Tweet This

FRA KARRESTAD NORD TIL GAPAHUKEN VED BISLINGEN

 

Halden Turist

Om gruppa | 29 turforslag 

Start fra parkeringsplassen på Remmen. Turen går inn i skogen fra boligfeltet på Karrestad nord. Den går gjennom Strupeskogen og innover medllom Berg og Rokke til gapahuken ikke langt fra Bislingen.

Det er et fint og kupert terreng med en blanding av granskog og furuskog. Her kan man også finne både sopp og blåbær. 

Turen er ikke merket. Det er veldig mange stier i området det kan derfor være lurt å laste ned kartet til telefonen.

Gapahuken er et flott sted for en rast. Man går samme vei tilbake. Turen tar ca 1 time hver vei. Den egner seg også godt til jogging.

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 6,6 km

Varighet: 2 timer +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Barn

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km1,0 km2,0 km3,0 km4,0 km5,0 km6,0 km0100200300

ADKOMST

Parker på Høgskolen i Østfold, Remmen. Derfra går man ned til Odde Bru, krysser veien og går noen hundre meter  oppover Englekorveien. Der jordet slutter går man til høyre. Her er det gangvei over til boligfeltet på Karrestad nord der turen starter.

ADKOMST MED KOLLEKTIVTRANSPORT

Ta toget til Halden stasjon. Gå over kanalen og følg Busterudgata til Busterudkleiva og så ta til venstre på Båstadlundveien. Følg den videre til Jotunveien til møter Huginsvei til venstre og en rask høyre til Friggs vei hvor turen starter. Det tar ca 45 min å gå fra stasjonen til startpunktet av turen.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 27.10.2015

Fra Karrestad nord til gapahuken ved Bislingen av Halden Turist. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

TISTEDAL - VADET OG VEDENSKOGEN

Halden Turist

Om gruppa | 19 turforslag 

Lengde: ca 3,7 km
Varighet: ca 55 min
Terreng: grusvei/sti
Merking: ikke merket
Buss: daglig til/fra Halden sentrum
Kart: Halden Turist


Tistedal er et tettsted ca 4 km fra Halden strum. Her slutter Haldenkanalen - Norges eldste kanal med blant annet Nord-Europas høyeste sluser på Brekke. 

Det går daglig buss mellom Halden og Tistedal. Ring 177 for ruteopplysninger. Det er parkeringsplass ved Rema 1000/Rv 21 for de som ankommer med bil. 

Turen starter på vestsiden av Svanedammen. Vi går over gangbroa og følger Løkenveien til venstre mot Tistedalsfossen. Den vil vi ikke gå glipp av! Spesielt ikke når vannføringen er stor.

Etter å ha beundret fossen, følg Løkenveien tilbake og fortsett langs vannet. Små brygger ligger tett langs bredden. Opprinnelig var det vaskeplasser for boligene i området. Hvert hus hadde sin vaskeplass. 

Der veien gjør en krapp sving opp til venstre, følg grusveien rett frem. Her står et skilt med god informasjon. 
De to øyene vi ser er Kattholmen og Huskøya. På den første er det en beverhytte. Kommer du rett før mørkets frembrudd, eller tidlig om morgene, er sjansen for å se bever god. 

Der elva går over i Femsjøen kommer vi til buer/hytter som tømmerfløterne brukte som hvile- og overnattingssted. Og til båtslippet, et kulturminne som ønskes restaureret. 

Vi fortsetter langs Femsjøen i tett løvskog frem til Tistedal skole, Tistedalshallen og Tistedal stadion. Følg veien opp langs bygningene og ta stien til venstre inn i skogen. Her ser vi rester etter taubanen som sammen med kjerrat nede ved vannet trakk tømmer mellom Femsjøen og Kaken/Halden. 

Ta av tredje sti til høyre og gå ut til minnesteinen og skansen. Her ble Fredriksten festning og Halden forsvart da Karl XII angrep i 1716, og da svenske hærstyrker forsøkte å passere Vadet i 1814. 

Velg den bratte stien rett ned til minnesteinen, ta til høyre og følg stien fram til broen over Kattholmen. Trå varsomt i dette flotte naturvernområdet. 

Gå tilbake over broen og følg stien til venstre. Gå til veien og videre over gangbroa der turen stratet. 

