Tweet This

Jacobineruta del 3, Historisk vandrerute over Oslofjorden og Håøya, Eksplosjonsbiten

Område

Oslofjorden

Oslomarka

  • Type

    Padletur

  • Gradering

    Middels

  • Lengde og varighet

    16,3 km

    1 time

    En vei

  • Sesong

    Mai - sep

Høydeprofil

0 km5 km10 km15 km0 moh20 moh40 moh60 moh3.8 km0 moh.

EKSPLOSJONSdelen av Jacobineruta omhandler historien om sprengstoffindustrien på Håøya og i Sætre og er fortrinnsvis lagt opp som båttur med historisk vandring.

Denne turen kan du starte enten fra Sundbrygga i Drøbak eller fra Sætre. Fra Sætre må du ha egen båt eller kajakk og gå i land i Tåjebukta, mens fra Drøbak kan du ta Oscarsborgferga over til Håøya. Ferga går innom Oscarsborg hvor det er mulig å gå av eller sitte på videre til Håøya. Si fra på forhånd til fergepersonalet når du skal til Håøya og be om å få gå av på Stranda som er fergeanløpet på Håøyas østside. Hit kan du også komme med rutebåt direkte fra Oslo sentrum. Alternativt kan du padle eller ro samme strekning, men vær obs på skipsleden.

eKSPLOSJONSbiten som er Jacobineruta del 3 starter på Mellomøya som er en liten halvøy med Håøybukta på østsida og Tåjebukta på vestsida. Når du vandrer på de gamle ferdselsveiene her ser du de fleste bygningene på Håøya. Det var i 1915 at Haaøen Fabriker samt A/S Nitedals Krutverk, Norsk Svovelsyrefabrik og Nitroglycerinselskapet kjøpte tomter for å starte produksjon. I løpet av et halvår ble det bygget opp et helt industrisamfunn her. Over 80 bygninger og anlegg ble reist, inkludert en hel ”villaby” av boliger for å huse 200 arbeidere og funksjonærer. Det ble fraktet gatepiker fra Christiania og kvinner fra landsfengslene hit for å arbeide noe som gjør sosialhistorien minst like interessant som den korte sprengstoffhistorien. Bakgrunnen for opprettelsen av fabrikken var å fremstille Sikrit, et sprengstoff til granatproduksjon, for den franske hær som kriget i Russland under den første verdenskrig. Det ble produsert mengder Sikrit uten bestillinger og uten utsikter til nye bestillinger. En større leveranse gikk i luften i Arkhangelsk og til slutt satte den russiske revolusjonen stopper for flere ordre. Det betydde kroken på døra for produksjonen av Sikrit på Håøya. Avdelingen gikk over til å produsere fenghetter, men en eksplosjon i laboratoriet satte også en stopper for fenghetteproduksjonen i 1918. På kystledhytta Stranda kan du bo i et av byggene fra denne eksplosive tida.

Ved den store telt-gressletta på østsiden av øya finnes det tre bygg som ikke var en del av Sprengstoffabrikken. Et av disse er kystledhytta «Badstua» som faktisk var badstua til Quisling og ble fraktet hit ut etter annen verdenskrig. «Gamlegården» og Eldhuset nede ved Kjøkkenbukta er datert tilbake til slutten av 1700-tallet, men trolig har Gamlegården grunnmur tilbake til 1400-tallet da Håøya ble brukt som Klosterhage. Eldhuset var formodentlig bryggerhuset til gårdsbygningen. Gamlegården blir antakelig ferdig restaurert og lagt inn i kystleden våren 2016, mens Eldhuset allerede er åpen for overnatting.
Fra kystledhyttene vandrer du opp forbi to store hvite bygg Messa og Rabben. Når du er tilbake på turveien kan du gå tvers over til Tåjebukta der du møter flere bygg fra Sprengstoffindustrien, eller du kan vandre opp stien like etter toalettene på høyre hånd og nordover mot Nordøya. Når du når en større vik er du kommet til Dragsund. Helt til midten av 1800-tallet var Nordøya adskilt fra resten av Håøya ved Dragsundet. Som navnet forteller var det her så grunt at folk pleide å dra båtene sine over ved høyvann. Vestre Dragsund er et populært båtutfartsområde med mange brygger å legge til på. Her finnes det toaletter, informasjonstavler og søppelkasser. Hvis du vandrer stien helt opp til Bjørnebukta i nord finner du også to rydningsrøyser. Det er nydelig å ta en runde helt ut til tuppen og skue innover Oslofjorden før du tar fatt på turen tilbake sørover. På turen kan det være du treffer på geiter som er her ute for å holde vegetasjonen nede. Kanskje får du også smake på geiteprodukter fra geitebonden her ute. Oslo kommune som eier denne delen av Håøya jobber med å gjøre øya mer attraktiv som fritidssted igjen. På 1970-tallet var det yrende liv her ute med mange tusen mennesker som ferierte i telt. Det var også butikk og hyppige fergeavganger til Oslo. Ser du godt etter finner du vannkraner stikkende opp av gresset både her og der.

Fra Tåjebukta ser du over til Sætre og det er bare å ta årene fatt. Har du båten i Håøybukta er det en fin tur rundt nordenden av øya. Til Sætre bør du ta turen rundt Gråøya, Killingholmen og Torvøya så ror du innaskjærs i vakre omgivelser.
Sætre har store bryggeanlegg og det er lett å sette fra seg båten her. Fra Sætre følger du kyststien sørover til du kommer til Engene. Området er fortsatt aktivt industriområde og det kan være at det ikke er åpnet for allmennheten hele tiden. Her inne ligger den gamle dynamittfabrikken som er unik og verdt turen innom. Det er det best bevarte anlegget i sitt slag i verden og Nitroglyserin Compagniets bedrift var den første i sitt slag her i landet. Fabrikken ble reist i 1876. Det er her som på Håøya, en historie om slit, arbeidsulykker og klasseskiller – men også om humor og trivsel på en bedrift som i stor grad fikk prege stedets utvikling. I motsetning til Håøya var det lokale familier som jobbet her på fabrikken.

Hvis du vil vandre mer på Hurumlandet bør du fortsette kyststien sørover og oppleve Jacobineruta del 4 som handler om fiskehistorien i Sandspollen. Da kan du gå helt til Færgestad som var det stedet Jacobine i all hovedsak fraktet folk til og fra Drøbak. Jacobineruta forteller også historien om forsvaret i Drøbaksundet, Jacobineruta del 2 og byhistorien i gamle Drøbak, Jacobineruta del 1.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Til Håøya kan du ro eller padle enten fra Sætre eller fra Drøbak. Pass på skipsleia når du krysser Drøbaksundet. Det går ferge fra Oslo - gå av på Stranda. Fra Drøbak går det ferge fra Sundbrygga - husk å si fra at du skal til Håøya. Parkering for Oscarsborg like ved.
I Sætre er det mange P-plasser og lett å sette ut kajakken. Tips til kajakkpadlere: Ta to biler og sett den ene i Drøbak og den andre i Sætre. Sett ut kajakkene på den ene siden av fjorden, padle over og bruk Oslofjordtunelen tilbake.

