01. Kystruta Drammen - Holmestrand
57 km. Beregnet tid uten stopp: 3 timer og 5 minutter.
Drammen er et meget godt startpunkt for turen da Drammen er et stort kommunikasjonspunkt for kollektivtrafikk og transport på veier syd, nord og vestover.
Start i Drammen eller Svelvik. Turen startet opprinnelig i Svelvik, men om du starter i Drammen , så er det enklere om du for eksempel kommer med buss eller tog, men ikke minst får du en flott sykkeltur langs Drammensfjorden til dens utløp ved Svelvik. Turen er 56 km fra Drammen (uten stopp ca. 3 timer), og om du velger å starte fra Svelvik, så er det ca. 32 km (uten stopp ca. 1.50) å sykle til Holmestrand.
De fleste har ikke syklet denne fine turen langs Drammensfjorden og mange er kanskje ikke klar over at denne strekningen finnes. Det meste av tiden har du også utsikt til fjorden samt at det er flere fine attraksjoner langs veien og ingen lange avstikkere for å få de med seg.
Stort sett er det meste av strekningen flat, men sånn omtrent halvveis ved kommunegrensen Svelvik/Sande er det brattere stigning i forhold til andre steder i løypa. Så fortsetter det med variert terreng opp og ned, og til slutt en herlig nedoverbakke med mange svinger før man til er nede på flatmark ved havnivå og stort. Herfra er det stort sett bare flate strekninger til Holmestrand.
Tettstedet Svelvik i Svelvik kommune fikk bystatus i 1998 og ligger idyllisk til nesten ytterst i Drammensfjorden. Svelvik er et lite tettsted med små og trange gater, også kalt «Norges nordligste sørlandsidyll». Her er Drammensfjorden på det smaleste, og strømmen på det strieste. Her krysser fergen fra Svelvik til Verket i Hurum over fjorden og er faktisk en del av kyststien.
Fossekleiva kultursenter og Berger museum ligger i gamle «Fossekleven Fabrik», en nedlagt tekstilfabrikk som i 1889 ble bygget og drevet av familien Jebsen. Fossekleiva kultursenter og Berger museum er nå et felles satsingsområde for Svelvik kommune, kommune og Vestfoldmuseene og skal driftes og utvikles av partene i fellesskap.
Fossekleiva kultursenter og Berger museum ligger på Berger, midt mellom Svelvik kommune og Sande kommune. Berger er et av landets best bevarte industrisamfunn og er interessant både i regional og nasjonal sammenheng.
Riksveien som bukter seg langs hele kystlinjen til både Sande kommune og Svelvik kommune er en flott attraksjon og reisemål i seg selv. Noen steder er det store høydeforskjeller og mange svinger. Gøy å sykle her. Flere steder langs ruten er det fine tilrettelagte rasteplasser i både Sande og Svelvik.
Sande - Holmestrand (ca. 13 km)
Alternativ rute som er svært så barnevennlig
Om du ikke ønsker å sykle hele etappen Drammen - Holmestrand, så kan vi anbefale en veldig enkel og samtidig fin tur full av flotte naturopplevelser mellom Sande og Holmestrand. Se reiseplanlegger nedenfor hvordan du kommer deg til Sande eller Holmestrand avhengig av hvilken retning du ønsker å sykle.
Den nedlagte jernbanelinja mellom Sande og Holmestrand har blitt et flott turmål, den er godt skiltet og man kan gå den hele året (og sykle hele året om stien ikke er dekket med snø og is).
Dette er blant Norges flotteste kyststier og er nylig laget ferig. Turen mellom Holmestrand og Sande. er 13 km totalt, hvorav 7 km går på det gamle jernbanesporet. Den nedlagte jernbanelinja er en gruslagt vei med flotte benker hvor det er mulig å ta en rast, lekestativ og gapahuk. Hele kysten langs kyststien mellom Sande og Holmestrand er kjent for å være ett flott sted å fiske etter blant annet sjøørret.
Legg turen hit, nyt utsikten over fjorden og vel framme i kystbyen i “to etasjer” ta gjerne en kaffestopp på Lille Holmestrand cafè.
Barna elsker denne sykkelturen
Tar du med barna på denne turen vil de føle denne turen som både begivenhetsrik og at de får en god mestringsfølelse av denne lette turen. Det mest spennende er kanskje når man sykler gjennom den gamle jernbanetunnelsen som er opplyst hele året.