Vel overstått tur!

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 3,5 km

Varighet: 1 time +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km0,5 km1,0 km1,5 km2,0 km2,5 km3,0 km3,5 km050100150

NYTTIGE LENKER

Hva skjer i Halden
Aktiviteter i Halden
Attraksjoner i Halden
Restaurant og uteliv i Halden
Bussrute Halden - Tistedal

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 19.05.2016

Tistedal - Vadet og Vedenskogen av Halden Turist. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

BERGSTIEN - TISTEDAL

 

Halden Turist

Om gruppa | 19 turforslag 

Bergstien er merket med lys blå maling på trær i hele sin lengde. I stikryss er det satt opp skilt som viser retningen. Det er også satt opp skilt enkelte steder langs stien som viser til severdigheter eller gapahuker langs stien.

Hele Bergstien er 26 km lang. Den kan imidlertid deles opp i flere mindre turer. Se Kort turbeskrivelse nedenfor. Her er en kort oversikt over avstandene:

Ertemoen - Gullund:                  5,9 km

Gullund - Kula                          2,3 km

Kula - Torgalsbøen                    2,9 km

Torgalsbøen - Hallerød             10,8 km

Vi starter i nord, ved ”Turistenbrygga” i Tistedal. Her de det god plass for parkering. Den første strekningen går vi langs vei 21 langs Femsjøen. Så følger vi asfaltert vei opp bakkene mot Ertemoen. Her der det også stor P-plass ved det nye flotte skianlegget.

Bergstien fortsetter langs veien forbi Lille Erte. Ertemarka er et populært turområde og det er mange stier på kryss og tvers. Følg godt med på merkingen og skiltene. Skårefjell er høyeste punkt på denne delen av stien. Det er et fjellplatå med kortvokst furu og lyng. På Skårefjell er det bygget et utsiktstårn og en gapahuk. Fra tårnet har man utsikt over fjorden ut mot Hvaler og skoglandskapet sør i Østfold.

På veien videre sørover mot Kula, må vi passere over myra ved Bredmosen før vi kommer til Gullund og krysser skogsbilveien mellom Ertemoen og Ånerødkasa.

Mellom Gullund og Kula passerer vi ei stor bronsealderrøys, kalt Kjemperøysa på folkemunne, og går deretter over Kuleåsen.

Ved Kula krysser Bergstien vei 887 og fortsetter opp i terrenget og følger åsen sørover forbi Klevtjern som vi nok ikke ser fra stien.

Her er det skiltet til Hussteinen, en kjempemessig steinblokk som antagelig har gitt ly til både mennesker og dyr ved dårlig vær. Hussteinen ligger vest for Bergstien. Stien dit er vardet langs åsen vestover.

I nedstigningen ned mot Ørsjøen passerer vi gjennom en smal kløft. Her var det i forbindelse med angrepene på Halden i 1658 plassert en vaktpost, Siljeklev skanse.

Stien kommer ut på veien mot Ånerød, men tar av igjen etter noen hundre meter. Derfra er det bare ca 100 meter til gapahuken ved Ånerød. Her er det satt opp skilt som viser til ”Munkekjerka”, ei gravrøys som ligger på toppen av kollen.

Nede ved Ørsjøen følger vi stien stranden. Her passerer vi Nordbakke skanse, anlagt for å sikre grensen mot Sverige under Hannibalfeiden (1643-45).

Bergstien kommer så ut på vei 887, vi følger denne noen hundre meter, før vi  tar av til venstre like før Torgalsbøen. Vi fortsetter oppover i åsen, krysser et gammelt hogstfelt, og kommer så opp på åsen øst for Ør. Etter å ha passert det lille tjernet Sira på venstre side av stien, kommer vi ut på skogsbilveien mellom Elgklev og Boksjøene. Veien følges et lite stykke, så tar vi av på høyre side og kommer snart til Kavlebrumosen.

Navnet indikerer at her det har vært lagt stokker på tvers i myra i tidligere tider for å ha noe å gå på.

På den andre siden av mosen går stien opp en bakke før vi er ved Blanktjern med gapahuken.

Fra Blanktjern fortsetter vi opp en bratt bakke, så svinger stien sørover. Etter en stund kommer vi til en stor stein som ligger inntil stien på høyre side. Dette er Lagmannsstenen. Denne steinen er beskrevet på 1600-tallet, men det er usikkert hva som er bakgrunnen for navnet.