Tekst hentet fra ut.no

Jacobineruta del 1, Historisk Vandrerute i Drøbak by

Område

Oslofjorden

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    1,5 km

    1 time, 30 minutter

    En vei

  • Sesong

    Hele året

Høydeprofil

0 km0.5 km1 km1.5 km0 moh2.5 moh5 moh7.5 moh0.1 km2 moh.

BYdelen av Jacobineruta er den delen av ruta som går gjennom sentrum langs sjøen. Start ved den flotte statuen og les litt om hennes historie. Deretter vandrer du forbi den gamle Tollboden og langs sjøen til Hamborgveien hvor du kan gå opp og titte på den vesle stuen hun bodde i med sine åtte barn.

Herfra går du tilbake og vandrer videre på de trange veiene mellom gammel bebyggelse langs sjøen til Sjøtorget. Her ser du signalbygget Biologen - en forskningsstasjon fra 1894. Det er også her Badeparken begynner og her kan du vandre på en flott turvei med utsikt over Drøbaksundet der Jacobine hadde sin arbeidsplass. Hun reiste ofte over til Færgestad på Hurumlandet, men også til øyene Håøya, Oscarsborg og Bergholmen. Gjennom badeparken går du forbi Drøbak kirke fra 1776 og dernest badebyggene fra kurbadenes storhetstid på begynnelsen av 19-hundretallet.

Vandre videre over sandstranda i enden av badeparken, Parrstranda og deretter langs gatene og ut til Sundbrygga. Legg merke til husene med «kinavipp» på oversiden av stranda – de er spesielle for Drøbak og stammer fra den internasjonale påvirkningen byen har hatt som havneby. Under strenge vintre var dette alltid en isfri havn og transporten videre inn til Oslo gikk da på land.

Sundbrygga er bYbitens stoppested, men ta gjerne ferga videre til Oscarsborg, Håøya eller Bergholmen herfra og følg del 2 og del 3 av Jacobineruta. Del 4 går på Hurumlandet, Sandspollen og har du egen båt er dette et flott båtutfartssted med mange turmuligheter.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Det går ferge og buss fra Oslo sentrum helt til Drøbak sentrum. Kommer du med egen bil er det flere store parkeringsplasser i nærheten av byen. Det finnes en tilknyttet Oscarsborg helt i nord av Jacobineruta og en mindre rett ved Tollboden og Jacobinestatuen.

Tekst hentet fra ut.no

Follo museum - Nedredammen (Frogn kommune)

Område

Oslofjorden

Oslomarka

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    2,6 km (én vei)

    1 time

    Tur-retur

  • Sesong

    Apr - nov

Høydeprofil

0 km1 km2 km0 moh50 moh100 moh

1,5 km lang skogstur tilrettelagt for rullestol og forflytningshemmede. En god følgesvenn på turen er turboka "Frogn på kryss og tvers" som kan kjøpes på Meny, Matkroken eller G-sport. Boka innholder beskrivelse på 28 turer i Frogn.

Her er et lite utdrag fra boka: Hele turen går på grusvei i barskog. Når du kommer opp til Øvredammen, åpner landskapet seg, og dammen kommer til syne omkranset av småvokst løvskog.Her kan du fiske ørret og abbor. Husk å løse fiskekort; det får du kjøpt på G-sport, AMFI Drøbak City. Om vinteren blir dammen brukt til isfiske og skøyteaktiviteter. Dammen var...

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parkering ved Nedredammen eller adkomst med gange eller rullestol fra Drøbak

Tekst hentet fra ut.no

Jacobineruta del 2, Historisk Vandrerute, fORSVARSbiten med krysning av fjorden

Område

Oslofjorden

Oslomarka

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    5,2 km

    1 time

    En vei

  • Sesong

    Mai - sep

Høydeprofil

0 km2 km4 km0 moh5 moh10 moh15 moh20 moh

fORSVARSbiten av Jacobineruta omhandler alle krigsminnene som står igjen etter forsvar av Drøbaksundet og innseilingen til Oslo. Spesielt skjedde det en voldsom opprustning fra 1870 åra i dette området, og Jacobine har ganske sikkert fraktet mang en person ut til øyene eller over til Færgestad i den forbindelse. Jacobine begynte sin fergedrift omtrent på denne tida etter at mannen hennes døde og hun ble alene med åtte små. Denne turen til lands og til vanns tar deg med i hennes verden mot slutten av forrige århundre.

Fra Sundbrygga nord for Drøbak sentrum skal du ta ferga over til Oscarsborg. Du kan også ta egen båt eller kajakk slik Jacobine gjorde, men husk at du må vise aktsomhet over den trafikkerte skipsleia. Turen med ferga tar bare 10 min, men for egen maskin må du nok regne med en halv time til en time. På Kaholmene er det nydelige turveier rundt alle festningsverkene. Festningsmiljøet har stor militærhistorisk og arkitektonisk verdi. Det er infotavle ved kaia som forteller deg hva alle bygningene har vært og små skilt med QR-koder på de fleste av kulturminnene. Allerede på 16-hundretallet begynte planene om å beskytte innseilinga til Oslo, men det var ikke før i 1853 at den store borgen du ser i dag stod ferdig. Ta en tur innom Museet eller galleriene her. Overnatting kan du gjøre i en av de gamle forlegningene som nå er hotell. 

Fra Oscarsborg tar du sjøveien videre til Bergholmen. Denne vesle holmen var også strategisk for å beskytte Oslo og innseilingen. Når du kommer i land her på den søndre kaia ser du flere bygninger som alle ble satt opp mot slutten av 18-hundretallet i forsvars øyemed. Her er gammelt båthus med verksted og smie, slipp, bedding og kai. På baksiden er det i dag ei nyrestaurert rød bu som har fått navnet Jacobinebua - til minne om Jacobine som hadde hele Drøbaksundet som sin arbeidsplass. Dette er ei kystledhytte du kan leie av Oslofjordens Friluftsråd. Bo gjerne her ei natt før du vandrer videre rundt på øya.

