04. Åsgårdstrand - Tønsberg
Tid: 1.30 min og det er uten stopp, så beregn selv underveis når du stopper opp for å hvile eller se på attraksjoner, bade osv. I tillegg kan du velge å ta fergen Ole III fra Huskvik over til Husøy og da kan du legge på 45 min uten stopp.
Sykkelturen
En kystnær og svært attraktiv sykkeltur, blant annet forbi noen av Østlandets flotteste strender. Turen går delvis på trygge og trivelige turveier langs sjøen og gjennom vakre skogområder.
Først følg rv. 311 fra Åsgårdstrand langs fjorden og alle de fristende badestrendene som ligger som perler på en snor helt inntil veien. Fantastisk fint å sykle her og bare flate partier så og si hele sykkelturen ned til Tønsberg.
Rekreasjon på Feskjær
Langs denne flotte rivieraen bør du stoppe ved det fantastiske friluftsområdet Feskjær. Denne uberørte strandsonen med strandnellik, harekløver, rammet inn av kastanjetrær, syriner, bjørk og kirsebærtrær fra gammelt kulturlandskap frister for en stopp selv om vi ikke har syklet så mange kilometer fra Åsgårdstrand ennå. Men det er vel verdt å stoppe for et sted du kan plukke ville bringebær og nyte en fredlig stund på stranden.
Feskjærodden er et åpent sletteområde med utsikt mot Bastøy og Moss og med tilgrensende sandstrender. Karakteristisk for odden er de åpne flatene, siktlinjene ned mot sjøen, blomsterengen og den tilsynelatende uberørte og uutbygde strandsonen. I Tønsberg kommune er Feskjærodden et av de få gjenværende områdene som ikke er nedbygget med konstruksjoner og lekeapparater, og et sted mange av den grunn søker til for rekreasjon. For eksempel har kitere lenge brukt området og er avhengig av det åpne landskapet for å få opp skjermene. Friområdet er også attraktivt for tilreisende, som kommer nettopp fordi stedet er naturlig, fredelig, åpent og innbyr til en egen ro.
Essoskogen
Etter at du ikke ser fjorden lenger så tar du av veien inn mot Essos oljeraffineri på Slagentangen. Ikke det at vi ska sykle inn på en industriplass, men etter hvert sykler du inn i den naturskjønne Esso-skogen. Dette er en liten omvei til Tønsberg, og vil man raskest mulig til Tønsberg er det bare å følge rv.311 rett fram.
Essoskogen ligger ved Slagentangen og er et flott område med mange sykkel- og turveier. Essoskogen er rik på vegetasjon. Essoskogen er kjent for frodig løvskog og ikke minst for blåveisblomstringen om våren. Vi skal nå sykle kyststien til Tønsberg.
Først av alt: Siden området ligger rett ved et raffineri så er det totalforbud mot ild, også røyking er forbudt her!
Området er et kulturlandskap ved kysten av Oslofjorden og har en rik vegetasjon som vokser på skjellsand. Det finnes blant annet et stort utvalg av edelløvtrær og bartrær, og om våren er store deler av skogbunnen dekket av hvitveis og blåveis.
Skogen har også kystplanter som kubjelle (humleblom). Skogen eies av det amerikanske oljeselskapet ExxonMobil og fikk navnet da området ble beholdt som verneskog sør for Essoraffineriet som ble bygd på Slagentangen i 1960.
Essoskogen er fredet av Vestfold fylkeskommune og ligger i nær tilknytning til Karlsvika friområde like sør for skogsområdet.
For ca 11.500 år siden forsvant innlandsisen fra Essoskogen: Høydedraget på langs av terrenget er randmorene – løsmasser som samlet seg langs kanten av innlandsisen, og ble liggende igjen når isen smelta bort. Mange av steinene som fins i Essoskogen har kommet langveisfra med isen, og har stor variasjon i bergarter.
Dette sees spesielt bra langs Essostranda, en tre kilometer lang rullesteinstrand langs østsida av terrenget. Innlandsisen tok også med seg steiner av rombeporfyr ut fra området, og neste gang du er på en visitt på Sørlandet eller i Danmark, kan du støte på rombeporfyr fra Essoskogen.