Straks etter passerer vi Halvfardalen. Dette sies å være halvveis mellom Ed i Sverige og Halden. Det var stor ferdsel mellom disse stedene via Bergstien i eldre tider.

Mellom Store- og Lille Morttjern kan vi se gravrøyser fra bronsealderen langs stien.  Kasterøyser finner man også. Dette er hauger av småstein som ble kaste

sammen av folk som har gått forbi. Disse ble til etter en hendelse, ofte en voldelig, som hadde skjedd i området. Folk ”ofra” til røysa for å verne seg mot

gjengangere og ulykke på ferden.

Ved Helbekkmoen kommer vi ut på skogsbilvei som går østover forbi Vestli og Brottet. De siste meterne av vår tur går gjennom granskogen før vi står ved grensebekken mellom Sverige og Norge, ved Hallerøddammen.

Her slutter Bergstien, men man kan fortsette på Härvägen, som stien heter på svensk side, helt fram til Ed.

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 25,5 km

Varighet: 7 timer +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Krevende +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km5,0 km10,0 km15,0 km20,0 km25,0 km020040082 moh.

NYTTIGE LENKER

Tistedalen - Bergstien

ADKOMST

Fra Halden:
Følg Riksvei 21 mot Tistedal/Aremark. Kjør av til venstre mot Tangen brygge (grusplass etter Best bensinstasjon)

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

Sist oppdatert: 02.11.2015

Bergstien - Tistedal av Halden Turist. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

LANGS BLÅLØYPER FORBI FIRE SPORTSHYTTER OG EN HOPPBAKKE I HØYÅSMARKA

Nils Otto Økern-Klevmo

19 turforslag 

I dag finnes det to sportshytter i Høyåsmarka, det er Høyåshytta og Venåshytta. Denne trasseen tar deg fra Venåshytta, langs blåløypa til Høyåsmasta. Der følger den Lysløypa ett par hundre meter mot Brannfjellet. Snart passerer man det stedet den aller første sportshytta lå. Det er skiltet ned til restene av grunnmuren.

Der lysløypa svinger ved enden av Brannfjellet tar man av og følger skiltingen mot den gamle hoppbakken. Her er en fin rasteplass med god utsikt nordover.

Fra Brannfjellet går lysløypa videre forbi Høyåsmasta igjen og rett før man kommer til Høyåshytta går det en blåmerket løype bratt nedover på venstre hånd. Her kommer man ned til gapahuken ved idylliske Blytjern. Der gapahuken nå ligger var badstuen til Musehogget. Musehogget var den illegale hytta som Halden Skiklubb brukte under andre verdenskrig.

Etter gapahuken tar man gulmerket løype til venstre ett par hundre meter i retning Mørkbukta før man kommer til skilt det står Holmen Venås. Her går det en fin blåmerket løype man kan følge helt til Holmen gård. Den siste biten går det på vei og lysløype tilbake til parkeringen på Venåshytta.

 

Type: Fottur, skogstur

Lengde: Ca. 11,4 km

Varighet: 2 timer, 30 minutter+

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Middels +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km10,0 km2,5 km5,0 km7,5 km0200400600

NYTTIGE LENKER

Høyåshytta
Den første sportshytta i Høyåsmarka
Musehogget
Venåshytta

ADKOMST

Bil. Kjør Gimlebakken fra Halden Sentrum og fortsett Asakveien til skiltet innkjøring mot Venåshytta.

ADKOMST MED KOLLEKTIVTRANSPORT

Man kan også starte turen langs lysløypa fra Stenerød. Da kan man ta ringbuss.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

Sist oppdatert: 05.11.2015

Langs blåløyper forbi fire sportshytter og en hoppbakke i Høyåsmarka av Nils Otto Økern-Klevmo. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

HALDEN RUNT

Niklas Alopaeus

3 turforslag 

Halden runt

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 55,5 km

Varighet: 3 dager +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km10,0 km20,0 km30,0 km40,0 km50,0 km020040090 moh.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 11.04.2016

Halden runt av Niklas Alopaeus. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

ORMTJERN-RITTET

 

Halden Turist

Om gruppa | 19 turforslag 

Ruta til løpe Ormtjern-rittet.

