Visit Oslofjorden

View Original

Kyststien på Hvasser

Kyststien

Hvassers turperle

Etterlengtet kyststi

Det er søndag formiddag og en stor gjeng er samlet på Sandøsund, for å være med på åpningen av den etterlengtede ”Hvasser kyststi”. 

Denne teksten ble skrevet av Maria Metaxenioy i forbindelse med åpningen av kyststien på Hvasser i 2015

Været har endret seg drastisk i løpet av natten. Fra å være noe som kunne minne om vårvær den siste tiden, har det plutselig begynt å snø. Det er surt og kaldt, og fra himmelen kommer det en blanding av regn og snø. Men litt dårlig vær stopper ikke denne gladgjengen fra å gå jomfruturen av ”Hvasser kyststi”. Varaordfører Per Ove With ønsker velkommen, og som ved andre offisielle åpninger klipper han over snoren og erklærer ”Hvasser kyststi” for åpnet.

Sur og kjølig åpningsdag. Av alle dager i året, så ble 22. mars 2015 blant de sureste væremesssig.

– Jeg er imponert over at så mange kom. Kommunen har holdt på i mange år for å få åpnet ”Hvasser Kyststi”, så det er ekstra hyggelig at å se så mange her, sier With.


Dermed er den første offisielle turen langs ”Hvasser kyststi” i gang.


Tur langs kysten

Langs havet vandrer over 60 personer, og stemningen er mye bedre enn været. Denne dagen er vel beviset på at nordmenn må ha funnet opp ordtaket: ”det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær”. For mens det tråkkes i vann, og sludd daler ned, er samtalene ganske munter blant de turglade menneskene.


– Alternativet er jo å sitte inne i dette været, men hvorfor skal man det? Dette måtte vi jo bare få med oss, det er jo så hyggelig, sier en fornøyd turgåer.


– Dessuten kan man ikke bestemme over været, sånn er det bare. Det er alltid godt med litt frisk luft, sier ei annen.


Selv om været ikke er optimalt, er det lett å forestille seg at dette er en flott tursti når solen skinner.

Tilbake til gamle dager

Underveis er det korte stopp på kjente plasser hvor det blir fortalt historier fra området. Thor Pedersen og Einar Chr. Erlingsen fra historielaget bidrar med kunnskap om Hvasser. Innledningsvis blir det fortalt om kongefamilier og kjente malere som bosatte seg i området på sommerstid. Etter noen minutter i litt ulendt terreng er første stopp ved Kruge leirskole, som opprinnelig var et kystpensjonat. Pensjonatet ble i gamle dager drevet av en sjømannshustru som hadde behov for å spe på inntektene.


Neste stopp antas å ha vært en marinebase under Napoleons krigen, hvor flere døde av sult og sykdom, enn selve krigen. Deretter går turen forbi ”Lille Skagen”, og det blir informert om at det faktiske navnet på området er ”Sandvika”. Like rundt hjørne ved ”Lille Skagen” blir det også fortalt om merkelige hendelser. Ved noe som antas å være en gravrøys er det visstnok stener og en varde som er i bevegelse – er det mulig at det spøker her?


Etter et innblikk i hvordan kvegdrift og gårdsbruk var i gamledager, er det blitt klart for siste stopp, utenfor Hvasser kirke. Her blir det en koselig avslutning med fortellinger om den grundige søknad- og byggeprosessen som måtte til for å få bygget kirken, og historien bak den kunstneriske altertavlen. 

Kyststien starter bak matbutikken i idylliske Sandøsund.

Etter omtrent de første 100 meter, så er det litt vrient å se hvor veien går videre. Du skal opp til høyre foran det rød huset. Etter det er det lekende lett å følge skiltingen på stien.

Hvasser kystmuseum

Etter en snau time er turen gått fra Sandøsund, Lille Skagen, Hvasser kirke og tilbake. Selv om gjengen er blitt kalde, er tilbakemeldingene positive. En vellykket tur hvor de lokale tydelig er fornøyde med å få kyststien offisielt åpnet. 

Anne Sjømæling fagsjef for kystleden i ytrefjord og vest, meddeler at det vil bli satt opp mer informasjon om stien på et godt synlig sted. Her vil det være både kart og litt historie over området, for de som ønsker å gå turen på egenhånd. Hun tipser også om Hvasser kystmuseum som ligger like i nærheten. Her burde man ta turen innom når man er på besøk i Tjøme, sier hun. 

En ganske så kald, men fin åpning av ”Hvasser kyststi”, den 22. mars 2015. 


Opplysninger

Oslofjorden friluftsråd har fantastiske kystledhytter som man kan leie, et fantastisk tilbud å benytte seg av om man ikke har egen hytte på kysten.


Den nære kontakten med skjærgården og havet, flotte strender og turområder er det som gjør Hvasser til et veldig populært sted å besøke om sommeren.


http://www.oslofjorden.org/


http://prosjekt.fylkesmannen.no/faerdernasjonalpark/Nyheter/Sel/

http://www.tjomehistorielag.no