Fra det røde kaianlegget går du videre gjennom geitegjerdet (husk å lukke porten) og på den gamle ferdselsveien inn på den større delen av øya. På Jacobines tid kunne hun sannsynligvis ro inn hit da landhevningen har virket og gjort det helt tørt. Følg stien mot høyre og gå på den gamle ferdselsveien bort til det røde bryggerhuset og den store gule befals-boligen. Til høyre har du en spesiell strand full av steinkoraller. Disse skyller stadig opp fra et 9000 år gammelt rev ute i Drøbaksundet. Den gule bygningen er også en kystledhytte med muligheter for overnatting. Følg stien forbi hyttene og videre sørover. Stien skal merkes høsten 2015, men denne delen er godt synlig i terrenget. Når du kommer til en lysning er det to "Skyttergraver" som er gravd ut i de marine sedimentene. Legg merke til alle steinkorallene som finnes her også. Til høyre er det ei flott badestrand. Fortsett videre over lysningen og oppover i terrenget på den oppbygde stien. Etter en stund kommer du til et T-kryss hvor du tar til høyre. Her påtreffer du et morsomt hus inne i fjellet. Dette har vært en minesiktestasjon som ble bygget i 1882-83. Da den var i bruk, kunne man stå på en plattform inne i bygget og se ut av de to hullene i fjellet for å skue etter fremmede båter. Det er ei lita sti på venstre side av huset som går opp på toppen. Denne er bratt og ulendt, men kommer du deg opp er det verdt turen. Fra toppen har du nydelig utsikt ut over sundet. Se om du kan finne "hullene i fjellet" der man siktet ut.

Vel nede fra siktestasjonen går du tilbake til T-krysset, men fortsetter nå rett frem på de snodde veiene ned mot sjøen. Når du er nede i sjøkanten ser du flere adkomster både sør og nord. Disse er laget slik for raskt å kunne lesse på og av i båter som ankret opp i Kloasundet. Du skal nå vandre videre nordover - først over en av de steinsatte adkomstveiene og så på en mindre sti langs sjøen. Denne skal merkes høsten 2015. Det er ulendt og kronglete, men en flott tur i furu- og løvskog. Ofte sitter det titalls gråhegrer i tretoppene her. Helt i nord kommer du ut på en gammel grunnmur. Følger du stien videre kommer du ned på nordsiden av øya. Her er det blant annet et gammelt Mine- og kabelmagasin ved den store kaia. Steinkaia ble laget i 1877. Mellom byggene går stien tilbake til utgangspunktet ditt om du holder til høyre.

Jacobinerutas del 3 fortsetter på Håøya og handler om sprengstoffindustrien, mens historien om Jacobine og Drøbak er del 1. Del 4 går på Hurumlandet, Sandspollen og har du egen båt er dette et flott båtutfartssted med mange turmuligheter.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Det går ferge og buss fra Oslo sentrum helt til Drøbak sentrum. Kommer du med egen bil til Drøbak finnes det en egen P-plass tilknyttet Oscarsborg helt i nord av Jacobineruta i nærheten av Sundbrygga. Det finnes flere strender og flytebrygger man kan sette ut kajakken sin fra - feks Vindfangerbukta båtforening.

Tekst hentet fra ut.no

Håøya på langs (Frogn kommune)


Område

Oslofjorden

Oslomarka

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Middels

  • Lengde og varighet

    7,7 km

    3 timer

    En vei

  • Sesong

    Apr - nov

Høydeprofil

0 km2.5 km5 km7.5 …0 moh50 moh100 moh150 moh200 moh6.3 km26 moh.

Håøya er 5.600 mål stor, og høyeste punkt er 229,4 m over havet. Fra år 1400 lå øya under Mariakirken prosti som brukte øya som klosterhage. Årsaken til den rike floraen på sydsiden av øya kan komme av dumping av ballastsand fra seilskuter. Resten av øya er også lun og varm og er rik på plante- og dyreliv. Her finnes det mange utrydningstruende arter. Havørna hekker på øya etter å ha vært borte fra Østlandet i 126 år. Du starter turen ved å gå opp Ormeleina. Lein betyr skråning, og veien snor seg opp mot Haubitzbatteriet. Her ser du smidde jernbolter med jevne mellomrom; disse ble brukt som sikring, når kanonene ble halt oppover. Veien har stabbesteiner og annet fint steinarbeid. Oppe på flaten passerer du ruinene etter oppsynsmannsboligen. Her bodde søsknene Svendsen. Den siste av dem flyttet herfra på 1980-tallet, og huset er nå brent ned. På området står fortsatt grunnmurene fra kaserner og andre hus. Hele anlegget ble bygget i årene 1891-1900. Det er kun en liten avstikker til retterstedet hvor seks motstandsmenn ble henrettet i februar–mars 1942. Forsvaret holder hvert år i mai en minnemarkering på stedet. Du kan også starte turen opp hit fra Geitstranda. Da går turen bratt opp i et skar med steinsatte trappetrinn. På fjellveggens venstre side opp mot Nedre toppbatteri passeres Kong Oscars signatur fra 1895 og kong Haakons fra 1909. Kanonene på Nedre toppbatteri ble fjernet av tyskerne under andre verdenskrig, men steinarbeid og noen bygninger er fortsatt intakt. Videre nordover passerer du toppen av øya. Den er Frogns høyeste punkt med 229,4 m. Toppen ligger faktisk høyere enn Gol i Hallingdal. Her sto "brannveta" på Håøya. Neste varslingsvarde var Varden på Nesodden og så Vettakollen i Oslo. Sydover lå Filtvet vea. Systemet er kjent over hele verden. I det klassiske Hellas og i Romerriket er det spesielt fjelltoppene hvor vardene sto som er kjent. I Norge var varslingssystemet i bruk fra jernalderen og fram til 1814.Vardene besto av 3- 3,5 m lange stokker, stablet i en 4 m vid ring. Vetene hadde døgnkontinuerlig vakt som gikk på rundgang i befolkningen. Uteble du eller sovnet du fra vakt, ble det bøtelegging og fengsel. Videre nordover er det mulig å ta en ny avstikker til krypskytterbua. Denne hytta ble bygd på 1990-tallet. Som et lite røverrede ligger den vestvendt på Håøya. Her hadde to Oslo-familier sin ulovlige residens gjennom deler av 1990-tallet. Det ble bedrevet lyssky virksomhet som krypskyting. Det hele kulminerte med at politiet stormet hytta nattestid i oktober 1993 og tok en sovende mann. Ved hans side lå det et skarpladd gevær med lyddemper og klokken stilt på 04:30. Nå går turen videre nordover langs åsryggen. Her gror varmekjære treslag som eik, barlind og ask, samt malmfuru. Stien skjærer nordøst- og nedover. I moreneskjæringer kan du finne sandmorkler om våren. Etter hvert krysses Prippertmyra. Her er det muligheter for multer i juli og tranebær i september. En 10 liten digresjon: Her prøvde kjøpmann og bankeier Christen Carlsen fra Drøbak seg med reinsdyroppdrett rundt 1750. Du passerer vanningsdammen og kommer til Jaktvika. De fleste husene i dette området er bygget av Haaøen fabrikker, som produserte sprengstoff her etter første verdenskrig. Det å røre rundt i nitroglyserinen var livsfarlig. Fabrikken var allerede flyttet to ganger pga. store ulykker på Lysaker og Engene i Sætre og påfølgende klager og rettsaker. Ledelsen gjorde avtale med Oslo kommune om å bruke Oslos løse fugler til tvangsarbeid her ute på den isolerte øya. Etter dette ble mulighetene for klaging sterkt redusert. Gjennom 1950- og 60-tallet benyttet Oslo kommune brukte området som sommerleir for skoleungdom. Du følger veien nordvestover og passerer Håøya naturverksted, hvor noen idealister lager geitemelkprodukter og serverer geitemelkretter i sommerhalvåret. Du passerer Dragsund, hvor det nå er båthavn, og går inn på den nordre delen av øya, kalt Rist. Her ligger det en isdam, og ved Bjønnehue-bukta er det fornminner. Videre mot Nordbukta passerer du området, hvor seks unge nordmenn ble henrettet i 1941. De ble tatt av tyskerne etter at de hadde kapret den norske isbryteren Isbjørn på Svalbard i et forsøk på å komme seg til England. Gravene er ennå ikke funnet. Det ble sist søkt etter disse med georadar og metalldetektor i 2014. Snart er du fremme ved veis ende, Nordbukta, hvor du kan ta deg en velfortjent dukkert. For å gjøre turen enklere og mer innholdsrik anbefaler vi deg å kjøpe turkartet og turboka vår. Overskuddet av salget går uavkortet til rydding, merking og skilting av stier og skiløyper i Frogn. Støtt oss gjerne ved å tegne medlemskap i Frognmarkas Venner. Du finner oss på www.frognmarka.no.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Via båt til: Midtøya (Ruter), eller egen båt til det stedet du vil gå på land.


