Visit Oslofjorden

View Original

Festningsløypa Karljohansvern

KARLJOHANSVERN

Festningsløypa

 

 

Festningen du nå er på, er et av Norges 14 nasjonale festningsverk og
et nasjonalt kulturminne som vi ønsker å bevare for senere generasjoner.

— Forsvarsbygg

Tweet This

Informasjon om Karljohansvern direkte på mobilen

Når du går festningsløypa på Karljohansvern, kan du nå få informasjon om festningen direkte på telefonen. Det gjør du ved å skanne QR-koder med mobilen. Festningsløypa har i alt 31 punkt, og det er laget QR-koder for 12 av de.


Bildet ovenfor: Visste du at Museumsskipet KNM Narvik F304 er Norges største museumsskip? Fregatten ligger til kai på Karljohansvern, utenfor Magasin B. Hun ble sjøsatt fra Marinenes hovedverft i Horten midt på 60-tallet. KNM Narvik ble tatt av kommando i 2007, etter over 40 år i tjeneste. Fregatten har tilbakelagt 850 000 nautiske mil som tilsvarer 37 ganger rundt jorden.

Åpningstider i april:
Søndager: 12 – 16

Web: http://www.knmnarvik.no
E-post: post@knmnarvik.no
Tlf: 944 99 636

Marinemuseet har også flere bevarte fartøyer, blant annet «Rap», Norges og verdens første dedikerte torpedobåt, samt utendørsutstilling med ubåten KNM «Utstein» og MTBen KNM «Blink». Begge av de sistnevnte skip er åpne for publikum i åpningstiden.Ved siden av det museale kan Marinemuseet tilby flere historiske tjenester. Museet har et stort fagbokbibliotek, bildesamling og tegningsarkiv. Det er tilbud om guidede omvisninger.

31 LABORATORIET

30 ARTILLERIVERKSTEDET

29 MAGASINENE

28 MAGASINKANALEN

27 VERFTET (MARINEVERFTET)

26 KIRKEN

25 VERFTSPORTEN (VAKT OG SKOLEBYGNING)

24 SÖKADETTINSTITUTTET (BEFALSSKOLEN)

23 KALKOVNENE

22 FLYFABRIKKEN

21 DEN NORSKE LØVE

20 MØRINGBATTERIET

19 FERGESTEDET

18 EKSERERHUS

17 FESTNINGSVOLLEN / BYVOLLEN

16 BRAKKEKVARTALENE

15 BYTORGET

14 KORPSSKOLEBYGNINGEN (BEFALSMESSEN CARL JOHAN)

13 STALL

12 GAMLE HORTEN (BEFALSFORLEGNINGEN)

11 ADMIRALBOLIGEN (SJEFSBOLIGEN)

10 RØDE HUS (TAKKELMESTERBOLIGEN) / HORTEN GÅRD

9 TIVOLIBATTERIET

8 FESTPLASSEN

7 SJØMILITÆRE SAMFUND

6 KANALEN

5 VOLLPORTEN (PARTI AV SYDVOLLEN)

4 EPIDEMIEN (FARSOTSYKEHUS) / LOKALHISTORISK SENTER

3 ADMINISTRASJONSBYGGET

2 PUBLIKUMSPARKERING (MARINENS SYKEHUS – SYKEHUSTOMTA)

1. GARNISONSBRAKKEN

La oss fortelle deg nesten alt om Karljohansvern i Horten

GUIDE
KARLJOHANSVERN

Se mer nedenfor

På vei til en kulturskatt

Vi reiser til Horten og Karljohansvern

Horten er som så mange andre byer med stor fergetrafikk, de er byer man lett kan havne i fare for å ignorere uberettiget. Et havnemiljø byr sjelden på en god invitasjon til å bli nysgjerrig på hva skjuler seg bak containere og havnelager.


I det man forlater fergen og kjører bilen i land, så er det jo som regel den vante prosedyren som skjer; her skal vi komme oss raskest mulig ut av byen, og når køen av tungtransport er over og vi endelig kan kjøre ut på motorveien, kan vi puste ut, og se frem til destinasjonsmålet. Men byen vi nettopp har forlatt kunne beriket oss med sin historie og kulturskatter. Horten er nettopp en slik by - et skattekammer av historie, attraksjoner, kulturliv, og vakker natur både langs kysten og i innlandet.

SE MER NEDENFOR

Karljohansvern i Horten har alltid hatt en magnetisk tiltrekningskraft på fotoentusiaster og historieinteresserte.

Nå blomstrer kunst- og kulturlivet på den gamle marinebasen, og er nå blant de mest interessante stedene å besøke langs Oslofjorden.




La oss vise deg den gamle marinebasen

Karljohansvern

Fra kuler og krutt til kulturverft

Scroll ned

Karljohansvern i Horten er en gammel marinebase som nå er et kulturverft fullt av liv med museer, kunstnere, designere, butikker, markeder, gallerier, publikumsgjester, og klynger av kunnskapsbedrifter innen teknologi.

Et yrende kulturliv inne på Karljohansvern

Et nærmest tilfeldig besøk på Karljohansvern i fjor gjorde at vi ble helfrelst på den gamle marinebasen. Vi anbefaler på det varmeste et besøk til denne kulturperlen til alle som ikke har besøkt Karljohansvern før, eller som ikke har vært der på flere år.


Årsaken til at vi har blitt bergtatt av Karljohansvern er flere grunner, men det vi synes er verdt å nevne er at hele området Karljohansvern byr på så mye forskjellig. Her kan du fra flotte badestrender bade og sole deg på flotte badestrender den ene timen for så gå på galleribesøk og kafebesøk den neste timen, for så å avslutte besøket med museumsbesøk.


