Oversikt teltplasser ved Oslofjorden
På denne siden har vi samlet steder det er fint å telte ved Oslofjorden. Dette er ikke tradisjonelle campingplasser, men egnede steder man kan sette opp et telt ved fjorden. Oversiktskartet ser du nederst på siden.
Film: Visit Oslofjorden
Mange av stedene har vi selv erfaring med å telte på og beskrevet teltplassen selv, men de fleste av teltplassene i kartet er tekstbeskrivelse fra Oslofjordens friluftsråds nettside. All foto og film er © Visit Oslofjorden fotograf eller eier av.
Teltreglene du må kunne
Vi i Norge er heldige som bor i et land hvor vi "nesten kan slå opp telt over alt". Allikevel er det regler man må følge, og her har vu samlet sammen de viktigste reglene og lovene du bør kunne når du skal legge ut på telttur i sommer.
Du kan fritt sette opp telt når du befinner deg i utmark. Det er en del av allemannsretten. Den gir alle rett til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge – når ferdselen "skjer hensynsfullt og med. I verneområder kan andre regler gjelde.
Telting i innmark er forbudt uten samtykke fra grunneier eller bruker. I utmark er det derimot tillatt å telte, men det finnes noen begrensninger.
Man har rett til å telte i to netter i utmark uten tillatelse, men skal man campe lengre enn to døgn, må man ha tillatelse fra grunneier. Du kan telte hvor du vil minimum 150 meter fra hus og hytter, og du må flytte på deg etter to døgn med mindre du er på høyfjellet eller andre områder fjernt fra bebyggelse.
Utmark er det området som ikke er hustomtbebygd areal, ikke dyrket mark og ikke beite. Det er stort sett snakk om fri natur.
I høyfjellet, altså over tregrensen eller langt fra bebyggelse, kan man telte og overnatte lengre enn i to netter uten å innhente tillatelse. Dette betyr at man kan bo i telt på fjellet nesten så lenge man vil.
Nyttige regler å huske på ute i naturen
Friluftsloven
§ 8.(Bading): Enhver har rett til å bade i sjøen eller i vassdrag fra strand i utmark eller fra båt når det skjer i rimelig avstand fra bebodd hus (hytte) og uten utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre.
§ 9. (Rasting og telting): Plass til rasting, solbad, overnatting eller liknende må ikke tas i innmark uten eierens eller brukerens samtykke.
Bål
Fra 15. april til 15. september er det forbud mot bålbrenning i skog og mark uten tillatelse fra kommunen. Det kan gis tillatelse til bålbrenning fra kommunen dersom lokale forhold tilsier det.
Unntaket gjelder for eksempel etablerte bålplasser og andre steder som er helt trygge. Er du i tvil er det bedre å stå over bålbrenningen.