Det er flatt terreng de fleste steder og underlaget gjør at strekningen passer både fotturister, alt som kan rulles, også sparkessykkel. Tilpass etter alder, både lengde og om barnet skal sykle selv eller sitte på.
Litt historie om NSB-ansattes sommerparadis
Det er naturlig nok mye historie langs den gamle jernbanelinja. Det var fra gammelt av mange stasjoner mellom Sande og Holmestrand for at varer skulle kunne fraktes enkelt. Hver stasjonsmester la sin ære i å holde spor og stasjon i perfekt stand. Gamle NSB var eier av området og hadde også flere hus og sommerhytter langs strekningen.
Dette var sommerboliger for ansatte i NSB og vi har hørt flere historier fra folk som bodde i Drammen sentrum og tok toget til en av stasjonen langs strekningen og har tilbrakt mang en sommer på hyttene langs fjorden. En av hyttene er en gammel jernbanevogn som ble løftet av sporet og plassert for å brukes som hytte. Denne er fortsatt i bruk og innredet som en jernbanevogn med kupeer og et lite kjøkken. Om du går langs stien så ser du den sjarmerende blå togvognen langs løypa.
Rasteplass med lekeapparater og gapahuk
Ved Tvillingbru er det laget en flott rasteplass med lekeapparater, benker, bålplass, brygge og gapahuk. Dette er et flott turmål for barn og et fint sted å overnatte i gapahuken eller i hengekøyer.
Her kan du nyte utsikten sammen med en medbrakt kopp kaffe eller grille pølsene dine på den etablerte bålplass. Det er satt opp en liten brygge som gir mulighet for å komme litt tettere på sjøen, og det blir plass til alle, uansett om du ønsker å fiske, bade eller nyte utsikten over sjøen.
Det er ingen bestilling av padlehuken og den er gratis å bruke. Er det ikke ledig plass når du kommer kan du sette opp telt i nærheten. Toalett og bålplass finner du også i nærheten av padlehuken.
I tillegg til Tvillingbru rasteplass er det 7 rasteplasser til på strekningen Holmestrand - Sande. Fotograf: Stephanie Michalowski-Mertins
Andre rasteplasser som Smørstein er tilrettelagt med bord og benker hvor du kan ta deg et pust i bakken og nyte en flott utsikt over sjøen. Fortsetter du fra Smørstein kan du oppleve den nedlagte jernbanetunnel som i dag er opprustet med lys, en severdighet i seg selv.
På andre siden ligger rasteplass Bogen for foten av Angers Kleiv og Bogen naturreservat. Her er det også enda et nydelig utsiktspunkt over Sandebukta. Har du tid kan du utforske Angers Kleiv og gå turen opp «på fjellet». Fortsetter du mot Sande sentrum, finns også her friområder som Fjellhaug under Holme og Skjervika som er tilrettelagt for enkelt friluftsliv og bading.
Overnatting hotell
Når du ankommer Holmestrand er Holmestrand Hotell det første som møter deg. Overnatt gjerne her. Ligger flott til nede ved vannet og i et stille område av Holmestrand.
Overnatting telt
Ønsker du heller å telte, vil vi anbefale at du finner en flott plass på i den grønne dalsiden du har over deg på høyre side av veien noen få kilometer før Holmestrand. Her det mye flott natur og mye skog samt flotte utsiktspunkter over fjorden. Fint å telte og helt gratis. Husk den norske loven om telting at du kan telte hvor du vil i utmark så lenge det er 150 m til nærmeste husstand. Unntakene er om det er naturreservat, nasjonalpark, fuglehekkeplasser og lignende. Det er også noen fin steder å sette opp teltet på motsatt side av veien ned mot vannet, men plassene er ikke mange.
Overnatting AIRBNB
Et tredje overnattingsalternativ er AIRBNB. Se hva som finnes av hus og leiligheter til leie ->
Ps. I skrivende stund er det korona-tider, så hva som er åpent av hoteller når dette leses må sjekkes om det da fortsatt er strenge begrensninger i reiselivet på tidspunkt for sykkelturen.
Slik reiser du til denne sykkelturen
Om du ikke velger å reise med egen bil, så finnes det flere gode transportmuligheter. Om du klikker på reiseplanleggeren, så fyller du inn her hvor du ønsker å reise i fra, så presenterer reiseplanleggeren alle reisealternativer for deg:
God tur!