Jacobineruta del 4, Historisk Vandrerute, FISKEbiten - Sætre med rundtur i Sandspollen


Område

Oslofjorden

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Middels

  • Lengde og varighet

    9,0 km

    3 timer

    En vei

  • Sesong

    Hele året

Høydeprofil

0 km2.5 km5 km7.5 km0 moh20 moh40 moh60 moh8.8 km32 moh.

FISKEdelen av Jacobineruta omhandler historien om det rike fisket i Sandspollen. Turen kan gås fra Sætre eller fra Færgestad avhengig av om du ønsker å gå en lengre tur eller en kortere runde. Fra Sætre følger du kyststien sørover til du når Sandspollen hvor du da holder til venstre og vandrer ut mot Kinnartangen, mot Nesset og over Færgestad på vei tilbake til Sandspollen. Det er mulig å ta flere avstikkere over tangen for å korte ned på turen. Da kommer du raskere til Færgestad. Den historiske fortellingen når du går denne turen er fortalt med utgangspunkt på Færgestad.

Færgestad var stedet Jacobine la til når hun skysset folk over sundet fra Drøbak. Fra steinen her merket Drammen 3 ½ mile tok mange fatt på Sandstien – en oldtidsvei tvers over Hurumlandet over til Dramstad ved Drammensfjorden.
I denne delen av Jacobineruta skal du følge kyststien utover mot Nesset og videre til Kinnartangen og ta del i fiskehistorien innover i Sandspollen. Dette er den største naturhavna i Oslofjorden og det ble drevet fiske her helt fra Middelalderen av. Etter at jeteen kom på 1870-tallet klaget fiskerne på at fisket ble dårligere. Jeteen er en steinmur som ble lagt ut mellom Hurumlandet og Oscarsborg slik at alle større fartøy måtte seile forbi festningen. Dette for å beskytte hovedstaden Oslo. Del 2 av Jacobineruta omhandler fORSVARSbiten. På en stille dag kan du se krusninger i en lang stripe utenfor Færgestad - dette er jeteen.

Ser du på et kart når du vandrer innover i Sandspollen finner du navn som Lagtangen, Lagbukta, Skjærlaget. «Lag» er en alminnelig betegnelse på et sted der fiskeredskapen settes ut. Navnene i dette området hentyder på det aktive fiskeriet som foregikk i pollen. Det finnes historier om fangster på 5 tonn en kveld og 6 den neste. Det var i all hovedsak makrell som ble fisket. De fleste fiskerne her ute hadde nok sine egne båter, men det er ikke fritt for at Jacobine selv dro hit for å fiske eller kjøpe fisk for å mette familien. Fisket i dag er dessverre ubetydelig, men som sportsfisker kan du fortsatt få en god makrellfangst!

Det har vært flere fiskerhytter her, men kun kystledhytta Fiskerhytta er igjen. Denne ble satt opp av gårdbrukeren Halvor Robert på Slottet gård i 1915. Hytta var den første som fikk telefon i området – det sier litt hvor viktig det var å melde raskt fra om at makrellen var kommet inn i pollen. Når du planlegger denne turen bør du legge inn en overnatting på denne koselige vesle hytta på over hundre år. Fra P-plassen på Sandspollen går du en hyttevei utover og følger så skiltene til kystledhytta.

Sandspollen er i dag en yndet ankringsplass for fritidsbåter og byr på gode bryggeplasser, flytende søppeltømmingsplasser, toaletter, bålplasser og rastebenker. Når du vandrer kyststien rundt kan du ta deg en dukkert fra svabergene eller ta deg en rast på de mange opparbeidede plassene. Kanskje klarer du å finne den gamle merkesteinen som den betydningsfulle Værpen en gang satt opp for å vise hvem som satt på fiskerettighetene akkurat her:
”1853. HER ER ET AF DE BEDSTE
MAKRELFISKERIER I KR.FJORDEN. EIES
OG DRIVES AF J. WERPEN. BEGYNDT
AT FISKE I 1838 I SIN TID. TIENDE TIL
UNDERRETNING. FISKER HAV ET
VAAGENT ØIE. DO ME THAT FAVOUR.
JOHAN C. WERPEN.”

Når du når Djuplaget innerst i pollen følger du kyststien oppover i terrenget. Stien går delvis på vei eller på mark i løvskog. Her vandrer du forbi Verpentjernet som ble benyttet i isfrakten som var en blomstrende næring på 1800-tallet. Følg merket kyststi videre mot Kongsdelene ogforbi kirken. Kongsdelene kirke var resultat av en lang innsamlingsaksjon ledet av en lokal fabrikkeier. Byggingen startet ifølge kildene i 1905, og kirken ble innviet i samme år, som også står på vindfløyen i spiret, så det ble nok arbeidet effektivt. Videre nordover kommer du til tettstedet Sætre med sine mange båtbrygger og vakre beliggenhet.

På veien hit har du gått over i Jacobineruta del 3 som omhandler sprengstoffindustrien på Engene i Sætre og ute på Håøya. Historien om Jacobine og Drøbak er del 1, mens Jacobineruta del 2 er forsvarshistorien.

Les mindre

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Med egen båt eller kajakk er det flott å padle fra Sætre og inn i Sandspollen - herfra kan du gå runden om Kinnartangen. Om ikke du går runden tilbake til Sætre.
Det går buss til Sætre. Kommer du med egen bil er det gode parkeringsmuligheter i Sætre, på Færgestad og en mindre en like ovenfor Sandspollen. Det er skiltet fra hovedveien.