The route of the race Ormtjern-rittet.

 

 

Type: Sykkeltur

Lengde: Ca. 33,4 km

Varighet: 2 timer, 30 minutter+

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Middels +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Område:

Østfold

HØYDEPROFIL

0,0 km5,0 km10,0 km15,0 km20,0 km25,0 km30,0 km020040088 moh.

NYTTIGE LENKER

Hva skjer i Halden
Restaurant og uteliv i Halden
Attraksjoner i Halden
Restaurant og uteliv i Halden
Ormtjernhytta (sportshytta)

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 20.05.2016

Ormtjern-rittet av Halden Turist. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

HØIÅS - BLÅLØYPA

Halden Turist

Om gruppa | 19 turforslag 

Fra Fjell til Høiåshytta er det lysløype (bred skogsvei) hele veien. I tillegg kan turen varieres med Blåløypa (skogssti) fra Eikelimoen. Da vil man komme ut i lysløypa ca. 1 km fra Høiåshytta. Turen tilbake følger lysløypa hele veien.

Dette er hovedsaklig en fottur, men når det ligger snø blir det kjørt opp skispor i lysløypa

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 7,5 km

Varighet: 1 time, 30 minutter+

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Barn

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km1,0 km2,0 km3,0 km4,0 km5,0 km6,0 km7,0 km0200400201 moh.

NYTTIGE LENKER

Høiåshytta

ADKOMST

Følg riksvei 22 fra Halden sentrum til Brødløs. Ta til høyere i rundkjøringen og følg B R A veien til nesten rundkjøring. Ta til venstre i rundkjøringen og følg Asakveien (901) i ca 2,5 km. Ta av veien til venstre og følg grusvei i ca. 700 meter til parkeringsplass

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 18.11.2015

Høiås - Blåløypa av Liv Lindskog. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

MONOLITTBRUDDET FRA ENDEN AV HOVSVEIEN

Nils Otto Økern-Klevmo

19 turforslag 

Kort tur til der råemnet til Monolitten ble tatt ut i 1922. Monolitten ble senere hugget ut av Vigeland, og er nå et kjent monument i Frognerparken i Oslo.

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 1,2 km

Varighet: 30 minutter +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Voksen, senior

Område:

Østfold

HØYDEPROFIL

0,0 km1,0 km0,3 km0,5 km0,8 km010020094 moh.

NYTTIGE LENKER

www.facebook.com
www.turihalden.no

ADKOMST

Kjør til Halden og fortsett Hovsveien til den slutter. For alternative ruter, se "Turer i Halden" på facebook.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

Sist oppdatert: 09.06.2015

Monolittbruddet fra Enden av Hovsveien av Nils Otto Økern-Klevmo. Tilgjengelig under CC BY-NC 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

HØIÅS I HALDEN

Turperler - Linken Raeng

11 turforslag 

Stien opp mot Høiåshytta går ut fra parkeringsplassen og snirkler seg innover i skogen og oppover mot toppen. Vi går over noen små koller og ei bru, forbi noen mindre myrer, oppover fjellet og ser etterhvert Høiåsmasta der fremme.

Ved hytta, 236 m.o.h., er det et stort kart over området, samt bra skilting; her er alt tilrettelagt for å ta en skikkelig runde i skogen. For dem med små turvenner er imidlertid kanskje området rundt hytta mest interessant, ettersom det her er tilrettelagt for grilling med bord og benker, samt en lekeløype mellom trærne like ved.

Litt bortenfor Høiåshytta står det 18 meter høye tårnet som har klatrevegg på to sider. Fra toppen av tårnet er utsikten flott i alle himmelretninger!

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 1,3 km

Varighet: 1 time +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Barn

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km0,3 km0,5 km0,8 km1,0 km1,3 km0200400

NYTTIGE LENKER

https://turperler.wordpress.com/2015/01/

ADKOMST

Kjør mot Halden. Ta inn B.R.A.-veien (rv. 921) ved Halden Lærerhøgskole og følg denne frem til rundkjøringen i Gimlekrysset. Herfra følger du skilting mot Asak kirke. Kjør helt til du ser skilting mot turhyttene på høyre hånd. Det første skiltet viser inn mot Venåshytta, det andre skiltet viser til Høiåshytta og Høiåstårnet. Du kan parkere ved veien, eller kjøre litt lenger (hold til venstre i 1. kryss) og sette bilen på parkeringen ved skilting til Ekelimoen. Eventuelt kan du følge veien helt frem til den siste parkeringen før bommen og gå til fots den siste kilometeren mot toppen.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 19.08.2017

Høiås i Halden av Turperler - Linken Raeng. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

SKÅREFJELL OG TILBAKE

Kristoffer Hanse

1 turforslag 

Dette er en tur som går på både stier og på grusvei. på Vei opp er det mest sti, mens på veien hjem er det mer grusvei.

