Makrell
Makrellen er en utmerket mat/ og sportsfisk som tas med mange slags redskaper, bl.a. sluk, agn, harpe, og med dorg. Har et fett og blodrikt kjøtt, og regnes som meget velsmakende både kokt, stekt, og røkt.
Makrell (Scomber scombrus) er en pelagisk fisk som er vanlig i det nordlige Atlanterhavet og Middelhavet. Den har et karakteristisk utseende med svarte striper langs kroppsiden, og er blant de mest kjente fiskene i Sør-Norge, både som matfisk, til sportsfiske og som et tegn på sommer. Unge eksemplarer kalles for pir.
Den har en strømlinjeformet kropp tilpasset et liv der den svømmer raskt i de frie vannmasser. Arten foretar lange vandringer og kommer inn til norskekysten om sommeren. Fisket etter makrell har stor økonomisk betydning, og Norge er blant landene med størst fangst. Det tradisjonelle norske makrellfisket har foregått i Skagerrak og Nordsjøen. I de siste årene har arten vandret lenger nord enn før, og den er nå vanlig også i Nord-Norge.
Ryggen er karakteristisk mønstret i mørkeblått over en grønn bakgrunn. Buken er hvit, sølvfarget. Makrellen kan bli opptil 70 cm lang og veie 3,5 kg, men er sjelden over 40 cm og 700 g.