Tur til tårnet

Område

Oslofjorden

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Middels

  • Lengde og varighet

    8,9 km

    2 timer, 10 minutter

    En vei

  • Sesong

    Feb - nov

Høydeprofil

0 km2.5 km5 km7.5 km0 moh100 moh200 moh300 moh8.7 km58 moh.

Startet på skalland, og gikk videre opp mot Hellumvannet og Damvann. Fra Skalland til tårnet var det 4, 6 km. Turen opp var litt glatt, snø og is hele veien, få områder som var bare. Neon steder ble det vanskelig å gå ettersom det var dyp snø eller myrer og gjørme. Det var strplende vær og 7 grader. Mye skygge is kogen, men det gikk fint. Brukte 1 time og 23 minutter opp. På vei ned gikk vi den korte veien, 2 km ned til skalland, denne veien var veldig bratt og det var bare is. Veldig skummelt å gå her ettersom vi falt hele tiden. På turen ned brukte vi 40 minutter.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Vi ble kjørt til Skalland

Adkomst med offentlig transport

Du kjører med bil fra Ungdomsskolen og opp til Skalland.

Dette turforslaget er laget og publisert av en privatperson. UT.no er ikke ansvarlig for feil eller mangler i turforslaget, og kan ikke bli holdt ansvarlig for skader eller situasjoner som måtte oppstå hvis du følger denne turen.

Tekst hentet fra ut.no

Fiskerhytta

Om hytta

  • Område

    Oslofjorden

  • Betjeningsgrad

    Ubetjent

  • Sengeplasser

    4 sengeplasser

  • Åpningstider

    Ubetjent i perioden ukjent (Les mer)

Bestill overnatting

Dette er en kystledhytte i Indre Oslofjord. Den ligger på fastlandet i Sandspollen sør for Sætre på Hurumlandet. Den fungerer som ei utleiehytte der man må betale for alle 4 sengeplassene. Hytta har ett rom, gasskomfyr og oppvarming. Sandspollen er en av Oslofjordens mest populære naturhavner og på fine sommerdager er det mange båter her.

Overnatting må bestilles hos Oslofjordens Friluftsråd.

Fasiliteter

  • Båt

  • Booking

  • Fiske

  • Mobildekning

  • Utleie

  • Bade

Tilpasset for

  • Barnevennlig

Slik kommer du deg dit

Nærmeste holdeplasser

Fredbo871 mSe i kartFinn reise hitStorsandtoppen1013 mSe i kartFinn reise hitBergholmen brygge1226 mSe i kartFinn reise hitVerpen1291 mSe i kartFinn reise hit

Tilgjengelighet

  • Kollektiv

  • Helårsbil

Posisjon

59°39'52.63"N 10°34'59.52"Ø

Desimalgrader (lat, lon)

59.66462,10.5832

UTM 32V (nord, øst)

6615125,589194

WGS 84 referanseramme

Adkomst sommer

1 1/2 km å gå fra busstoppet på Storsandtoppen og 1/2 km å gå fra parkeringsplassen. Følg veien fra Storsandtoppen ned mot Slottet gård, ta av til venstre nederst i bakken (der er god parkeringsplass), og følg blå kyststi merker stikrysset innerst i pollen. Hytta ligger på Lagtangen innerst i Sandspollen ved fv. 281 og rv. 23, mellom Sætre og Storsand. Om man kommer Kyststien er det skiltet fra stikrysset innerst i pollen, ca. 10 min. gange herfra. Det er gode havne- og bryggemuligheter i nærheten av hytta.

Papirkart

Kartblad: Drøbak 1814 II (2008)

Tekst hentet fra ut.no

Kyststien Tofte til Sandbukta

Område

Oslofjorden

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Middels

  • Lengde og varighet

    7,5 km (én vei)

    3 timer

    Tur-retur

  • Sesong

    Mar - okt

Høydeprofil

0 km2.5 km5 km0 moh25 moh50 moh75 moh6.5 km4 moh.


Fra Tofte til Sandbukta følger kyststien en variert trase. Deler av strekningen går på gang-/sykkelvei, men med avbrekk over friområder og strandområder. Etter å ha forlatt veien ved Sagene/Tofte Strand forandrer stien karakter, og fra Preusestranda finnes en av kyststiens mest spektakulære partier, som går via naturreservatet Sandbukta-Østnestangen til det offentlige friluftslivsområdet i Sandbukta.Østnestangen er svært kuppert, men ustikten er storslått. Sanbukta har en lang sandstrand og er tilrettelagt med toalett. Fra Sandbukta går stien langs skogsbilvei tilbake til Sagene, og danner en rundsløyfe her. Mellom Preusestranda og Sandbukta er stien stedvis svært kuppert.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Det er parkeringsplass for friområdet Sandbukta like nord for Sagene båthavn. Det finnes også flere parkeringsmuligheter i Tofte sentrum.

Adkomst med offentlig transport

Busslinje 85 mellom Drammen og Sætre stopper i Tofte og har flere holdeplasser langs med kyststistrekningen.

Tekst hentet fra ut.no

Trilletur fra Sanvika til Kalvøya, Engervannet og Sjøholmen

Område

Nordmarka, Krokskogen og Romeriksåsene

Oslofjorden

Oslomarka

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    7,4 km (én vei)

    2 timer

    Tur-retur

  • Sesong

    Hele året

Høydeprofil

0 km2.5 km5 km0 moh5 moh10 moh15 moh20 moh7.0 km2 moh.

Start på p-plassen på Kadettangen. Først langs Kadettangen og ut på Kalvøya. Tilbake samme vei men fortsett forbi p-plassen og opp gjennom Sandvika (etterhvert når annleggsarbeidet er ferdig kan man også trille langs Sandvikselva). Følg Sandvikselva rundt bak busstasjonen og videre ad turstien langs Engervannet. Forbi Blommenholm skole og Sjøveien ned til rundkørslen. Kryss over motorveien og hold til høyre forbi musikskolen. Deretter kommer du til Sjøholmen som har en fin kafe hvor man kan ta en rast og evt. besøke sanseloftet (betaling). Det er også mulig å benytte gapahukene og bålplassen bak Sjøholmen. Fra Sjøholmen kan man følge stien langs vannet tilbake til p-plassen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Start på p-plassen ved Kadettangen

Adkomst med offentlig transport

Bus/tog til Sandvika stasjon eller Kadettangen

Tekst hentet fra ut.no


Tur til Brønnøya

Område

Oslofjorden

Oslomarka

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    6,6 km

    2 timer

    En vei

  • Sesong

    Apr - okt

Høydeprofil


0 km2.5 km5 km0 moh5 moh10 moh15 moh20 moh

Bilfri idyll 
Brønnøya er et trygt og rolig turområde som passer perfekt for en familietur. Spennende med kabelferge om sommeren og gangbro om vinteren! 