Da innlandsisen forsvant lå Essoskogen under havet, og havet har formet morenemassene: Moreneryggen er slaket ut, og det er laget strandvoller fra 2 meter til 30 moh, som vises som «etasjer» i terrenget. Det har vært bosetting i Essoskogen i lange tider.
Det er registrert flere gravrøyser fra bronsealder og jernalder, dvs. 1500 – 3000 år gamle. Karlsvik gård, sør i terrenget, dukker opp første gang i et dokument fra 1349, som ”Kalsvikin”. I 1897 bygde Oslo kommune to feriekolonier i Essoskogen, Karlsvika I og Karlsvika II.
I åra som fulgte ble det bygd enda flere, slik at det til sammen var åtte feriekolonier i Essoskogen. Tanken med feriekolonier var å skaffe barn fra fattige familier i byen et opphold på landet, slik at de kunne få næringsrik kost, mye sol, frisk luft og fysisk aktivitet. De siste feriekoloniene i Essoskogen var i drift til 1960-tallet, og det er nå bare ruiner igjen
Strandperlene
Men du får så mye mer av å ta denne omvei med med å sykle langs kysten ved de kjente badestrendene Ringshaug og Furustrand samt tur innom historiske vikingøya Jarlsø.
Som syklist kan man ikke unngå å legge merke til de lange flotte strendene ved Ringshaug og Furustrand, som man sykler like forbi. Det er ellers diverse fine steder å raste eller bade underveis.
Vallø
Vi kommer ned til halvøya Vallø, det føles som vi er et sted i Danmark når vi sykler ut på flate Vallø. Kanskje ikke bare fordi det er flatt landskap her, men trærne, fjæra og de store åpne partiene får oss til å tenke på Danmark, i hvert fall en følelse av å være der. Spennende industrihistorie har utspilt seg på Vallø i flere hundre år, og en meningsløs og tragisk del av krigshistorien fra de siste dager av andre verdenskrig i Norge skjedde her en aprilnatt i 1945, og det er en viktig påminnelse vi må ta med oss her vi i dag sykler i fredlig kystidyll.
Vallø er en halvøy beliggende i Slagen i Tønsberg kommune. Den er forbundet med fastlandet med et smalt eid. Hvis vi tar landhevningen med i betraktning, er det ikke så mange hundre år siden at den var en øy. Navnet er sammen-satt av to ledd, vollr (voll) og øy.
Om eierforholdene kan vi lese i Sem og Slagen bygdebok: "I begynnelsen av det 15. år-hundre eide St. Olavs kloster i Tønsberg Vallø som hadde fått det i gave. Ved reformasjonen gikk klostergodset over til Kronen. 1659 var gården pantsatt til Kristen Madsen i Tønsberg. 1681 er borgermester Iver Madsen blitt eier av 18 merker smør i gården.
Selv om Vallø er det korrekte navnet, ble stedet også på folkemunne i perioder kalt "Verket". Denne 1 kilometer lange, og 0,5 kilometer brede halvøya har en utrolig rik historie, ikke minst på den industrielle siden.
Vallø Saltverk, (Det kongelige nordiske - senere norske - saltverk) også bare kalt Verket, var en bedrift for utvinning av salt fra sjøen ved delvis avdamping og deretter koking. Det ble etablert av kong Christian VI i 1739 og ble nordens desidert største saltverk.
Det var et enormt byggeprosjekt med bl. a to store 610 m lange graderhus (se filmen), koke- og tørkehus, diverse fabrikkbygninger, hovedgård, bokholdergård, arbeiderbrakker kirke og skole. I 1820 var det på Vallø oppført over 70 bygninger. Saltforvalter Jacob Lerche var den som hadde mest betydning for utviklingen av saltverket. Han ble hedret med både Ridder av Daneborg og Vasaorden.