Type: Fottur

Lengde: Ca. 22,2 km tur/retur

Varighet: 3 timer +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Middels +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km2,0 km4,0 km6,0 km8,0 km10,0 km0100200300400

Høydekurven og kartet viser turen én vei. Totalt er turen ca. 22,2 km tur/retur.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 15.05.2016

Skårefjell og tilbake av Kristoffer Hanse. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

LILLE ERTE RUNDT

 

Halden Turist

Om gruppa | 19 turforslag 

Fin tur i lett skogsterreng. Første del av turen på vestsiden av vannet går på skogsstier opp til Ertehytta. På østsiden av vannet tilbake til parkeringen er det grusvei.

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 4,4 km

Varighet: 1 time, 30 minutter+

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Barn

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km1,0 km2,0 km3,0 km4,0 km0100200300159 moh.

NYTTIGE LENKER

Ertehytta

ADKOMST

Ta riksvei 21 fra Halden mot Aremark/Tistedalen i ca 5 km. Ta av til Høyre, skiltet mot Lille Erte Vannbehandling. Følg veien i ca. 1,2 km for å komme til parkeringen

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 02.11.2015

Lille Erte rundt av Liv Lindskog. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

HOLVANN RUNDT OG SKÅREFJELLET FRA MYRANE

Nils Otto Økern-Klevmo

19 turforslag 

Rundtur som går langs Holvannet og til gapahuken og Tårnet på Skårefjell. Greie stier der det holder med lave sko.

Alternativt kan man starte runden fra parkeringa til Ertehytta og gå inn bomveien nedenfor parkeringsplassen.

 

Type: Fottur, bærtur, skogstur, topptur

Lengde: Ca. 12,9 km

Varighet: 3 timer +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Middels +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Voksen, senior

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km2,5 km5,0 km7,5 km10,0 km12,5 km0200400600172 moh.

ADKOMST

Myrane er på de fleste GPS'er. Kjør inn mot Klepper ved Øberg og ta til venstre ved Postkassestativet etter 2 km. Følg veien til Myrane og gå over jernbanesporet.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 09.06.2015

Holvann rundt og Skårefjellet fra Myrane av Nils Otto Økern-Klevmo. Tilgjengelig under CC BY-NC 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

SNARTUR TIL TOBRUÅSEN

Nils Otto Økern-Klevmo

19 turforslag 

Fra Tobruåsen har man fin utsikt sydover mot Berg, Rokke og Halden. Lett terreng. Mye sopp og bær i området. Unngå å gå på sandveien man kommer inn på etter første sti. Der foregår det trening til trav.

 

Type: Fottur, bærtur, skogstur, sopptur, topptur

Lengde: Ca. 2,0 km

Varighet: 1 time +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Voksen, barn, senior

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km0,5 km1,0 km1,5 km050100150

NYTTIGE LENKER

www.facebook.com
www.turihalden.no

ADKOMST

Kjør til Viksletta og ta av. Ta skogsveien til høyre etter Neset. (Første gård syd for Mo)

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 09.06.2015

Snartur til Tobruåsen av Nils Otto Økern-Klevmo. Tilgjengelig under CC BY-NC 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

