HOLMESTRAND
HOLMESTRAND
Reis til Holmestrand og opplev det koselige bryggelivet, synet av løvtrær i grønn prakt som klatrer langs den sorte fjellveggen ned mot Holmestrand sentrum, aristokratiets byggestil fra 1700-tallet, shopping i byens «to etasjer», eller bare rekreasjon på byens to naturskjønne badeplasser.
Innlosjer deg på Holmestrand Hotell >>>
Mye bedre enn sitt rykte
Ganske urettferdig har Holmestrand blitt oppfattet som en «by man passerer eller kjører igjennom». Mange forbinder jo byen med venting i endeløse køer, trafikkaos og tunneltrøbbel. Tidligere dundret tungtrafikk på E18 som gikk tvers gjennom Holmestrands smale sentrumsgater. I 2001 ble E18 flyttet innover i landet, noe som førte til at Holmestrand fikk tilbake mye av sitt tidligere idylliske preg. Det er utrolig å tenke på at den ellers så fredelige byen ble forpestet av all biltrafikk tidligere. Vi håper med denne artikkelen å rette opp noe av det feilaktige og negative inntrykket mange har av denne byen med drømmebeliggenhet ved Oslofjorden.
Holmestrand havn.
Naturskjønne rekreasjons- og friluftsområder
Holmestrand er kjent som byen under fjellet. Fjellveggen bak bysentrum gir Holmestrand en karakteristisk profil og skaper kontraster mellom kyst og innland. Holmestrand som kommune er jo mye mer enn den 11 km smale kyststripen ved Holmestrandfjorden. Fra fjorden kryper Holmestrand opp på fjellet og strekker seg innover i landet. Her oppå «fjellet» finnes handelssentra, store boarealer og jordbruksområder.
Kommunens varierte topografi og geografiske utstrekning er et godt utgangspunkt for et rikt og variert friluftsliv. På platået over sentrum finnes svært flotte utsiktspunkter med flott skue utover fjorden og de naturskjønne øyene Kommersøya og Bjerkøya. Platået bak byen gir også muligheter for flotte markaopplevelser med et stort løypenett som snirkler seg gjennom skog og dype daler. Noen flotte innsjøer får du også med på turen.
Men det er sol og sjø som er naturgitte sommerattraksjoner i kystbyen Holmestrand. 1000 småbåtplasser og premiert gjestehavn i byens sentrum, rent vann og trivelige badeplasser i gåavstand like nord og syd for sentrum. Som så ofte når det gjelder kystbyer er det brygge- og havneområdet som fungerer som byens store trekkplaster, så også med Holmestrand. Her kan du spise nykokte reker på bryggekanten. Kos deg med forfriskninger eller spis et måltid på en uterestaurant mens du ser på det yrende folke- og båtlivet i havna. Her kommer du tett innpå det maritime miljøet og båttrafikken. Fritidsbåter, yrkesfiskere og handelsfartøyer ligger side om side langs kaiene. Selv om det er fint og koselig i havnen, så skal det bli enda bedre. Kommunen har laget en utviklingsplan for havneområdet, og det skal nå rustes opp for 100 millioner kroner som skal resultere i enda flottere fasiliteter for byens innbyggere og turister.
Øyene i Holmestrandfjorden er godt tilrettelagt båtfolket med ypperlige badeplasser og rekreasjonsområder på øyene. Badeliv kombineres med plante- og fossilstudier i naturreservatene. Kyststien gjennom Holmestrand kommune er en del av kyststien fra Hurum i Buskerud til Borre i Vestfold.
Byens store velstandstid
Holmestrand utgjorde en naturlig havn ved Oslofjorden der nederlenderne hentet tømmer allerede på 1500-tallet. I denne perioden (også kalt hollendertiden) vokste byen frem som betydelig trelasthavn i Oslofjordregionen. I 1744 ble Holmestrand ladested, og kjøpstad i 1752. Byens velstand fra denne epoken gjorde at byen fikk mange ærverdige bygninger som fortsatt kan beskues i dag. Blant annet Gausen herregård (1700) og Holstgården (1756) er gode eksempler på barokkrokokkostilen (VM i antall k), handelsaristokratiets byggestil.
Seilskutetiden på 1800-tallet som nådde toppen rundt 1890, ga byen ytterligere «vind i seilene» som nå også var kjent for sitt medisinske bad (1839) og hotell Societeten (1890). Hotellet ble samlingssted for mange kunstnere. Byen har også fostret mange kjente kunstnere; søstrene malerinnen Harriet Backer og komponisten Agathe Backer Grøndahl, forfatterne Nils Kjær og Olav Duun. I 1919 gjorde aluminiumsindustrien sitt inntog, og siden har byen i hovedsak vært en industriby. Glem ikke å besøke Holmestrand Aluminium Museum når du først er i byen, det samme selvfølgelig med byens andre museum, Holmestrand Museum. Sistnevnte musem viser byens historie med stor seilskuteavdeling og cognac-utstilling.