Norges første raffineri
I de to siste århundrene har det vært mange bedrifter på Vallø, og stedet har spilt en viktig rolle i industriutviklingen i Norge. Mange av de virksomhetene som ble satt igang på Vallø fikk en kort levetid, mens andre igjen eksisterte i rundt hundre år før de måtte legge ned. Samtidig med utviklingen av industrien på Vallø oppstod det et ladested, eller strandsted. På det meste bodde det over 500 mennesker på halvøya.
I 1899 ble A/S Petroleums- & Maskinoljeraffineri etablert som Norges første raffineri på Vallø og var ved invasjonen i 1940 et moderne og unikt anlegg i skandinavisk sammenheng. Den tyske okkupasjonsmakten så raskt verdien av dette anlegget og bygde ut en rekke forsvarsstillinger, bunkre og minefelt for å beskytte området mot angrep og sabotasje.
Bombingen av Vallø
Så sent i krigen som vinteren 1944/1945 var tyskernes tilgang på råolje svært begrenset, men Vallø mottok allikevel, i aller største hemmelighet, flere mindre leveranser av olje i denne perioden. Ifølge etterretningsrapporter mottok Vallø 18 000 tonn råolje mellom juni 1944 og april 1945, og tankene var mer eller mindre tomme da britene bombet raffineriet og bebyggelsen.
Angrepet på Vallø var et luftangrep mot oljeraffineriet på Vallø i Sem kommune (dagens Tønsberg kommune) utenfor Tønsberg by i Vestfold utført av britiske bombefly mot slutten av andre verdenskrig. Angrepet begynte omkring klokka 23.25 den 25. april 1945 da 119 fly plutselig dukket opp: 107 fire-motors Lancaster- og tolv mindre to-motors Mosquito-fly (markeringsfly) fra Bomber Commands femte gruppe ved basen Lincolnshire i England.
Raffineriet ble betydelig skadet og området rundt rasert: over 30 bolighus ble totalødelagt og tapet- og sandpapirfabrikken på halvøya utradert. 53 nordmenn og et ukjent antall tyske soldater og russiske krigsfanger ble drept.
Folketallet i første halvdel av vårt århundre lå på mellom 400 og 500, men etter siste verdenskrig sank det radikalt.
Hyggelig omvei med ferge
Avslutningen inn mot Tønsberg kan gjøres kortere ved å ta nordvestover fra Vallø, her sykler man langs en vei med en del trafikk. Man kan også velge en trasè fra Narverødveien, gjennom skogen ved Søndre Slagen, den gir flere helt bilfrie kilometer.
På tur med Ole III
En annen vri på siste del av sykkelturen til Tønsberg er å ta den lille fergen “Ole III” fra Husvik og over til Husøy. Båten går kun i rutetrafikk i sommersesongen. Fra den idylliske øya Husøy sykler du over til øyene Føynland og Nøtterøy, og så fortsetter du fram til kanalbroen som tar deg over til Tønsberg sentrum.
"Ole lll" ble bygd på Husøy mek. Verksted i 1974 for Sem kommune og ble straks satt inn i helårlig fergedrift i Husøysundet. Den er også Husøys eneste direkte forbindelse til resten av kommunen. Husøy tilhører som kjent Tønsberg kommune.
"Ole lll" er en særpreget og folkekjær ferge. Erling Dittmann har diktet vise om den og NRK Vestfold har laget programmet «"Ole lll" sekund for sekund». Denne filmen kan du nå se på Youtube (klikk på filmen nedenfor). Nostalgi til tusen.
Overnatting Tønsberg
Hotell
Det er flere bra hoteller i Tønsberg. For at turen skal være ekstra spesiell, så har vi et par gode overnattingsalternativer å gi dere når det gjelder Tønsberg: Vi vil anbefale at dere overnatter på det relativt nye hotellet Wilhelmsen House (ikke sponset, bare basert på egen erfaring), eller på Tønsberg vandrehjem. Vi skal gi dere her forklaringen på hvorfor begge steder skiller seg positivt og originalt ut:
På Wilhelmsen House er det ingen resepsjon, du får egen kode hvor du låser deg inn i hotellet og samme kode til rommet. På rommene er det kjøleskap og på enkelte rom er det også vask og stekeovn.