GAMLE TOLLSTASJON TIL HJELMKOLLEN

Halden Turist

Om gruppa | 19 turforslag 

Lett tilgjengelig utsiktspunkt på Hjelmkollen
Turen opp til Hjelmkollen er en snau kilometer lang med ca 70 m stigning totalt. Du bør beregne 15 minutter opp til toppen og 10 minutter ned igjen. Utsikten er fantastisk både mot Halden, gammel og ny Svinesundsbro og Hvaler.
Turen starter ved parkeringsplassen ved den gamle tollstasjonen ved Svinesundterrassen/Gamle Svinesundsbro, se bilde. Det er skiltet med "Kyststien" merker og/eller treskilt. Følg grusveien ca 100 meter og ta av til venstre på stien inn i tett skog. Det er en gammel kjerrevei med til dels bratt stigning opp mot Blåsopp gård. På toppen av bakken tar du til høyre gjennom gårdsbruket og følger bred grusvei videre oppover. I enden av veien finner du skilt og kart over den militære historien på Hjelmkollen, og hvis du har med lommelykt, kan du gå gjennom bunkersen opp på toppen til utsiktspunktet. Fra toppen ser du Norges høyeste bygg, Nexanstårnet, innseilingen til Halden by og Fredriksten festning. I motsatt retning får du panoramautsikt til gammel og ny Svinesundsbro og utløpet av Iddefjorden mot Hvaler. Turen egner seg godt for barn, husk lommelykt til bunkersen. Det er benker og bord så du kan nyte både utsikten og en matpause på toppen.

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 1,0 km

Varighet: 1 time +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Barn

Område:

Oslofjorden

 

HØYDEPROFIL

0,0 km0,2 km0,4 km0,6 km0,8 km1,0 km0100200300

ADKOMST

Fra Halden: Følg riksvei 21 mot E6. Ta av til venstre mot riksvei 118 - Svinesund, og følg veien ca. 2,5 km. Ta til høyre før Gamle Svinesundbro, her er rasteplass og bussholdeplass.

Fra Oslo: Ta avkjøring 2 fra E6, følg riksvei 21 mot Halden. Etter første rundkjøring, ta av til høyre mot riksvei 118 - Svinesund. Følg deretter veibeskrivelse over.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 20.10.2015

Gamle tollstasjon til Hjelmkollen av Liv Lindskog. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

KRUSETER OG ORMTJERN

 

Halden Turist

Om gruppa | 19 turforslag 

Starter ved Kruseter og går rundt Krusetertjern i lysløypa mot Ormtjernhytta. 

Fint underlag - grus- som egner seg både for vandring, sykling og barnevogn.

Når man kommer til Ormtjernhytta er det flotte muligheter for rast. Det er også en flott tur å gå rundt Ormtjern. Ca 1 km på skogssti.

 

Type: Fottur, bærtur, skogstur, sopptur, trilletur

Lengde: Ca. 5,4 km

Varighet: 1 time +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Barn, barnevogn

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km1,0 km2,0 km3,0 km4,0 km5,0 km0100200300400

NYTTIGE LENKER

Ormtjernhytta

ADKOMST

Kjør Rv 21 fra Halden retning Ørje ca 10 minutter. Parker ved Krusetertjern.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 28.09.2015

Kruseter og Ormtjern av Liv Lindskog. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

KORT HULETUR TIL BESSEBERGHELLEREN

 

Nils Otto Økern-Klevmo

19 turforslag 

Besseberghelleren er en romslig hule, selv om det er lavt under taket i de innerste områdene. Det ble funnet ekte en gullskatt der en gang i tiden. Den havnet på museum i Oslo. Dessverre ble museet ranet på begynnelsen av forrige århundre. Da tok de blant annet med seg gullskatten.

Fra parkeringsplassen går man over fjellet, og holder til venstre etter toppvarden. Da kommer man i enden av et stup. Gå til høyre på nedsiden av stupet. Hulen ligger på innsiden av steinblokker, og er enkel å gå inn i.

 

Type: Fottur, grottetur

Lengde: Ca. 0,6 km

Varighet: 1 time +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Barn

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km0,1 km0,2 km0,3 km0,4 km0,5 km0,6 km0100200142 moh.

ADKOMST

Kjør fylkesvei 22 fra Halden mot Bakke. I 60 sonen ved Sanderød går det en sandvei opp til venstre rett før et blått hus. Veien heter Holtegrenda. 
Følg sandveien forbi Holt gård, og opp bakken. På toppen utvider veien seg og det er parkeringsmuligheter.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 27.12.2015

Kort huletur til Besseberghelleren av Nils Otto Økern-Klevmo. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

SOPPTUR PÅ KJEØYA

 

Per Magnus Sandsmark

1 turforslag 

Jeg er veldig glad i å gå sopptur når jeg har tid en kveld eller i helger. Det er en tur alle kan ha tid til. I området kan du fiske, bade, plukke sopp, se på gamle fortsruiner og god utsikt over Singlefjorden og Sekken.