Øya er et unikt lite samfunn med mange fritidshus og noen fastboende. Det er fint å gå eller sykle på små, sjarmerende veier. Ta gjerne avstikkere til fri- og skogområdene som dekker ¼ av øya. Våren kommer tidlig. En tur i april, når blåveis og hvitveis står i flor, er å anbefale. Da er det også et yrende fugleliv. 

Navnet Brønnøya skyldes at sjøfolk før i tiden bunkret spesielt godt ferskvann fra brønner på øya. Høyest på øya er det funnet to steinalderboplasser. Jordbruk kan ha vært drevet i 1500 år. I 1826 hadde gården Brønnøya 216 dekar innmark, fire hester, 16 storfe og 20 sauer. Fortsatt har den noen husdyr og det dyrkes solsikker og mais. 

Fra middelalderen av drev bøndene på Brønnøya med kalkproduksjon som tilleggsnæring. Det er registrert hele fem rester etter gamle kalkovner. Sist på 1800-tallet var det industriell produksjon, først ved Sandbukta der eneste gjenværende kalkovn står (bygd 1874). Siden var det drift ved Store Ostsund, der det er store kalksjakter. Du kan også gå inn i sjakter fra veien Skogfaret (S). 

Viernbukta naturreservat er en viktig rasteplass for fugler på trekk. Kanskje du får se en gråhegre? Ta med fuglebok og kikkert! Informasjonstavler i begge ender av reservatet forteller mer om hva du kan se. På skjæret Katterompa og Pilodden innenfor er det fint å bade og kose seg. 

Hele Nordre Langåra er friareal og flott sted for overnattingstur. Du kan komme dit med båtene Rigmor/Rigfar eller egen farkost.

Kart: Veikart for Asker og Bærum 1:20 000
Terreng: Lett kupert. Gang/sykkelveier, brøytes vintertid. Fint for barnevogn. Rullestolbrukere kan trenge noe hjelp,
bratt ned til kabelferje/gangbro.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

• Kollektivtransport: Med båtene Rigmor/Rigfar fra Sandvika (vår – sommer – høst, rutetider www.rigmor.no).
Buss 705 fra Sandvika eller Slependen (begrenset rutetilbud) til Vendelsund
• Med bil: Avgiftsparkering (automat) ved Hvamodden på Nesøya (Vestre vei 96), kabelferje til Brønnøya om sommeren, gangbro om vinteren
• Med sykkel: Ta med sykkelen ut på øya. Barn bør absolutt få sykle der.
• Med kano/kajakk: F.eks. fra Hvamodden

Tekst hentet fra ut.no

Tur til Åstadammen

Område

Oslomarka

Vestmarka, Kjekstadmarka og Hurumlandet

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    2,0 km

    1 time

    En vei

  • Sesong

    Apr - okt

Høydeprofil

0 km0.5 km1 km1.5 km0 moh100 moh200 moh1.2 km124 moh.


Jungeltur i bregneskogen 

Visste du at det var en flott park her ved kanten av Vestmarka for omlag 100 år siden? Nå er området naturreservat med variasjonsrik og uvanlig eventyrskog. Bli med inn i jungelen! 

En tur hit kan virkelig anbefales for barn i alle aldre. Stier på kryss og tvers gir mange muligheter. Den beste tiden for jungeltur er i mai – juni, når bregnene ruller ut sine store strutsevinger blant tepper av hvitveis og blåveis. Barna kan gjemme seg i bregneskogen og blant steinblokkene på vestsiden av Stokkerelva. Visste du at vårskuddene av strutseving kan kokes som asparges? Her vokser også skavgras, en snelle som ble brukt som stålull i gamle dager. 

I skogen kan du høre vakre strofer fra mange slags fugler som holder til her. Er du morgenfugl, kan du kanskje være så heldig å møte den snille grevlingen som bor her. 

Det er mulig å utvide turen med stien som krysser Stokkerelva og går bratt opp til Steinsløkka. Steinene som ga jordet navn, ble brukt til å bygge et langt steingjerde. Her er det fint å leke og trivelig å raste. 

Ta gjerne turen videre til Grosetkollen. Her ble det bygd et serveringssted i 1937 som brant i 1955. Grunnmuren ser du fortsatt, og utsikten over fjorden og Bærum er like fin. Et flott turmål! Det er mulig å gå tilbake ved å følge blåmerket sti ned Solstadkleiva og videre på liten, umerket sti tilbake til Åstaddammen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

• Kollektivtransport: Tog til Hvalstad, 1,6 km å gå til utgangspunktet, tog til Billingstad, 1,7 km å gå
• Med bil/sykkel: Parkering ved utgangspunktet. Med bil må du kjøre om Billingstad. Med sykkel kan du også sykle
Skustadgata fra Hvalstad.

Tekst hentet fra ut.no


På tur til Semsvannet


Område

Oslomarka

Vestmarka, Kjekstadmarka og Hurumlandet

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    2,1 km

    1 dag

    En vei

  • Sesong

    Apr - sep

Høydeprofil

0 km1 km2 km0 moh50 moh100 moh150 moh200 moh1.3 km196 moh.


Turen starter på Hvalstad stasjon. Første delen av turen går i villastrøk via gamle pikeskolen på Hvalstad. Her oppe er det flott utsikt mot Oslo. 
Fra pikeskolen går turen gjennom den flotte skogen på nedsiden av Skaugumsåsen, før det åpner seg opp ved Semsvannet. 

Turen kan utvides ved å gå via Tømmervika, Skagumsåsen og tilbake til stasjonen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Hvalstad stasjon

Tekst hentet fra ut.no

Syverstad og Hval


Område

Oslofjorden

Oslomarka

Vestmarka, Kjekstadmarka og Hurumlandet

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    2,7 km

    45 minutter

    En vei

  • Sesong

    Apr - okt

Høydeprofil

0 km1 km2 km0 moh20 moh40 moh1.8 km5 moh.

Hundremeterskogene Syverstadskogen og Hvalstadskogen ligger som to grønne lunger på hver sin side av Slemmestadveien. Ta en tur på kryss og tvers uten fastlagt rute. Du kan ikke gå deg bort! 

Syverstadskogen kalles ofte Grønlia. Den har to åsrygger og mellom dem ligger Syverstaddammene som ble anlagt for isproduksjon ca. 1890. Her råder vannlilje-idyll. Små og store salamandere lever i dammene og dvergdykkeren bygger flytereir. Om vinteren kan det være fin skøyteis. I 1932 ble det til og med holdt skøytestevne her! 

Nordøstover fra Syverstad gård ligger en eldgammel ridevei. På den høyeste åsen ligger tre gravrøyser. Se om du kan finne dem. 

Rydningsrøyser viser at det var dyrket mark her i en fjern fortid. Fire hoppbakker ligger i åsens nordside, dessverre lite brukt de senere årene. 