Hotellet ligger litt tilbaketrukket, men det tar bare 5 minutter å gå ned til sentrum og 10 min brygga. Rommene er fine. Lobbyen er utrolig stilig møblert. Fin hage med gressplen og sittegrupper. Den lille Tønsbergbaserte bakerikjeden; With driver kafe i hotellet, og det er også de som står for frokosten.
Det er en herlig avslappet stemning på hotellet. Noen er hotellgjester, andre er bare på kafebesøk, og noen smartinger nyter livet i hagen. Underetasjen har til og med frisør, psykolog, fysioterapeut, treningsrom, og negldesigner.
Et smart alternativ til de mer vanlige hotellene i Tønsberg. Hotellet scorer også høyest i Tønsberg på ranking hos bookingselskapene.
Tønsberg vandrehjem
Tønsberg vandrehjem ligger ved foten av historiske Slottsfjellet. Dette hyggelige vandrehjemmet med hjemmekoselig interiør og vennlig vertskap vil vi så absolutt anbefale og som et veldig godt alternativ til den mer tradisjonelle hotellovernattingen.
Hostelling International består av over 4000 vandrerhjem i 90 land, og hver eneste gjest som bestiller sitt opphold på et vandrerhjem får i etterkant mulighet til å si sin mening om oppholdet. I konkurransen for 2009 ble Tønsberg Vandrerhjem kåret til det vennligste vandrerhjemmet i verden, det beste i Europa og på tredje plass i verden, heter det i en pressemelding fra Norske Vandrerhjem.
Nå er det 2020 og det vennlige vertskapet og hyggelige atmosfæren stedet har blitt så kjent for vil du garantert oppleve nå også. Det er virkelig en sann glede å kunne oppleve en slik god gjestfrihet. Vandrehjemmet i Tønsberg er et naturlig hvilested som passer så godt for slitne kropper som oss på en sykkeltur gjennom fylket Vestfold og Telemark.
AIRBNB
Tønsberg har et stort tilbud av AIRBNB-objekter som kan være et fint alternativ.
Telt
Skal du telte anbefaler vi at du sykler ut av byen og vær oppmerksom på at du ikke setter opp telt i en nasjonalpark eller et naturreservat. Det er et stykke å sykle om du skal finne gode teltplasser, men om du vil sykle 1 time ekstra så vil vi anbefale å telte i området skog- og kystområdet ved Kjøpmannsskjær. Du kan selvsagt også sykle helt ut til Hvasser og sette opp telt på Lilleskagen, men denne plassen hadde vi tenkt som neste dag på ruten Tønsberg - Verdens Ende.
Men velger du området vi anbefaler så er du sikret å kunne velge mellom svært gode teltplasser som du finner selv ved å lete. Når du ankommer Kjøpmannskjær sykler du forbi KIWI-butikken du får på venstre side av veien. Etter å ha passert KIWI-butikken skal du ta andre vei opp til høyre. Veien heter Toknesveien. Etter bratt oppstigning gjennom boligområde, så leder veien oss inn i skogen.
Her skal du sykle slik at du får Tokeneskilen til vest for deg. Se kartet nedenfor og fortsett på veien slik at du sykler på østsiden av kilen. Nå har du et stort skogsområde mellom veien og kilen, og i dette området finner du en fin teltplass. Om du vil ligge skyggefullt inne i skogen, blir det ikke så langt å gå før du setter opp teltet.
Fortsetter du å gå noen minutter til, så kommer du ut til fjorden og her er det flere berg og hyller som egner seg bra for telting. Det er på andre siden av kilen de fleste hyttene ligger, men det er noen få hytter på din side av kilen også, men de ligger helt syd. Så du er langt fra nærmeste hytte. Men for ordens skyld, husk at du kan telte minst 150 meter fra nærmeste husstand i utmark.