Husk at om du lurer på om soppen er giftig eller hva den kan brukes til eller hva du egentlig har plukket så kan du kontakte en av de soppsakkyndige i Halden: http://haldensoppforening.com/soppsakkyndige/

 

Type: Fottur, sopptur

Lengde: Ca. 1,8 km

Varighet: 3 timer +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Voksen, barn, senior

Område:

Oslofjorden

 

HØYDEPROFIL

0,0 km0,3 km0,5 km0,8 km1,0 km1,3 km1,5 km1,8 km02550755 moh.

NYTTIGE LENKER

flexx.no
FORENINGENS AKTIVE SOPPSAKKYNDIG

ADKOMST

Kjør E6 eller Rv118 og følg skiltene derfra mot Sponvika

Du kan parkere ved den store parkeringsplassen ved Sponvika Vertshus (helt nede ved kysten). Det går også buss, men det må bestilles to timer i forvegen. Det kan du gjøre her: http://flexx.no/order/trip/F3BEE07B-76FE-4AEA-975B-39B3FF8B56F0

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 09.06.2015

Sopptur på Kjeøya av Per Magnus Sandsmark. Tilgjengelig under CC BY-NC 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

SPONVIKA - OPPLEVELSESRIKE KJEØYA

Halden Turist

Om gruppa | 19 turforslag 

Kjeøya ligger i Sponvika og ble fastland for godt over tre tusen år siden. 

Det går buss mellom Halden og Sponvika daglig. Ring 177 for ruteopplysning. Det er parkeringsplass på Kjeøya for de som kommer med bil. Avstand Halden sentrum - Kjeøya er 14 km.

Turen starter på gressbakken ved det gamle fergeleie, i dag småbåthavn. Utsikten til deler av det idylliske tettstedet Sponvika er flott. Og avstanden over fjorden til Sverige er kort. Her ytterst i Iddefjorden ved innselingen til Halden var ladestedet allerede på 1400-tallet. 

Vi går nordover forbi bommen og følger veien til Pina. Et populært badested. Her skinner kveldssola lenge sommerstid. 
Gå tilbake til hovedstien og ta til høyre mot Grønnbukt. Stien går over øyas høyeste punkt 59 moh. På veien ned til Grønnbukt går vi over en løpegrav. De ble laget av tyskerne under 2.verdenskrig og finnes over hele øya.

På sørsiden av øya er naturen brattere og villere. Til gjengjeld er utsikten fantastisk ut til Singlefjorden og Hvalerøyene. Vi fortsetter og naturen forandrer seg igjen. Landskapet preges nå av lyng og furuskog. Etter en bratt nedstigning kommer vi ut på flat mark i et område med vakre bjørketrær. 

Gå sørover mot høyre. Følg den brede stien og ta av til høyre andre sti du kommer til - ta så til venstre i neste kryss. Vi kommer til Sponvikaskansen. Utsikten til Svinesundsbroene er spektakulær!

Følg stien videre rundt skansen til løpegravene. På grunn av den strategiske beliggenheten ved innseilingen til Halden, ble det i 1676-77 bygget et skanseverk her som forpost til Fredriksten festning. 

Fortsett så tilbake til hovedstien og gå til høyre. Til venste i neste kryss og ned bakken forbi en hytte. Ut på veien og til venstre til parkeringsplassen. 

En opplevelsesrik tur i flott natur!


Lengde: ca 3km
Varighet: ca 45 min
Terreng: sti
Merking: ikke merket
Buss: daglig til/fra Halden sentrum
Kart: Halden Turist

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 3,2 km

Varighet: 1 time +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Barn

Område:

Oslofjorden

 

HØYDEPROFIL

0,0 km0,5 km1,0 km1,5 km2,0 km2,5 km3,0 km0100200

NYTTIGE LENKER

Hva skjer i Halden
Aktiviteter i Halden
Attraksjoner i Halden
Restaurant og uteliv i Halden

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 19.05.2016

Sponvika - Opplevelsesrike Kjeøya av Halden Turist. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

KJEØYA RUNDT

 

Nils Otto Økern-Klevmo

19 turforslag 

Start ved parkeringsplassen som ligger ved Sponvika vertshus. Går man medurs, starter turen bratt opp til Sponvikskansen, Der er det utsikt innover Singlefjorden forbi Svinesundbroene. Løpegraver fra 2. verdenskrig.

