Søket etter «Lossen»
Orlogskaptein Rolf Scheen fant historien om «Lossen» under et forskningsarbeid i København i 1962. Han var også sentral i arbeidet med å lokalisere vraket. I løpet av en tolvårsperiode ble det reddet inventar fra skipet, og historien rundt skipet ble samlet. Norsk Sjøfartsmuseum utførte det første store arkeologiske prosjekt under vann på restene av «Lossen». Dette var starten for et kulturminnevern under vann i Norge. Dykkere gjennomsøkte området og det ble funnet flere kanoner liggende i sanden ved Stolen. Til sammen ble det hentet opp nærmere 4500 gjenstander.
Undervannssti
I 2012 åpnet Norges første undervannssti for dykkere og snorklere på vestgrensen til Ytre Hvaler nasjonalpark. «Lossen» ligger på seks meters dyp, og selve stien innebærer ingen inngrep på sjøbunnen siden skiltene er laget av steinplater som ligger på sjøbunnen. Prosjektet Nordic Blue Parks tilrettelegger kulturminner under vann i Norden ved hjelp av skilting. Målet med disse stiene er å øke bevisstheten omkring miljø og kulturminnevern, og samtidig gi publikum gode kultur- og naturopplevelser under vann. «Lossen» er et av kulturminnene Norsk Maritimt Museum har valgt å skilte i Norge, slik at dykkere kan lese om vern av kulturminner under vann og historien om skipet, samt gi informasjon om planter og dyreliv i sjøen. Mellom skiltene går det en line som er festet til granittblokkene, slik at dykkere og snorklere lett blir guidet fra skilt til skilt. Stien består av i alt fem skilt med følgende temaer: skipets konstruksjon, skipets bevæpning, kulturminnevernloven, flora og fauna.
Hvalertufter
De mystiske hvalertuftene er fortsatt en uløst arkeologisk gåte. De ble først påvist av amatørarkeologen trelasthandler Hjalmar Johnsen i begynnelsen av 1920-årene. I alt er det funnet om lag 300 slike tufter fordelt på omkring 60 ulike steder. Felles for dem alle er at de består av runde kampesteiner plassert i en sirkel eller oval, med en inngang og kun ett rom. Noen ganger kan flere tufter ha en felles vegg, men aldri med gang imellom. Enkelte steder ligger tuftene inntil bergveggen slik at den ene siden utgjøres av fjellsiden. Størrelsen varierer noe, men er typisk ca. 4,5m i diameter. De ligger plassert mellom 3,5 og 12 meter over dagens havnivå. Dateringen har variert fra yngre bronsealder til slutten av 1500-tallet, altså e:Q. spennvidde på over 2000 år. Hvem som har brukt disse husene, er man heller ikke enige om: Forslagene varierer fra fastboende i bronsealder eller jernalder, til besøkende sildefiskere fra inn- eller utland på 1500 og 1600-tallet.