med sine kontrastrike naturtyper. Dette skal ikke være noen hesblesende tur, men en behagelig sykkeltur på kveldstid og hvor forhåpentligvis den sommerkveldsolen viser seg fra sin beste side - ikke noe er vakrere enn Hvasser da - oransjebelyste bygninger og natur! Utgangspunktet kunne ikke vært bedre - Hvasser er absolutt en av landets steder med flest antall soldager!

Sandø sett fra Fyn-stranda


Færders oase

Øyriket og sommerparadiset Færder byr på mye variert skjærgårdsnatur. Det mest spesielle naturområdet på Færder må være landskapsvernområdet Storemyr-Fagerbakken på søndre del av øya Hvasser.

På tørrengene, særlig på Fagerbakken, blomstrer den spesielle og giftige kubjella. Kubjelle vokser her til lands bare på noen lokaliteter ved Oslofjorden.

I denne uvanlig frodige skogen vandrer du blant orkideer og sumpdammer.

Start sykkeltur fra Lilleskagen og sykle inn til Sandøsund. Fra Sandøsund sykler du sydover langs kysten. Her vil du bevege deg gjennom det store og frodige naturreservatet Storemyr-Fagerbakken Landskapsvernområde.

Starten på Jørestrandveien som tar deg sørover på Hvasser og inn i Storemyr-Fagerbakken Landskapsvernområde.

I denne uvanlig frodige skogen vandrer du blant orkideer og sumpdammer. Her er det et stort mangfold av edelløvtrær. Halvtørre områder domineres av hassel og furu med innslag av noe osp i sør. Ett og annet kirsebærtre finnes også. De fuktige og frodige sumpområdene her domineres av svartor. Her finnes også noe ask og alm, dette er jo nærmest en nordisk jungel!

I noen dammer i og omkring verneområdet finnes den lille salamanderen og den uvanlige spissnutefrosken; mens den vanlige frosken synes fraværende på Hvasser. Flere rødlistede øyenstikkerarter er sett på Hvasser. Husk at også huggormen er fredet!Noen steder er det litt trøblete sti å sykle på, men ikke verre enn at du da går av sykkelen og leier den.

På tørrengene, særlig på Fagerbakke, blomstrer den spesielle og giftige kubjella. Kubjella vokser her til lands på bare få steder langs Oslofjorden. Det nordligste funnet av Kubjelle er på Hovedøya ved Oslo.

Fuglelivet er spesielt rikt i landskapsvernområdet. Her er det mange hekkeplasser for rødstrupe, svarttrost, måltrost, rød- vingetrost, bokfink, munk, hagesanger, løvsanger, kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, flaggspett, rugde m. fl. Den kraftige sangen til nattergalen høres også her, og i mai galer gjøken. Skogen har en rik insektsfauna og rådyr, rev, og grevling påtreffes til tider.


I sydenden av landspasvernområdet åpner landskapet seg og skog blir til busker og svaberg og fritt syn til havets horisont. Det er fint å gå stien her som en rundløype med start i Sandøsund. Ellers går det stier på kryss og tvers. Her kan enhver ferdes fritt hele året. Stranden Krøkle ligger på sydspissen av Hvasser. Flotte badeforhold og et Mekka for kitere og vindsurfere.

Fra Krøkle kan du gå videre på Jørestrandveien til den slutter i en strandeng med hytter. Ta med sykkelen over her til Liaveien. Da kan du sykle i sløyfe tilbake til Lilleskagen. God natt!



Overnattingsmuligheter i Færder kommune og Tønsberg kommune

Det mangler ikke på overnattingsmuligheter i Færder kommune (tidligere Nøtterøy kommune og Tjøme kommune). Her er det flere fine steder å telte/hengekøye, noen hoteller, campingplasser, og mange utleieenheter som hus og hytte. Egentlig alle kategorier, så blir det opptil deg hva du foretrekker og kanskje hvor sliten du er blitt.

La oss vise deg overnattingsmulighetene:

Telt

Telt ved svabergområdet og sandstranden Lilleskagen på øya Hvasser. Du kan faktisk sykle helt frem, men det kan være enkelte steder hvor det er litt kronglete på bakken, men da går du bare av sykkelen og leier den noen meter før du hiver deg på setet igjen.

See this map in the original post

Lilleskagen er en av regionens beste badesteder, her er det masser av fin sand og blankskurte svaberg. Finn deg en egnet teltplass i det store svabergområdet. Helt gratis. Det blir for omfattende her å beskrive andre gode teltplasser i nærheten, men er du vant til å ferdes ute i naturen, så finner du lett egnet teltplass på egen hånd. Bare husk hva som gjelder av regler om telting i Norge, og husk også at de samme reglene for overnatting i telt er de samme som for overnatting i hengekøye. Se de generelle regler om telting ->>>

SUPER-TIPS TIL OVERNATTING I LOSHAVNA PÅ HVASSER:

For en svært rimelig penge kan du leie en kystledhytte på Hvasser. Den lille hytta “Startbua”, ytterst på moloen i Sandøsund er kystledens minste hytte, med plass kun til to. Men selv om den er liten er det kanskje den mest sjarmerende der den ligger i på losbrygga, nært til Tjømes skjærgård. Hytta har egen takterrasse med grill og fantastisk utsikt! Bestill overnatting her —>

Hotell

Her tar vi utgangspunkt i at du overnatter et sted i Færder kommune, men det er også et alternativ å overnatte i Tønsberg på hotell. Klikk så fall i link nedenfor, så er du alltid sikret de beste priser.

I Færder kommune finner du følgende hoteller: Scandic Havna Hotel, Engø Gård, og Hvasser Motell (som også har hytter).

See this content in the original post

Andre overnattingstilbud, gårder, hytter…

Kråkere Gård ligger i idylliske omgivelser, på Tjøme 15 km fra Tønsberg. Følg riksvei 308.

Gården drives av Dag Sveinung, Jeanett og Emil Kristoffer med kjøttproduksjon/ammekuer på hobbybasis. Gården har også egen brygge og barnevennlig strand. Vi har 3 utleieenheter i forskjellige størrelser; Stabburet, Bryggerhuset og Sjøboden. Alle hyttene er basert på selvhushold, og er fullt utstyrt.

Campingplasser

Verdens Ende Camping, Havna Camping, Mostranda Camping, Dramcar - Svelvikstranda camping Sa

AIRBNB

Det er svært mange utleieobjekter med hus, hytter og leiligheter i området.

Se full oversikt her ->>>