I Hvalskogen blomstrer blåveisen, ofte allerede i slutten av mars. Her var det jorder før. Du finner også steinbrudd der de tok kalkstein til kalkovnene på Hvalstrand. I utkanten av skogen ligger Hval gårds flotte hovedbygning fra 1910. Her samlet eieren, Wilhelm Roede, venner til festlige lag, bl.a. dikteren Herman Wildenvey. Nå er det festlig lag hver dag i barnehagen som holder til i huset. 

Hvalstrand bad er Askers mest populære badestrand. Anlegget som er bygget i funskisstil, ble åpnet i 1934 og er nå fredet. Du kan nyte et godt måltid i restauranten eller spise matpakken på stranda.

2,5 km på blåmerka sti Hvalstrand – Syverstaddammen, men vandring på kryss og tvers i begge skogområdene
anbefales
Kart: Orienteringskartene Hval og Grønlia 1:5 000
Terreng: Lett kupert. Mange stier

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kollektivtransport: Bussrute 251/252 Oslo – Slemmestad – Hurum, stoppested Grønlia eller Hvalstrand
Med bil/sykkel: Parkeringsplasser ved utgangspunktene

Tekst hentet fra ut.no


Rundtur Hval i Asker


Område

Oslofjorden

Oslomarka

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    2,4 km

    1 time

    En vei

  • Sesong

    Hele året

Høydeprofil

0 km1 km2 km0 moh20 moh40 moh1.4 km36 moh.


Rundtur Hval er den korteste av i alt 20 planlagte rundturer i Asker. Denne rundturen er markert med skilt og gul merking som leder deg trygt tilbake til utgangspunktet. 

Turstart med informasjonstavle ved parkeringsplassen på Hvalstrand bad. Herfra går gulmerket sti gjennom Hvalstrand bad som sto ferdig i 1934 og nå er vernet kulturminne. Stien videre går nesten til brygga der dampskipene før i tiden la til med badegjester fra Oslo. Underveis går du forbi to kalkovner. Kalkstein ble brutt dels i Hvalsskogen, dels på Nordre Langåra og kjørt over isen. Før år 1700 lå det også saltkokeri ved Hvals strand.

Stien slynger seg gjennom Hvalsskogen hvor blåveis og hvitveis danner blomstertepper om våren. Deler av skogen var dyrket i tidligere tider. Hvis du har øynene med deg, ser du mange små hauger av stein som ble ryddet ut av åkeren.
Ute av skogen går du forbi friluftsbarnehagen som holder til ute og i praktvillaen til tidligere eier av gården Hval. Turen går så på gammel driftsvei ned til sjøen der du treffer kyststien og følger den tilbake til badet.

Et godt tips: Gå eller løp rundturen og kast deg i sjøen etterpå!

Samlet lengde 2,4 km. Høydeforskjell 50 m.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Bussrute 251, 252, 253 og 254 til holdeplass Hvalstrand.

Tekst hentet fra ut.no

Løkenes - Kystlandskap med løk

Område

Oslofjorden

Oslomarka

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    6,0 km

    2 timer

    En vei

  • Sesong

    Apr - okt

Høydeprofil

0 km2.5 km5 km0 moh10 moh20 moh30 moh3.9 km3 moh.

Bli med til halvøya som stikker ut mellom Leangen og Blakstadbukta! Gamle askerbøringer ga halvøya navnet Laukenes fordi det vokste vill løk her. Her er det mange fine stier å følge. Ytterst ligger Konglungen med gammel bebyggelse etter fiskere og sjømenn. 

Løkenes har et fint jordbrukslandskap med verdifull kulturhistorie, geologi, plante- og dyreliv. Det meste ble landskapsvernområde i 2008 med to mindre naturreservater. På nordsiden ligger Løkenesskogen som har variert edelløvskog, mange rødlistede sopparter, og en havstrand med sjeldne arter som strandrisp og tusengyllen. Spireodden naturreservat på sørsiden av neset har fossiler av svamper, hornkoraller og bikakekoraller som levde i havet for over 400 mill. år siden. Ta deg tid til en stopp her, kanskje du finner noe spennende! 

Gården Løkenes er mer enn 2000 år gammel. Seks gravrøyser er registrert her. Gården hadde kalkovn som det er godt bevarte rester av. Mange steder på halvøya ser du steinbrudd hvor de tok kalkstein til ovnen. Ca. 1870 ble Løkenes kjøpt av Halvor Schou som drev Schous bryggeri og Hjula veveri i Kristiania. Gården er fortsatt i slektens eie. 

På Løkenes er det mange stier å følge. Vi foreslår kyststien fra utfartsparkeringen ved Vettre hotell. Vi kommer forbi Esvika hvor Schou bygde en sommerbolig i sveitserstil i 1872. Den er fredet som et eksempel på borgerskapets landsteder. Videre langs Leangen er det fine raste- og badesteder, særlig i kveldssola. Fra Spirebukta følger vi sti forbi Ula hvor det er populært å fiske. Langs jordene og inn i skogen igjen ved Esvika kan vi velge merket sti tilbake til utgangspunktet eller umerket sti forbi tuftene etter utløa på Refsalen.

Kart: Orienteringskart Spira 1:7 500
Terreng: Lett kupert
Tips: Ta deg en kveldstur i Løkenesskogen og du kan oppleve nattergalens vakre sang. Ved Konglungen ligger verneverdige hus fra tiden da de fleste her levde av sjøfart og fiske. Det eldste er Strandsitterhuset, åpent mai – september.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

• Kollektivtransport: Buss 251/252, holdeplass Vettre
• Med bil/sykkel: Parkering ved Vettre hotell, Konglungv. 201

Tekst hentet fra ut.no

Fra Vollen til Elnes - kyststiens vakreste del?

Område

Oslofjorden

Oslomarka

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Enkel

  • Lengde og varighet

    3,2 km

    45 minutter

    En vei

  • Sesong

    Apr - okt

Høydeprofi

l0 km1 km2 km3 km0 moh10 moh20 moh30 moh3.1 km16 moh.

Hva er vel bedre enn å fylle lungene med frisk sjøluft? Visste du at den virker beroligende? Prøv denne turen til alle årstider. Du har øyekontakt med fjorden nesten hele veien. 

Kyststien langs vestsiden av Oslofjorden er nesten sammenhengende fra Oslo til Larvik. I Asker går stien fra Holmen til Røyken grense og er en av de mest populære turstiene i kommunen. Den holdes ved like av Asker Turlag. Mellom kysten og marka har turlaget etablert fem tverrforbindelser slik at mange kan starte fotturen hjemmefra (se oversiktskartet). 

Å gå langs kysten er en naturopplevelse: sjøluft, fugler, vind, bølgeskvulp. Vegetasjonen veksler mellom frodig lauvskog og furu på de tørre kalkryggene, men Kyststien er mer enn natur. Få steder er kulturen mer til stede og minner oss om den gang sjøen var viktigste ferdselsåre. 