Teltkart for natten du er i Tønsberg:
Sommerbyen Tønsberg
Fra dvale til pulserende liv
Vel framme i Tønsberg kan du være sikker på at det ikke blir kjedelig. Tønsberg er som en bjørn som går i dvale hver vinter. Ikke før isen smelter og en hestehov kikker opp av gresset ved Slottsfjellstårnet våkner Vestfolds hovedstad til live igjen. Men til gjengjeld holder byen seg da levende og full av lyst til høstmørket atter igjen ankommer.
Det starter på våren. Tønsbergenserne som i løpet av vinteren har kledd seg i svart, sett ned i regnvåt asfalt og kjørt taxi for å unngå kulde og andre mennesker, tar nå i bruk vårgarderoben, hopper på sykkelen og bestiller rosévin på en av bryggas solhete uteserveringer. Plutselig kan man se Tønsbergenserne le.
Så følger sommeren opp med yrende liv. Sommeren er endelig her og det glitrer fra morgen til kveld fra kanalen som renner gjennom Norges eldste by. Gleden over vinterens bitre vinder feirer vi med å reise ut i den nære skjærgården. Her er det bare å slå oss til ro, kjenne varmen fra svaberget, bade i glassklart sjøvann, kanskje fiske litt. Nynne på Tønsbergenseren Jahn Teigens gamle melodier. Puste ut.
Øverst på en kolle troner byens landemerke, Slottsfjellstårnet. I Slottsfjellstårnet kan du nyte utsikten over Tønsberg og kanskje se helt hjem. På veien opp til Slottsfjellet kan du se statue av Prinsesse Kristina, datter av Norges mektigste kong gjennom tidene, Kong Haakon Haakonsen. Hun ble giftet bort til en spanske prins for å fremme Norges posisjon sammen med Spania, datidens supermakt.
Nedenfor Slottsfjellet i Nedre Langgate ligger ruinene til Kongsgården. Tønsberg er Norges eldste by og full av historie. Ved å se på gatenavene kjenner en seg igjen i Norgeshistorien. Torget i Tønsberg er vakkert med mange små butikker i nærheten og Tønsberg Turistkontor.
Tønsberg har noen flotte og gamle trehusmiljø på begge sider Slottsfjellet, begge i kort gangavstand fra sentrumsgatene. Fotograf de 3 bildene ovenfor: Camilla Moe Røisland @camilla2410
På Tønsberg Brygge ligger hotellene og restaurantene på rekke og rad. Tønsberg er handelssentrum i Vestfold og sommershowenes hjemby, det var her det hele startet med Dizzi Tunes for en mannsalder siden. Quality Hotel Klubben og Qulity Hotel Tønsberg har begge revyer og sommershow med landskjente artister. Bryggelivet i Tønsberg er noe for seg selv og det syder av liv.
Byens lange historie setter selvsagt sitt preg på bylivet. Tønsberg Middelalderfestival som arrangeres her hver juni er dessverre avlyst i år. Men fortvil ikke, det er mye norsk historie og kulturminner vi kan få med oss. Nede ved kanalen ser vi replika av Osebergskipet og Klåstadskipet. Vi kan få med oss ekte vikingskip, verdens største blåhvalskjelett og Vestfolds hvalfangsthistorie på Slottsfjellsmuseet.
I vakre omgivelser ved foten av Slottsfjellet ligger Slottsfjellsmuseet. Museet og området rundt er et sammenhengende kulturminne fra byens lange historie, og ruinparken på Slottsfjellsplatået viser rester etter en av landets største middelalderborger. På Tallak, platået mellom selve Slottsfjellet og hovedmuseet ved Farmannsveien, ligger museets friluftsavdeling. Vestfoldtunet inneholder flere tilflyttede hus, bl.a. Vestfolds eldste, et middelalderloft datert 1407.
Kunst ser vi i den imponerende murbygningen som huser Haugar Vestfold Kunstmuseum. Museet er lokalisert til den tidligere Sjømannskolen midt i Tønsberg sentrum. Beliggenheten er både vakker og historisk der museet troner i parkmessige omgivelser mellom det gamle tingstedet Haugating og et par enda eldre gravhauger.
Noe av det fine med Tønsberg er at sentrum er kompakt og alle attraksjoner i gåavstand.