Eller hva med å gå flotte turer på godt tilrettelagte stier som som veksler med å gå langs vannkanten noen steder og andre områder inn i fuktig løvskog. Den offisielle kyststien for Oslofjorden og Vestfold går gjennom Karljohansvern og fortsetter herfra sin ferd langs hele Vestfoldkysten ned til Helgeroa, eller nordover med nesten sammenhengde løype til Svelvik

Kunstner Marit Geraldine. Se mer av hennes kunstverk nedenfor.

SE PROGRAM JUNI - SEPTEMBER

Arkitektur og miljø du ikke ser andre steder

Det er også fint å bare rusle mellom den fine og sjeldne arkitekturen som står så solid her som vitnesbyrd på flere hundre år som Norges viktigste marinebase. Bygningene fra marinebasens tider er en unik arkitekturhistorie og dette er arkitektur du ikke ser andre steder.


Marinemuseet som ligger her inne er det eldste i verden, og selvsagt er must når besøker Karljohansvern. Vegg i vegg med marinemuseet kan du ta et spennende dypdykk i fotografiets historie, fotomuseet er Preus Museum og Norges nasjonale fotomuseum, spennende for både barn og voksne.


I dag er det kulturlivet og forskningsmiljøet som dominerer på Karljohansvern. Det er gøy å se så mange forskjellige kunstnere og keramikere og andre håndverkere i sving med sitt fag.

Flere ganger i løpet av være besøk ble vi av kunstnerne uoppfordret fortalt at det er også et svært godt samarbeid mellom alle kulturaktørene som holder til inne på Karljohansvern, enten det er i gallerier, studioer, verksteder, butikker, eller hos spisestedene.


Og vi merket under flere av våre besøk på den gamle marinebasen, at dette rett og slett ikke var bare svada. Alle ønsker å bidra i samme retning, og det er nok nå noe av årsaken til at Karljohansvern for tiden blomstrer med kreative ildsjeler i det yrende kulturlivet som finnes her nå.




Nedenfor viser vi deg

attraksjoner og kulturliv

Gallerier, museer, butikker, kunstnere, spisesteder, severdigheter, og naturen

Scroll ned

Lokalisert på Garasjetorget

Futura Classics

Oppdag

Det koselige

spisestedet

Nummer Ti

SE SELV

Linda K. Syvertsen

Lindas ansikter

Ansiktsfascinasjon

Det nyeste tilskuddet på kulturverftet

Jung Design

SE HER

Godtebutikk for elskere av vintage-klær

Bare brukt

Så mye fint

Så herlig nostalgi

Lokalhistorisk

Besøk museet

PLEKTER VINTAGE & SPECIAL

Gitarparadis

Kanskje Norges mest spesielle
musikkbutikk

Klikk meg

Det gule huset på Garasjetorget

Pikilìa Galleri

Oppdag

8 kunstnere

i 3 etasjer

Galleri
Verftsporten

SE SELV







Ilda Design

Se mer







Farger i lag

Marit Geraldine Bostad

Se maleriene og les intervju

Ragnar Almén

Ragnar Almén er en norsk maler, tegner og grafiker. Han har vært elev av maleren Gunnar Romberg og grafikeren Bjørn Willy Mortensen. Han er medlem av Norske Grafikere og Norsk kunstnerforbund og har hatt en lang rekke separatutstillinger og deltatt på flere kollektivutstillinger. I 2012 hadde han en stor separatutstilling på Haugar Vestfold Kunstmuseum.


Bilder av Ragnar Almén er innkjøpt av blant andre Oslo kommunes kunstsamlinger, Vestfold fylke, Norsk Kulturråd, Riksgalleriet, Nasjonalgalleriet, Samtidsmuseet og Haugar Vestfold Kunstmuseum.


Ragnar Almén har atelier i 2. etg i Magasin B, Bygg 130, Kommandørkaptein Klincks vei 7 på Karljohansvern, Horten.


Åpningstider


Hver første søndag i måneden kl 12.00-15.00, og ellers etter avtale og når skiltene står ute.


Mobil: 975 12 594

Andre kulturaktører på verftet

Festningsløypa

Hør hva du ser på turen. Når du går festningsløypa på Karljohansvern, kan du nå få informasjon om festningen direkte på telefonen. Det gjør du ved å skanne QR-koder med mobilen.

Klikk meg

Marinemuseet

Museet ligger i flotte omgivelser på den gamle marinebasen. Marinemuseet har som sin hovedoppgave å bevare-, dokumentere og formidle Marinens materielle kulturarv og norsk marinehistorie.

Klikk meg

Preus Museum

Velkommen til Preus museum – et skattkammer av fotografier, teknisk utstyr og fotolitteratur i en historisk bygning ominnredet av professor arkitekt Sverre Fehn.

Klikk meg

Natur

Se her

Arkitektur

Unikt

Historien

Les

La oss vise deg hva som skjer

Hva skjer i år?

Se fullstendig kulturprogram neste side.

Bla om til neste side

Festningsverkene i Oslofjorden byr på spennende Norgeshistorie og i dag et rikt kulturliv innenfor festningsmurene. 6 store festningsverk + mange fort og batterier.

Se festningsverkene i Oslofjorden

Festningsverkene i Vestfold

https://magasin.visithvaler.no/oslofjordguide-turer-i-oslofjorden/karljohansvern-i-horten/