Denne turen går på gode stier mellom Vollen og Elnestangen. Vi passerer flere badeplasser, og mange steder der det er fint å ta en rast og se utover fjorden. Er du interessert i historie, bør du ta turen innom Selvikvillaen som huser både kafé og spennende utstilling (www.asker. kommune.no). Visste du at Roald Amundsens polarskute Maud ble bygd i Maudbukta? Like ved ligger Tjuvholmen som var Askers rettersted. Hjalmardammen og Stordammen er to av mange gamle isdammer langs Askerkysten. For både barn og voksne kan det være spennende å studere livet i dammene. Lever det andre ting der enn i sjøen? Hvis du vil litt opp i høyden, kan du gå på Arnestadtoppen, St. Hanshaugen og Langleiken. Vi anbefaler turer langs Kyststien hele året.

Tips: Hvis du parkerer bil/sykkel i Vollen, kan du ta bussen til Elnes, gå tilbake og avslutte med besøk på et av Vollens serveringssteder. Ønsker du lengre tur, kan du ta bussen til Bjerkås og følge blåmerket sti derfra.

Terreng:
Små høydeforskjeller, blåmerket, fin sti. Rullestol kan benyttes i deler av området.
Kart:
Orienteringskart Arnestad 1:6 000

Les mindre

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kollektivtransport: Bussrute 251/252 Oslo – Slemmestad – Hurum, stoppested Vollen, Arnestad eller Elnes
Med bil/sykkel: Parkeringsplasser Vollen brygge (ved Arnestadveien 7), Arnestad skole og Håkavik (ved Håkavikv. 11)

Tekst hentet fra ut.no

Aukevarden topptur

Område

Oslofjorden

  • Type

    Fottur

  • Gradering

    Middels

  • Lengde og varighet

    4,4 km

    1 time

    En vei

  • Sesong

    Hele året

Rett bak huset ligger den, en av de mange stiene som leder til nabolagets flotteste utsiktspunkt, Varden. Her kan du se helt til Oslo, utover Nesoddlandet og helt ned til Drøbak. Etter en lang dag på jobben er det ingenting som er så bra for kropp og sjel som å bytte høyhælte sko i gode tursko, trange skjørt i turbukse og bluse i en god turgenser. Det er en relativ kort tur fra Torvbråten skole, via lysløypa og inn på stien som leder til Varden. Med nysgjerrige små barn som vil sjekke myra og dammen for rumpetroll eller blåbærlyngen for blåbær tar det rundt om en drøy time. Det er også noen fine berg å klatre på for litt større barn på veien opp. Vel fremme er det en flott utsikt som møter deg. Her er det en liten bålplass og en gapahuk som er satt opp av frivillige. Et flott sted hvor vi kan sitte og nyte utsikten med en god kopp varm kakao vinterstid eller en kjeks og litt saft sommerstid. Varden brukes året rundt, så stiene vil være gått opp selv midt-vinters. Sensommers er blåbærlyngen full av store, modne blåbær som er en flott motivasjon for både små og store. Hvis høsten har vært våt nok, kan man også finne kantareller på veien. Fra Varden går det en sti ned til Bårsrudtjern, skjønt den er mindre brukt. Man kan også gå til Varden fra Auke, via Grønne sletter. Denne stien går forbi en liten dam, som kan være ganske så spennende for små. Hvis du er riktig heldig, kan hende du ser en salamander. Du møter ofte både unge som gamle, tobeinte som firbeinte på din vei til Varden. Mange av lokalbefolkningen benytter seg av Varden, nettopp fordi det er en tur som alle kan gå og du får mye igjen for lite innsats.
skrevet av Dagny Glenne

Les mindre

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Torvbråten skole, Auke, Bødalen

UT.no er en tjeneste fra Den Norske Turistforening, i samarbeid med StatskogFriluftsrådenes Landsforbundog Kartverket.

Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Takk til alle som bidrar med turforslag, hytter, steder og annet innhold på UT.no!

Opphavsrett, der ikke annet er angitt,
Den Norske Turistforening © 2019

Logg inn for å redigere dine 
turer og hytter på UT.no

Tekst hentet fra ut.no

KULTURSTI TIL DAVIDS KILDE

 

Holmestrand og Omegn Turistforening

Om gruppa | 17 turforslag  2 hytter

I følge tradisjonen skal det ha vært en sogneprest i Botne som het David ved overgangen til  reformasjonen. Han er omtalt i Jens Mullers ”Forsøg til Beskrivelse over Jarlsbergs Provstie” og i ”Norske Folkesagn” ved Andreas Faye.Sagnet forteller at en juledagsmorgen ble David overfalt på vei hjem fra ottesang i Hillestad kirke. Vi ser ham for oss ridende i vintermørket på vei
hjem med juleofferet som var på 4 1/2 riksdaler. Overfallet skal etter tradisjonen ha skjedd ved et oppkomme ved Bekk i Grønnmarkskogen.

Presten David ble slått i hjel av bonden på gården Allum. Som straff ble halvparten av gården tildømt kronen og den andre halvpart fikk Botne prestebol. Vi vet svært lite om hvilket motiv bonden hadde for å overfalle og drepe presten, men på begynnelsen av Reformasjonstiden(1536 -1600) var
prestehatet sterkt blant folk i sognene. Så dette kan ha vært årsaken til overfallet. Merkelig nok kan man ikke finne noe i de samtidige kildene om det som skjedde med presten David og den påfølgende rettsaken som må ha vært. Men kilden ved Bekk har etter dette blitt hetende Davids kilde. Dessverre er den borte nå, men sagnet lever videre. 

Stien følger Pilgrimsleden fra Botne Kirke.

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 1,7 km

Varighet: 1 time +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Barn

Område:

Oslofjorden

 

HØYDEPROFIL

0,0 km0,3 km0,5 km0,8 km1,0 km1,3 km1,5 km1,8 km0100200152 moh.

NYTTIGE LENKER

Botne Historielag

ADKOMST

Parkering ved Botne Kirke

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 14.05.2017

Kultursti til Davids Kilde av Holmestrand og Omegn Turistforening. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

SOLBERGVANN TIL TYRIÅS

 

Tønsberg og Omegn Turistforening

Om gruppa | 19 turforslag  7 hytter

Følg bomvei mot Diplane og Bjertnesstua. Videre mot Hvaalseter og Gavlestadseter (ikke helt frem til setra). Ta av oppover Høymyrveien retning Tyriås. Ta avstikker opp til Tyriås, og så videre på sti tilbake mot Diplane og vei ned til parkeringen.

Ca. 13-15 km.

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 8,8 km

Varighet: 3 timer +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Middels +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Område:

Vestfold, Skrim og Luksefjell

 

HØYDEPROFIL

0,0 km2,0 km4,0 km6,0 km8,0 km200300400500600

ADKOMST

Følg 307 fra Andebu sentrum mot Høyjord. Ta av mot Hvarnes på 306. Følg veien til parkering litt forbi Solbergstua og Solbergvann.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 27.10.2015

Solbergvann til Tyriås av Tønsberg og Omegn Turistforening. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no