På toppen kan man gå inn i det gamle kruttlageret før man fortsetter videre mot trasséen som leder ned til Grønnbukt. Her er det en lang løpegrav som er morsom for ungene. Det er også tre små strender atskilt av svaberg.

Følg veien videre tvers over øya og ta turen nedom Pina. Flott picniksted med sandstrand nedenfor gressbakken. Videre tilbake til parkeringsplassen på sandvei.

Bilder og lenger beskrivelse finner dere i "Turer i Halden og omegn" på facebook.

 

Type: Fottur, skogstur

Lengde: Ca. 3,6 km

Varighet: 45 minutter +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Voksen, barn, senior

Område:

Oslofjorden

 

HØYDEPROFIL

0,0 km0,5 km1,0 km1,5 km2,0 km2,5 km3,0 km3,5 km01002007 moh.

NYTTIGE LENKER

www.facebook.com

ADKOMST

Kjør bil til Korterødveien i Sponvika. Til høyre før man kommer til vannet. Parkering ved Sponvika vertshus.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 09.06.2015

Kjeøya Rundt av Nils Otto Økern-Klevmo. Tilgjengelig under CC BY-NC 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no

SYVERSTADVANNET RUNDT, MED AVSTIKKER TIL BRONSEALDERRØYSA PÅ HJERTERÅS

 

Sarpsborg Allianseidrettslag

Om gruppa | 11 turforslag 

Denne turen starter fra en liten P-plass ved fv. 596, Rognemyrveien i Skjeberg ca. 100 m vest for gården Bekken. (Her er det bare plass til en bil. Dersom det trengs større plass, kan P-plassen på fv. 596 ca. 75 m vest for skogsbilveien som går til Tulletjern benyttes).

Vi følger en god skogsbilvei sydover 650 m til et "skogsbilveikryss", herfra følger vi skogsbilvei sydover et kort stykke før vi svinger av på stien som går østover over Lauvskausfjellet i retning mot Tulletjern. Denne stien har røde/oransje merker på trærne, og Hennesrittet's ryttere benyttet tidligere denne stien, men i motsatt kjøreretning. Vi kommer ned på en skogsbilvei, og tar til høyre sydover, og senere sydvestover mot Syverstadvannet. Etter å ha passert tre myrer, tar vi av fra stien og går sydover til ei hytte som ligger 150 m øst for Syverstadvannet. Denne hytta eies av grunneiere i området, og den brukes bl.a. som samlingssted i elgjakta.Her kan det kanskje passe med en liten kafferast før turen fortsetter videre sydover til sydenden av vannet. Her følger vi bilveien som går vestover mot Syverstad. Ca. 750 m fra sydenden av vannet svinger vi inn på en traktorvei østover mot vannet igjen. Etter ca. 180 m på denne veien tar vi av nordover, og går ca. 600 m på en lite synlig sti, som fører oss fram til den store gravrøysa på høydedraget nord for Syverstadvannet. Denne gravrøysa er forholdsvis stor, og syner tydelig at den har hatt flere gravkammer. Vi tar samme vei tilbake til traktorveien, og følger denne østover mot nordenden av vannet. Her tar vi av på en god sti som fører oss nordover gjennom myra. Her kan vi se restene etter mange torvhytter som ble benyttet for en del tiår siden. Vi fortsetter nordover via Roligheten og tilbake til startstedet ved Rognemyrveien.

 

Type: Fottur

Lengde: Ca. 7,4 km

Varighet: 2 timer +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Barn

Område:

Østfold

 

HØYDEPROFIL

0,0 km1,0 km2,0 km3,0 km4,0 km5,0 km6,0 km7,0 km010020030069 moh.

ADKOMST

Med bil til fv. 596 (Rognemyrveien).

ADKOMST MED KOLLEKTIVTRANSPORT

Ingen kollektiv reisemåte er tilgjengelig.

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

Sist oppdatert: 12.03.2017

Syverstadvannet rundt, med avstikker til bronsealderrøysa på Hjerterås av Sarpsborg Allianseidrettslag. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens.

Tekst hentet fra ut.no